Divadlo J. G. Tajovského ukončí rok online premiérou hry od Petra Šabacha

Nová hra priblíži trampoty barového muzikanta, ktorý sa ocitne v domácnosti a má sa postarať o malého syna, kým sa jeho žena bude venovať kariére.

23.12.2021 14:00
Divadlo Jozefa Gregora Tajovskeho  Zvolen Foto:
Budova zvolenského divadla.
debata

Úsmevné príbehy barového muzikanta na materskej dovolenke budú obsahom koncoročnej premiéry zvolenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT). Ako informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia Gabriela Valentínyová, divadelnú verziu novely kultového českého autora Petra Šabacha otvára zvolanie „Postaraj sa!“, ktoré je aj názvom celej hry. Diváci si ju budú môcť pozrieť ako online premiéru na portáli navstevnik.online v utorok 28. decembra. Do programu divadla bude inscenácia zaradená hneď po otvorení divadiel pre verejnosť.

Autor predlohy Petr Šabach je známy množstvom humoristických kníh, z ktorých viaceré boli predlohou úspešných filmov ako Pelíšky, Šakalí léta, Pupendo a iné. Pre zápisky otecka v domácnosti si zvolil názov Putování mořského koně. Inšpiroval sa faktom z ríše zvierat, kde morský koník reprezentuje raritu v rozmnožovaní, gravidný je totiž samček a nie samička. Autor s humorom popisuje trampoty muža, barového muzikanta, ktorý sa ocitne v domácnosti a má sa postarať o malého syna, kým sa jeho žena bude venovať kariére.

Príhody v interpretácii Ondřeja Daniša a réžii Petra Palika budú blízke každému, kto mal niekedy do činenia s malými deťmi. „Ihrisko, pieskovisko, boj o lopatku, stavanie z kociek, kočíkovanie, nakupovanie, prebaľovanie, neporiadok v detskej izbe a nevyhnutné stúpenie bosou nohou na tú najšpicatejšiu hračku patrí k tradičnému folklóru starostlivosti o dieťa. Popri tom sa hlavný hrdina zamýšľa aj nad sebou samým a nad tým, čo mu zo života ,pred dieťaťom' chýba a čo vlastne ani nie. Skúša sa popasovať s nástrahami všedných dní a napokon si uvedomí, že boli vlastne úplne jedinečné,“ popisuje novú hru dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene pôsobí ako najväčšia kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja a je vedené ako repertoárové divadlo orientované na širokú vrstvu publika. Jeho história sa píše od roku 1949, keď vzniklo pod názvom Stredoslovenské divadlo a o päť rokov neskôr dostalo meno podľa významného dramatika z neďalekého Tajova.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo J. G. Tajovského