Trojkráľový večer bude v Štátnom divadle Košice v znamení žalostných spevov

Online vysielaním záznamov dvoch najnovších výnimočných projektov, ktoré budú dostupné pre všetkých na sociálnych sieťach, Štátneho divadla Košice a K13/Košické kultúrne centrá, vstúpi do nového roka 2022 Opera ŠDKE.

05.01.2022 06:00
Slávka Zámečníková Foto:
Pre sopranistku Slávku Zámečníkovú bola Góreckého symfónia prvou spoluprácou so Štátnym divadlom Košice.
debata

Už na Trojkráľový večer, vo štvrtok 6. januára od 19. h, si budú môcť diváci dopriať duchovnú očistu pri tónoch svetoznámej 3. symfónie Henryka Góreckého. Koncom januára odvysielajú aj najnovšie autorské dielo Petra Mazalána Už stačí/Ich habe genug na hudbu Johanna Sebastiana Bacha a slová Hermana Hesseho.

Góreckého 3. symfónia patrí medzi najvýznamnejšie diela modernej klasickej hudby a v deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa stala celosvetovým hitom. Henryk Górecki toto dielo venoval všetkým trpiacim ľuďom na svete.

So slovenskou sopranistkou Slávkou Zámečníkovou, sólistkou viedenskej Štátnej opery, a orchestrom Opery ŠDKE ju hudobne naštudoval šéfdirigent košickej opery Peter Valentovič. Jej uvedenie v košickej Kunsthalle bolo 20. novembra 2021 jedným z posledných večerov, ktoré si mohli v obmedzenom režime užiť aj diváci. Aj preto sa Štátne divadlo Košice v spolupráci s mestskou organizáciou K13 – Košické kultúrne centrá rozhodlo tento výnimočný večer zaznamenať a ponúknuť ho prostredníctvom streamu čo najširšiemu okruhu divákov.

„Myslím si, že téma ,Symfónie žalostných spevov’ je presne to, čo si v dnešnej dobe potrebujeme trochu pripomenúť. Ľudia sa totiž zaoberajú úplne inými vecami a myslia si, že problémy dnešnej doby sú tými najhoršími. Je normálne, že človek pri svojom nešťastí zabúda na nešťastie ostatných. Vždy je to však tak, že pri pohľade na niečo oveľa horšie ako to, čo práve prežívame, sa náš žiaľ stane znesiteľnejším. Pre akúsi duchovnú očistu a prebudenie je toto dielo ideálnym prostriedkom. A nádherná hudba, ktorá nie je tak často hraná, je takisto balzamom pre všetky zmysly,“ povedala o výnimočnom diele Slávka Zámečníková, pre ktorú bola Góreckého symfónia prvou spoluprácou so Štátnym divadlom Košice.

Mladá sopranistka zaznamenala raketový štart na svetové operné i koncertné pódia a momentálne patrí medzi najväčšie operné nádeje. Podľa šéfdirigenta Petra Valentoviča je Góreckého 3. symfónia výnimočná svojou atmosférou, krásnou až meditatívnou hudbou, príjemnou tonalitou a opakujúcimi sa motívmi, ktoré prenesú poslucháča do úplne inej dimenzie. „Má prekrásne farby a nezabudnuteľné hudobné motívy, ktoré sú svojou jednoduchosťou prístupné pre rôzne vekové kategórie a generácie. Týmito atribútmi si získala široké publikum,“ dodal Valentovič.

Koncom januára ponúkne Štátne divadlo Košice opäť pre všetkých záujemcov online stream najnovšieho autorského projektu Už stačí/Ich habe genug. Autor, režisér a zároveň sólista Peter Mazalán v ňom spojil hudbu jednej z kantát Johanna Sebastiana Bacha s textami švajčiarskeho spisovateľa a esejistu Hermana Hesseho, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1946. Záznam jedinečného divadelného predstavenia vznikol počas lockdownu na javisku Historickej budovy Štátneho divadla Košice na začiatku decembra v čase jeho plánovanej premiéry. „Cieľom projektu je prispieť k diskusii o rovnosti a tolerancii medzi ľuďmi,“ hovorí Peter Mazalán, ktorý si k spolupráci na inscenácii prizval aj hercov Richarda Autnera, Janu Oľhovú a Aleša Janigu a barokový ansámbl v zložení Ľubica Habart (I. husle), Blanka Pavlovičová (II. husle), Peter Vrbinčík (viola), Tereza Samsonová (hoboj), Pavol Mucha (violončelo), Ján Prievozník (kontrabas), Jakub Mitrík (theorba) a Silvia Urdová (organ).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Traja králi #Štátne divadlo Košice