Divadlom proti vírusu alebo rozprávky pre veľkých

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici pripravilo na utorok 14. septembra premiéru novej hry, ktorá má byť postfaktický kabaret zo súčasnosti či bábkové hypnotické antivírusové mystérium. Je určené pre dospelých a volá sa Divadlo na konci sveta.

14.09.2021 14:00
Divadlo-na-konci-sveta-Divadlo na razcesti Foto:
Z predstavenia Divadlo na konci sveta.
debata

„Divadlo na konci sveta neznamená, že sme na konci sveta a je koniec, znamená to vždy niečo, čo nám umožňuje vykročiť dopredu, nanovo, na inú cestu,” povedala Iveta Škripková, riaditeľka BDNR a zároveň jedna z autoriek textov kabaretu pre miestne noviny.

Premiéra tejto inscenácie sa mala konať v decembri 2020, pri príležitosti 60. výročia vzniku bábkového divadla v Banskej Bystrici. Nestalo sa tak – pre pandémiu. "Na počiatku skúškového obdobia sme sa sústredili na – pre nás všetkých nečakanú – pandémiu a na to čo vyvoláva. Postupom času, počas rôznych vĺn choroby a reakcií na chorobu, sme sa začali venovať aj iným témam, ktoré sú prepojené s touto situáciou.

Akú úlohu má dnes divadlo? Prežije toto obdobie? Akí a aké budeme ,potom’? Zmeníme sa? Zmení sa niečo?" objasňuje riaditeľka divadla. V divadle uvažovali o svojej tvorbe, o výročí, a tak sa stalo, že k pandémii pribudli rozprávky, sme predsa v bábkovom divadle, ktoré je roky stereotypne spojené s rozprávkami. Na rozprávky sa však rozhodli pozrieť z inej strany.

„Oslovili sme slovenských autorov a slovenské autorky z rôznych oblastí a s odlišnými rukopismi a ponúkli im možnosť napísať klasickú rozprávku po svojom. S využitím akýchkoľvek štylistických a literárnych prostriedkov na pozadí súčasnej nie ľahkej covidovej situácie. Aby sme sa znovu videli s divákmi, aby sme sa znovu našli a cítili. Ako bolo povedané v jednej básni: kým sme tu, máme to stále ľahké, len o čosi neskôr to bude jasné,“ dodáva Škripková.

A tak sa autori Michal Havran, Iveta Horváthová, Jana Juráňová, Laco Kerata a Juraj Šoko Tabaček ujali klasických námetov a vytvorili nové rozprávkové predstavenie pre veľkých, v ktorom spolu pasuje Rozprávka o Ježiškovi, Nebojsa, Ruženka v izolácii, Kozliatka, mama koza a vlk 2020, Prológ a epilóg, Syndróm Popoluška aj Červená čiapočka a Svetovládny rytier. Pre zhoršenú pandemickú situáciu ich však uvidia len plne zaočkovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici