Šéfka Baletu SND Nina Poláková: hviezdy zatancujú proti rakovine

Mnohí slovenskí sólisti urobili svetovú kariéru a tancujú na chýrnych baletných scénach. Teraz ich uvidíme v Bratislave, kde v rámci galavečera Umenie pre život vystúpia v choreografiách z titulov Onegin, Romeo a Júlia, Popoluška, Diamanty či Labutie jazero. V balete Idiot po boku Jozefa Vargu zažiari aj petrohradská rodáčka, primabalerína Olga Smirnova, ktorá po odsúdení ruskej agresie na Ukrajine vymenila Boľšoj teatr v Moskve za Holandský národný balet. Rozprávali sme sa s umeleckou šéfkou Baletu SND Ninou Polákovou.

15.10.2022 07:00
Olga Smirnova Foto:
Olga Smirnova.
debata

Podľa šéfa SND Mateja Drličku má Národné divadlo zaujímať postoj k zásadným spoločenským otázkam. Ako súvisí balet a prevencia onkologických ochorení?

Súhlasím s Matejom, že divadlo má priam občiansku povinnosť spolupracovať s inštitúciami, ako je Národný onkologický ústav, na osvete a prevencii. S rakovinou sa vo svojom okolí či rodine stretol asi každý človek. Je pre nás teda veľkou radosťou, že môžeme spolupracovať na výnimočnom galavečere Umenie pre život, kde privítame hviezdy svetového formátu.

Na koho sa môžeme tešiť?

Privítame účinkujúcich zo svetoznámej milánskej La Scaly. Martina Arduiono a Marco Agostino, prví sólisti tamojšieho baletu, zatancujú dueto z Prokofievovho baletu Romeo a Júlia na choreografiu Kennetha MacMillana.

Prídu tiež prví sólisti z Holandského národného baletu – Jakob Feyferlik a Jozef Varga a s nimi aj slávna primabalerína Olga Smirnova. Tá pôsobila v Boľšom teatre, no keď sa na sociálnej sieti vyjadrila proti ruskej agresii, z divadla odišla a našla svoj nový domov v Amsterdame.

Je pre nás obrovskou poctou uvítať ju na scéne SND. Spolu s Jozefom Vargom ju uvidíme v duete z baletu Idiot a s Jakobom Feyferlikom zatancuje Adagio z Čajkovského baletu Diamanty na choreografiu Georgea Balanchinea.

Umenie pre život 2022

Pozrite si, kto všetko sa predstaví na tohtoročnom Umení pre život na pôde Slovenského národného divadla.

Fotogaléria
Olga Chelpanova
Olga Smirnova.
+8Miriam Káčerová.

Ďalej uvidíme prvých sólistov Stuttgartského baletu Miriam Káčerovú a Martího Fernándeza Paixu – tí predvedú choreografiu Romana Novitzkého nazvanú Midnight Crossing na hudbu Frederica Chopina a choreografiu Johna Cranka na hudbu Čajkovského baletu Onegin. Z Viedenského štátneho baletu prídu prví sólisti Davide Dato a Kiyoka Hashimoto s Donizettiho Pas de deux na choreografiu Manuela Legrisa.

Z Mníchova privítame veľmi talentovanú mladú Američanku Madison Youngovú a jej kórejského kolegu Jinhao Zhanga, tí majú na programe dueto z Prokofievovej Popolušky a Pas de deux z 3. dejstva Labutieho jazera na choreografiu Mariusa Petipu a Leva Ivanova.

Z Brna prídu Klaudia Radačovská a Ilona Jeličová a tiež sólisti Baletu Štátneho divadla Košice. Košičania odprezentujú dueto z baletu Proces, kde choreografiu na hudbu Antona Arenského a tradičnú židovskú hudbu Chanukah vytvoril známy Jiří Bubeníček.

Nina Poláková. Foto: Marian Furnica/Balletframes
nina poláková Nina Poláková.

Spomenuli ste meno Radačovská. Vysvetlíte, ako s Umením pre život súvisí Mário Radačovský, niekdajší šéf Baletu SND a terajší umelecký šéf ND Brno?

Mário Radačovský stál pri počiatkoch podujatia Umenie pre život ako jeden z jeho zakladateľov. Klaudia Radačovská je jeho manželkou, bude tancovať v jeho choreografii Lakmé spolu s Ilonou Jeličovou.

S čím sa predstavia domáci sólisti?

Naša prvá sólistka Olga Chelpanova spolu s Adriánom Szellem zatancujú choreografiu Lukáša Timuľaka s názvom Two, ktorú diváci mohli vidieť v rámci projektu Fashion Ballet. Tancujú v kostýmoch dizajnéra Borisa Hanečku, ktorý oblieka aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Pri ich 14-minútovom vystúpení bude znieť hudba Henryho Vegu a Georga Friedricha Händela.

Tento rok ste Umenie pre život rozšírili až na dva večery. Prečo by si ho ľudia nemali nechať ujsť?

Na vlaňajší ročník sme mali výnimočne dobré ohlasy, preto tento rok usporiadame dva galavečery – 28. a 29. októbra.

Video

Sú hviezdni účinkujúci tiež výsledkom vašich kontaktov z čias aktívnej tanečnej kariéry?

Mala som to šťastie, že v minulosti som mohla spolupracovať s baletnými domami, odkiaľ títo umelci prichádzajú, takže som oslovila už konkrétnych ľudí.

Vy sama na galavečere nevystúpite?

Na poslednom ročníku Umenia pre život som si zatancovala, ale tento rok musím vynechať – nielen pre pracovnú vyťaženosť, ale na jar som sa zranila. Keďže mám už po oficiálnej tanečnej kariére, začala som lyžovať a zranenie mi zmarilo možnosť ďalej tancovať. Prvoradá je teraz moja práca umeleckej riaditeľky Baletu SND.

Čo najbližšie chystáte?

V novembri uvedieme premiéru baletu Zle strážené dievča – La fille mal gardée. Je to veľmi roztomilý klasický balet, ktorý poteší celú rodinu od maličkých detí až po dospelých. V tomto farebnom balete vynikne dokonalá technika tanečníkov, ale zaujme aj príbeh mamy Simone, ktorá stráži, no neustráži dcéru. Choreografiu urobil sir Frederick Ashton a tešíme sa, že po svetových scénach predstavíme tento balet aj v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #rozhovor #Nina Poláková #Umenie pre život