Bojnický zámok ožije storočnými bábkami

Bojnický zámok prinesie od 6. do 11. augusta jedinečné bábkové predstavenia Slovenského marionetového divadla. Predstavenia sa na budúci týždeň od pondelka do soboty hrajú vždy o 10. , 13. a 15. h.

05.08.2012 05:00
Bojnice, Bojnický zámok Foto:
Bojnický zámok.
debata

Slovenské marionetové divadlo odohrá rozprávkové príbehy – Johanes Faust a Gašparko putuje do Turecka s viac než storočnými bábkami od posledného slovenského tradičného bábkara Antona Anderleho bezplatne na klasickom pódiu divadelného šiatra.

Johanes Faust je najznámejšia hra, ktorú hrávali putujúci európski bábkari od 17. do 19. storočia. Vyniká vtipom sluhu Gašparka, ale aj kúzlami a strašidelnou zábavou čertov, ktorí Fausta odnesú do pekla. Hra Gašparko putuje do Turecka zase divákom komediálnym spôsobom porozpráva o úteku a návrate princeznej, ktorá padla do rúk tureckému sultánovi.

Vďaka projektu Slovenského marionetového divadla sa obnovila tradícia historického bábkového divadla, ktoré hrávali po štyri storočia európski komedianti. ,,Celý projekt Slovenské marionetové divadlo je stredoeurópsky unikát, pretože v okolí nikto nič podobné nerobí. Je málo ľudí, ktorí sa tomu venujú a postupne potomkovia tradičných bábkarov vymierajú. Tradícia mizne a my sme sa ju rozhodli oživiť. Sme presvedčení o tom, že je nutné a potrebné, aby bábkarská tradícia nevymizla, ale bola zachovaná pre ďalšie generácie. Keď nepoznáme svoju vlastnú históriu, nemôžeme rásť, ísť ďalej a budovať súčasnosť," povedal principál marionetového divadla Gejza Dezorz.

debata chyba