Už zajtra si môžete prísť pozrieť osobné predmety z pozostalosti Edity Gruberovej

Pozostalosť po slovenskej opernej dive Edite Gruberovej sa v septembri stala predmetom dražby aukčného domu Dorotheum. Slovenské národné múzeum a Divadelný ústav sa zúčastnili online dražby a podarilo sa im vydražiť viacero predmetov kultúrnej hodnoty. Ich prezentácia sa uskutoční v piatok 16. decembra.

15.12.2022 17:04
gruberova Foto:
Divadelné kostýmy, v ktorých Gruberová vystupovala.
debata

Na prezentácii uvidí verejnosť koncertné róby, divadelný kostým, šperky, ale aj portrétnu fotografiu, secesný notový stojan a ocenenia za umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska a Rakúska v zahraničí – súbor 8 medailí a plakiet a dve štátne vyznamenania.


Pozostalosť po Edite Gruberovej tvoria aj... Foto: SNM / DÚ
gruberova Pozostalosť po Edite Gruberovej tvoria aj ocenenia.

„Edita Gruberová zanechala nielen v slovenskom, ale aj svetovom opernom svete tak výraznú stopu, že sme boli rozhodnutí urobiť všetko pre to, aby v našom zbierkovom fonde skončilo čo možno najviac vecí z jej pozostalosti. Aj vďaka finančnej pomoci MK SR sa nám to podarilo, zbierkový fond rozširujeme o viacero hodnotných akvizícií, ktoré nám budú našu opernú divu navždy pripomínať. Jej pozostalosť je pre nás cenná aj z pohľadu dokumentácie Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorú spracováva novo založené Dokumentačné centrum slovenského vysťahovalectva,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Perlový náhrdelník, ktorý nosila Edita Gruberová. Foto: SNM / DÚ
gruberova Perlový náhrdelník, ktorý nosila Edita Gruberová.

„Som nesmierne rada, že v spolupráci so SNM – Historickým múzeom predstavíme naše akvizície a ešte radšej, že si v tomto príjemnom adventnom období opäť zaspomíname na legendárnu Editu Gruberovú, ktorá počas svojej jedinečnej umeleckej kariéry reprezentovala slovenské hudobno-dramatické umenie na najvyššej úrovni,“ hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Prezentácia akvizícií SNM – Historického múzea a Divadelného ústavu sa uskutoční v piatok 16. decembra o 14. h na 2. poschodí Bratislavského hradu. Výstavu s osobnými predmetmi Edity Gruberovej si návštevníci môžu pozrieť do 1. apríla 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelný ústav #Edita Gruberová