Krása nevídaná: Dievčenstvo vie byť pekne desivé

Už v sobotu 22. januára možno v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava vidieť Krásu nevídanú. Druhá hra z projektu Generácia Z je pozoruhodná hneď z viacerých dôvodov: ide o režisérsky debut herečky Zuzany Fialovej, ktorý sa hrá v netradičnom priestore - nie v klasickej divadelnej sále, ale v podzemnom kryte civilnej ochrany.

20.01.2022 11:00
Krása nevídaná Foto:
Tri príbehy stvárňujú herečky Annamária Janeková, Mária Schumerová a Romana Ondrejkovičová.
debata

Inscenáciu na tému, či sa dá byť dokonalou ženou, pripravili tri mladé herečky Mária Schumerová (účinkovala aj v inscenácii Letných shakespearovských slávností Romeo a Júlia v hlavnej ženskej úlohe alebo s Martinom Hubom v SND v hre Pred západom slnka), Annamária Janeková (v SND hrala napríklad v inscenácii Svadba alebo pohreb – čo skôr) a Romana Ondrejkovičová (objavila sa vo filme Sviňa či v seriáloch Oteckovia a Prázdniny).

Hra má veľmi nápaditú aj scénu, kostýmy a inštalácie, ktoré vytvorilo trio talentovaných umelkýň: Vivien Kvasnicová, Ema Šútovcová a Paula Gogola, ktoré sa tiež v niektorých momentoch objavujú na javisku ako súčasť svojich inštalácií. Zuzana Fialová upozornila, že má šťastie hneď na dve šikovné dramaturgičky: Valeriu Schulczovú a Darinu Abrahámovú.

Obraz z inscenácie Krása nevídaná. Foto: Ľuboš Kotlár, archív DPOH
Krása nevídaná Obraz z inscenácie Krása nevídaná.

Pravdivé príbehy

Generácia Z označuje ľudí narodených po roku 2000. Tvorkyne inscenácie pripomínajú, že v Generácii Z sa norma, priemernosť nenosí. Jej príslušníci majú potrebu byť zaujímaví, a hlavne originálni. Vytvára sa tak vnútorný tlak, ktorý neprináša pozitívne emócie.

Kríza smerovania je však prirodzená, je súčasťou zrenia, dospievania. Preberajú zodpovednosť za svoj život, premýšľajú, čo je jeho zmyslom, čo ich napĺňa. Pokiaľ im to spôsobuje úzkosť, psychicky aj fyzicky ich to ničí. Jedno z riešení je vyhľadať pomoc u rodičov, priateľov alebo odborníkov. A možno práve hra nazvaná Krása nevídaná je istou formou pomoci (nielen) pre zástupcov tejto generácie.

Zuzana Fialová približuje, že predstavenie je výtvarno-herecké. Mladé tvorkyne si texty napísali samy.

„Chcela som, aby dievčatá vychádzali z vlastných zážitkov, možno aj zranení. Preto som prizvala k spolupráci aj vynikajúcu psychoterapeutku pre mladistvých Katarínu Štefaničiakovú. Málokto vie, že herci sú veľmi citliví. Aby ich téma až priveľmi nezranila, Katka bola naším odborným garantom. Mnohé veci, ktoré diváci uvidia, sú zažité. Našli sme všetky bolesti a boliestky dievčat generácie Z a na konci sme našťastie našli aj niečo pozitívne. Robili sme umeleckou cestou sociologický výskum.“

Z inscenácie Krása nevídaná. Foto: Ľuboš Kotlár, archív DPOH
krása nevídaná Z inscenácie Krása nevídaná.

Ego ustúpilo do pozadia

Zuzanu Fialovú práca na nezvyčajnom projekte nadchla. Sama ako debutujúca režisérka zistila o sebe čosi prekvapujúce: „Moje ego ustúpilo do absolútneho pozadia, čo sa stalo azda prvýkrát v živote. Je to pre mňa obrovský zážitok. Povedala som si, že do hry nebudem vtláčať svoje osobné skúsenosti, veď ide o mladú Generáciu Z. Budem rešpektovať svet ľudí do 22 rokov, aj keď viem, ako bude životná skúsenosť ženy pokračovať v manželstve, s deťmi a podobne. V našej hre je toľko tráum z vonkajšieho prostredia, že nemôže byť banálna, a tieto bolesti ovplyvňujú kvalitu života mladých. Akékoľvek cynické otázky načo, prečo či koho to zaujíma, si nepripúšťam. Predstavenie vzniklo na základe môjho šoku, keď som si prečítala, že podľa európskych štatistík je 87 percent dievčat na Slovensku nešťastných. Mala som pocit, že by sa mali hneď zastaviť všetky autá na ulici, politici by mali prestať so svojimi hlúposťami a zamyslieť sa nad tým, čo sa deje – prečo sme v šťastí na chvoste Európskej únie. Veď v Rakúsku je nešťastných len 13 percent dievčat! My sme krajina, kde sú dievčatá smutné. A strašné je, že tie smutné dievčatá budú mať smutné deti. Ale pozor, predstavenie nie je depresívne, nie je to horor, ale náš život. Dievčenstvo vie byť pekne desivé.“

A s pandémiou je to pre dievčatá ešte ťažšie. Aj špeciálna pedagogička Katarína Štefaničiaková potvrdzuje, že u mladých ľudí vzrástla s pandémiou aj agresivita, arogancia, pokusy o samovraždu. „Na rozdiel od predošlých generácií sa pri Generácii Z stretávame s vyššou mierou depresií, úzkostí, sebapoškodzovaním, vrátane porúch príjmu potravy.“

Režisérka Zuzana Fialová si mladé umelkyne vybrala intuitívne a teší sa, koľko zaujímavých textov k hre napísali. Ešte vraj nevidela herečky, ktoré toľko píšu – z ich príbehov museli vyberať tie najlepšie. Sú smutné, ale aj vtipné, no predovšetkým pravdivé. Výtvarníčky našla na výstave v Sirotinci v Modre, keď ju zaujali ich inštalácie. Mladé umelkyne o hre povedali: „Krása nevídaná je krehká, drsná, vtipná, extrémna, autentická a odvážna.“ Príďte sa do DPOH presvedčiť sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Zuzana Fialová