Šéf SND urazil poslancov i národných umelcov. Milanovej už ponúkol demisiu

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ponúkol ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) demisiu. Spravil tak v súvislosti so svojimi vyjadreniami na panelovej diskusii v Budapešti.

21.10.2022 15:00 , aktualizované: 19:35
Matej Drlička, Matej Drlicka, Foto: ,
Generálny riaditeľ SND Matej Drlička
debata (40)

Priznal, že použil neadekvátny výber slov. Informoval o tom vo vyhlásení zverejnenom na profile SND na sociálnej sieti v reakcii na výzvu poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Drlička sa počas konferencie v Budapešti vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú". Predmetné vyjadrenia zazneli na štvrtkovej diskusii na tému vzťahu kultúry a politiky v Budapešti v anglickom jazyku.

„Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. (…) Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine,“ uviedol Drlička. Ospravedlnil sa, ak niekoho jeho spôsob komunikácie pohoršil. Dodal, že za svoje slová prijíma plnú zodpovednosť.

Voči jeho slovám sa ešte skôr ohradil výbor Národnej rady pre kultúru a médiá v spoločnom vyhlásení. Podľa jeho členov a členiek sú takéto vyjadrenia neprijateľné a za čiarou.

Členstvo výboru tiež pobúrili jeho posmešné slová o národných umelcoch. Riaditeľ SND o tých, ktorí pôsobili i pôsobia v súboroch SND povedal, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. Výbor to považuje za mimoriadne neslušné a nedôstojné.

Členstvo výboru tiež apelovalo na šéfku rezortu kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO), aby na tieto vyjadrenia reagovala a vyvodila z nich zodpovednosť. Šéfku rezortu kultúry Drličkovo vyjadrenie rovnako pohoršilo. Tá prerušila jeho pracovnú cestu, v piatok sa s ním osobne stretla.

drlička Čítajte viac Drlička môže prísť o funkciu šéfa SND, opäť podal majetkové priznanie neskoro

Členovia výboru poukázali i na to, že dané výroky sú obzvlášť neprijateľné v kontexte atmosféry na Slovensku, v atmosfére slovných i fyzických útokov, ale i obetí na životoch.

Vyjadrenie vydali predseda výboru Kristián Čekovský (OĽaNO), podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská, (Za ľudí), podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer) a členovia a členky výboru Monika Kozelová (OĽaNO), Jarmila Vaňová (OĽaNO), Róbert Halák (OĽaNO), Ľubica Laššáková (Hlas), Michal Luciak (SaS) a Milan Potocký (OĽaNO).

Na Drličkove vyjadrenia reagoval na sociálnej sieti aj poslanec NR SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Slová o tom, „ako naneštastie mnoho politikov ešte stále dýcha/žije”, označil za hanebné.

V kontexte teroristického útoku na LGBTI+ komunitu na Zámockej ulici v Bratislave a za situácie, keď strelec deklaroval zámer zabiť premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) či bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), poukázal Šeliga na to, že slová majú váhu.

Poslanec doplnil, že očakáva reakciu od kultúrnej obce i do vlastných radov, keďže často a oprávnene kritizuje politikov za ich slová. Drličkove slová podľa neho nie sú hodné nielen riaditeľa SND, umelca, ale ani človeka.

„A nie, nie som precitlivený, sám som zažil viackrát vyhrážky smrťou, ale stačilo, aj politici sú ľudia, robia dobré veci, robia chyby, každý má právo ich kritizovať, ľudia majú právo vo voľbách ich vymeniť, no hovoriť na medzinárodnom fóre v Budapešti o tom, ako na nešťastie ešte veľa politikov stále žije, to nie. Stačilo!," zakončil Šeliga svoj status.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #SND #NR SR #Slovenské národné divadlo #Matej Drlička