Na Milana Lasicu spomínajú Dorota Nvotová, Peter Jaroš aj Miroslav Cipár

Milan Lasica povznášal slovenský humor a navracal nás ku kultúrnosti. Na zosnulého humoristu, režiséra, herca a spisovateľa spomínajú osobnosti a jeho priatelia.

19.07.2021 15:37
Milan Lasica Foto: ,
Milan Lasica bol spolu s Júliusom Satinským a Jarom Filipom fenoménom slovenskej kultúry.
debata (2)
Dorota Nvotová. Foto: Robert Hüttner, Pravda.sk
Dorota Nvotová Dorota Nvotová.

Dorota Nvotová: Ste v dobrej spoločnosti, Milan

Sníval sa mi s Milanom pred pár dňami sen. Chcel sa konečne odsťahovať z honosného paláca, v ktorom sa cítil nepatrične. Stál tam s Magdou na odchode, a vravel mi, že to už pre neho nie je, takéto priestory. Že chce ísť do kľudu, do malej chalúpky, že prenecháva ten palác nám mladým. Ráno som tomu snu nerozumela, dnes ráno však už hej. Aj keď žialim a slzy mi stekajú až na tričko, a ľutujem že sme stihli urobiť iba jednu spoločnú pesničku, napĺňa ma aj kľud, že išiel do tej chalúpky. A že odišiel spôsobom symbolickým, a sám by to lepšie nenaplánoval. Tak ako takmer s každým, aj so mnou si Milan vykal. A aj keď sme si netykali, obaja sme počas tichých čakaní v šatni na náš koncert vedeli, že naše duše si nielen tykajú, ale sa aj dotýkajú. Majte sa tam dobre, Milan. Ste v dobrej spoločnosti.

Spisovateľ Peter Jaroš Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Jaroš Spisovateľ Peter Jaroš

Spisovateľ Peter Jaroš: L+S nám upravili dialógy zbojníka Pacha

Náhla smrť Milana Lasicu iste prekvapila nielen mňa. Chcel by som najprv vyjadriť úprimnú sústrasť celej jeho rodine. Boli sme rovesníci, Milan bol o mesiac mladší ako ja. Bude nám chýbať jeho jedinečný, inteligentný, vždy trefný a mierne absurdný humor. A mne aj jeho priateľstvo. Vedeli sme sa dobre porozprávať, aj keď nie často, skôr zriedkavo, kvôli pracovným povinnostiam. Chceli sme s režisérom Ťapákom osloviť Lasicu a Satinského aj do filmu Pacho, hybský zbojník, ale práve vtedy, v roku 1975 mali jeden z častých zákazov hrať vo filmoch. Keď teda nemohli hrať, ponúkli sme im aspoň úpravu dialógov. Lasica a Satinský boli takí jedineční humoristi a kultúrny fenomén, aký sa v našej kultúre len zriedka vyskytne. A preto bude stále chýbať.

Foto: Pravda, Robert Hüttner
Miroslav Cipár

Miroslav Cipár: Zanechal nám bohatstvo

Zomrel nám všetkým renesančný Milan Lasica. Spolu s Julom Satinským zachránili slovenský humor. Bez neho by sme zostali v zajatí primitívneho, niekedy až vulgárneho humoru. Svojou skromnosťou, vtipnosťou a láskavou iróniou sa navždy zapísal do slovenských kultúrnych dejín. Zanechal nám nesmierne bohatstvo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Dorota Nvotová #Milan Lasica #Miroslav Cipár