Podvedomie, duševné zdravie, sexualita, sebaláska. Nóri prinesú do SND horor o ľudskej povahe so zábleskami Votrelca

V nedeľu 4. decembra a v pondelok 5. decembra 2022 sa na javisku SND predstaví nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang, ktorý úzko spolupracuje s Nórskym národným divadlom.

03.12.2022 14:00
debata
Nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang... Foto: Susie Wang
Mummy Brown SXND Nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang Nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang úzko spolupracuje s Nórskym národným divadlom. Predstaví sa na javisku SND.

Susie Wang je nórsky nezávislý divadelný súbor, ktorý v roku 2017 založila skupina divadelných tvorcov – režisérka Trine Falch, herečka Mona Solhaug, hudobník a herec Martin Langlie a scénický výtvarník Bo Krister Wallström, ikony nórskeho postdramatického divadla. Práve toto oceňované zoskupenie privítame v SND s inscenáciou Mummy Brown, ktorá získala Cenu nórskej divadelnej kritiky za najlepšie predstavenie sezóny 2018/2019.

Podvedomie, duševné zdravie, sexualita, sebaláska, detstvo. To všetko sú silné súčasné témy, ktoré Susie Wang v tejto inscenácii veľmi exaktne ponúka niekde na pomedzí surrealistickej psychoanalýzy a body hororu. Susie Wang tu využíva ženské telo, aby mohla vykonávať akúsi obrátenú archeológiu. Nie človek tu pátra po minulosti, minulosť skúma ľudské telo i dušu.

Mummy Brown je druhou časťou hororovej trilógie o ľudskej povahe, v ktorej nájdeme odkazy na Rorschachov psychologický test, zaujímavé javiskové efekty, ale napríklad aj záblesky kultového Votrelca Ridleyho Scotta. Tvorcovia tiež avizujú, že diváci sa stanú spolutvorcami inscenácie.

Predstavenie Mummy Brown uvádzajú nórski hostia v anglickom jazyku a bude so slovenskými titulkami. Nie je vhodné pre senzitívnejšie povahy a osoby mladšie ako 16 rokov.

Čistý dom Čítajte aj Recenzia: Láska vie dobre upratať

Súčasťou hosťovania nórskych divadelníkov je bohatý program. Okrem spomínanej inscenácie zahŕňa diskusiu po predstavení, ale predovšetkým v pondelok 5. decembra po predstavení o 13.00 hodine v Modrom salóne v novej budove SND masterclass režisérky Trine Falch (tlmočené do slovenčiny) a 6. decembra prednášku a diskusiu Bo Wallströma a Henrika Edvardsena o divadelnom manažmente na VŠMU na Ventúrskej ulici (v angličtine). Vstup na masterclass a prednášku je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND