Hravé popoludnie: Zaznie aj óda na tenisový vak

Dnes bude na bratislavskej Patrónke od jedenástej do siedmej večer Popoludnie kultúry a športu. Na tenisových kurtoch Slovana Patrónka sa stretnú fanúšikovia športu aj divadla.

05.09.2021 09:33
Petra Fornayova Foto: ,
Choreografka Petra Fornayová.
debata

Známa choreografka Petra Fornayová pre tento priestor vytvorila výnimočný projekt v rámci medzinárodného festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest – exteriérovú performatívnu situáciu. Bude to predstavenie, v ktorom sa uplatní každá hravosť, ale bude sa aj oslavovať.

Podujatie pripomenie, že šport a umenie sa aj v minulosti často dotýkali, ba až prelínali. Dokonca niektoré priestory pre loptové hry sa kedysi premieňali na prvé divadlá. V roku 2021 uplynie napríklad 280 rokov od premeny „loptovne“, priestoru, kde sa hrával tenis, na jedno z prvých významných divadiel – na viedenský Burgtheater.

Aj tento fakt popoludnie na Patrónke pripomenie, ale najmä ponúkne rôzne aktivity a nečakané situácie. Bude sa hrať tenisový turnaj, ale cez prestávku sa tenistka poháda s trénerom, rozhodkyňa prednesie ódu na antuku, niekto zarecituje verše o tenisovom vaku a v bare sa bude čakať na grilovanú zeleninu. Objaví sa aj postava manažéra, ktorý bude stále dôležito telefonovať, a zviditeľní sa aj riaditeľ turnaja.

Dramatických situácií bude skrátka viac a vynorí sa otázka, či sa hrá tenis, alebo divadlo. Petra Fornayová, v tomto prípade scenáristka a režisérka, vymyslela naozaj zaujímavý projekt, ktorý budú realizovať herci aj hráči a možno aj návštevníci. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alternatíva