Liliom ľúbi nekonečný flám

Kam inam zasadiť baladu od kolotočov ak nie do Košíc, povedal si režisér novej divadelnej hry Liliom Martin Čičvák. Svetoznámu hru Ferenca Molnára Liliom uvedú v premiére v Štátnom divadle v piatok 15. októbra.

15.10.2021 09:00
Liliom - divadelná hra Foto:
Baladu z prostredia kolotočov uvedú v košickom Štátnom divadle.
debata

Hlavnou postavou v tragikomickom príbehu, ktorý sa odohráva v mestskej periférii, je kolotočiar Andreas Závoczký, prezývaný Liliom. Je to drsný frajer a fešák, ktorý odjakživa priťahuje ženy – od chudobných dievčat až po bohaté paničky.

A keď konečne nájde svoju lásku, príde o prácu a nasledujú zločin, vina, trest a šanca. Režisér Martin Čičvák do titulnej postavy pozval hosťujúceho Mareka Geišberga.

"Príbeh Lilioma sa odohráva na budapeštianskej periférii a Košice ako silne multikultúrne, multikonfesionálne a multijazykové mesto malo vždy do istej miery aj charakter periférie, " hovorí režisér.

Stano Pitoňák Čítajte viac Historicky prvý stand up košického divadla

Liom je trochu kolotočiar, hochštapler, sympatický, vlastne zlý, trochu gauner, trochu macho, trochu povrchný, ale vlastne dojemný, skvelý zabávač, ktorý dokáže strhnúť ľudí svojou obrovskou bezprostrednosťou, živočíšnosťou, vitalitou a fantáziou a pritom všetkom je to človek zbytočný, ničím byť hoden hlavným hrdinom napríklad drámy, prosto vyvolávač pri kolotoči – typický Stredoeurópan, teda Košičan, predstavujú svojho hrdinu tvorcovia.

A aký je to vlastne hrdina? „Nič sa mu v živote nepodarilo, nikdy nič neurobil dobre. Je zlý manžel, zlý otec. Urobil sériu nezvratných, katastrofálnych rozhodnutí, ale aj napriek tomu všetkému intenzívne miluje život a vie a nebojí sa ho žiť,“ predstavuje postavu Čičvák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelná hra #Štátne divadlo Košice #Ferenc Molnár