Sám na javisku tentoraz aj s Taťjanou Medveckou

V Trenčíne sa po 18-krát stretnú divadelníci a performeri z rôznych kútov sveta. Medzinárodný festival Sám na javisku 2012, ktorý bude opäť v réžii občianskeho združenia Kolomaž – združenia pre súčasnú kultúru, ponúkne divákom od 13. do 16. septembra 7 predstavení od interpretov z Bosny a Hercegoviny, Poľska, Česka a Slovenska.

12.09.2012 06:00
mevecka  Taťjana Medvecká príde s predstavením... Foto:
Taťjana Medvecká príde s predstavením Poprvé vdaná
debata

Festival sa začne vo štvrtok celovečernou javiskovou adaptáciou záverečnej kapitoly slávneho románu Jamesa Joycea Ullysses s názvom Soliloquy & monologue od fyzickotanečného divadla Debris company z Bratislavy. Druhým predstavením bude one women show úspešnej a rešpektovanej stálice českého filmu a divadla – herečky Taťjany Medveckej s názvom Poprvé vdaná. Za hereckú virtuozitu v tejto hre získala v roku 2002 prestížnu českú Cenu Thálie.

Marcin Zarzeczny vytvoril predstavenie Jeppe na základe filmovej predlohy Larsa von Triera Idioti. Po ňom sa v piatok postaví na javisko Dragan Tešić z Bosny a Hercegoviny – vo svojom predstavení Nie všetko je v hlave, niečo je aj v zadku… divákom okrem iného vysvetlí, že zadok má v niektorých prípadoch nadvládu nad hlavou.

Renomovaná slovenská performerka Petra Fornayová uvedie svoje pohybovo-tanečné predstavenie Všetko čo mám rada (súkromná stratégia trvalo udržateľného rozvoja). V sobotu predstúpi pred divákov aj známy český herec, dramatik, režisér, pedagóg a spisovateľ Arnošt Goldflam, aby predstavil autorský kus špeciálne pripravený pre trenčiansky festival s názvom Pravdivé výmysly.

Festivalové dianie ukončí v nedeľu Peter Čižmár z divadla Kontra tragikomickou monodrámou Nenávidím od Mareka Koterského, poľského špecialistu na šibeničný humor, ostrú satiru a výstižnú kritiku našej každodennosti.

debata chyba