Hviezdne obsadená Dáma s kaméliami na Troch kráľov v Opere SND

Komu chýba vysoká kultúra, môže si v čase zatvorených divadiel pozrieť on-line záznam opery La traviata zo SND už vo štvrtok 6. januára o 20.00. Práve na sviatok Troch kráľov tak fanúšikovia majú jedinečnú príležitosť pozrieť si najnovšiu opernú inscenáciu Slovenského národného divadla krátko po jej premiére.

05.01.2022 14:00
La traviata Monika Fabianova  Flora Bervoix... Foto:
On-line záznam opery La traviata zo SND môžu diváci sledovať vo štvrtok 6. januára o 20. h.
debata

Navyše s hviezdnym obsadením – trojicu hlavných postáv stvárňujú sopranistka Adriana Kučerová (Violetta Valéry), tenorista Pavol Bršlík (Alfredo Germont) a barytonista Daniel Luis De Vicente (Giorgio Germont).

Vlani koncom októbra Verdiho La traviatu, v preklade Zblúdilú, režíroval 36-ročný rodák z Palerma Roberto Catalano a dirigoval Čech Robert Jindra. Dielo na námet románu Alexandra Dumasa mladšieho Dáma s kaméliami sa považuje za prvú skutočne modernú operu. Francúzsky spisovateľ Alexander Dumas mladší mal len 23 rokov, keď napísal slávny román Dáma s kaméliami. Prvýkrát ho publikovali v roku 1848. Dumas čitateľov fascinoval príbehom 14-ročného vidieckeho dievčaťa, ktoré prišlo do Paríža a ako kurtizána si získalo pozornosť, obdiv a lásku umeleckého sveta i boháčov. Vychádzal z reálneho príbehu – parížska kurtizána sa volala Marie Duplessis a jej ctiteľom bol aj skladateľ Franz Liszt. Krátky ľúbostný vzťah s Marie prežil aj sám Alexander Dumas mladší. Nečudo teda, že román Dáma s kaméliami vzbudila nebývalý ohlas – témou i odvahou jej spracovania.

Hlavnú úlohu Violetty Valéry stvárnila Adriana... Foto: Marek Olbrzymek
La traviata Adriana Kucerova Violetta Valery detail Hlavnú úlohu Violetty Valéry stvárnila Adriana Kučerová.

Téma oslovila aj Giuseppe Verdiho, jeho opera na námet Dumasovho románu mala premiéru už 6. marca 1853 v Benátkach v divadle La Fenice. Skončila sa však fiaskom – možno aj preto, že korpulentná primadona Fanny Salvini-Donatelli, ktorá hlavnú hrdinku Violettu stvárňovala, predstierala v závere opery tuberkulózu, čo vyvolávalo v obecenstve smiech. Verdi operu prepracoval a už o rok v inom benátskom divadle – Teatro San Benedetto, znel po predstavení búrlivý potlesk. Odvtedy patrí opera La traviata k najhranejším na svetových scénach. Námet neskôr zaujal divadelných tvorcov i filmárov ako George Cukor, Franco Zeffirelli či Mauro Bolognini. Postavu hlavnej hrdinky si zahrali Sarah Bernhardtová, Greta Garbo, Isabelle Adjaniová, Isabelle Huppertová a ďalšie slávne herečky. Violetta Valéry je vysnenou postavou mnohých sopranistiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Opera SND #Adriana Kučerová #Pavol Bršlík #La Traviata