V SND sa predstaví Balet Štátneho divadla Košice s inscenáciou Nureyev

Inscenáciu Nureyev uvedie 4. februára v Slovenskom národnom divadle (SND) Balet Štátneho divadla Košice. V hlavnej úlohe príbehu o legendárnom tanečníkovi a choreografovi, ktorý "zmenil nazeranie na mužský klasický balet a zaujal svojou túžbou po slobode", sa predstaví Roman Lazík.

19.01.2023 12:40
Nureyev Foto:
Snímka z predstavenia Nureyev.
debata

Životný príbeh Rudolfa Nurejeva (1938 1993) oživil a preniesol do scénických obrazov Ondrej Šoth. „Chcem vypovedať o tom, že každý talentovaný človek, ktorý nemá politickú alebo umeleckú slobodu, musí emigrovať a je vykorenený zo života,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii pre TASR Šoth k príbehu o neslobode. „O tom, že slobodu si treba vždy vybojovať, aj za cenu obetí,“ hovorí autor choreograficko-režijnej koncepcie inscenácie, ktorou vzdáva hold tanečnému umeniu.

„A Nurejevovi ako osobnosti, ktorá rozvinula mužský tanec. Jeho tanečnou interpretáciou a následne choreografickou tvorbou sa totiž začal obrovský rozvoj mužskej techniky a estetiky tanca.“

Diváci uvidia predstavenie o človeku, ktorý mal veľmi ťažké detstvo. „Ťažkým spôsobom života dospel do svetovej slávy, kde čím je starší, tým viac a viac je sám, až na konci umiera sám, ešte aj okradnutý najbližšou rodinou a ponížený spoločnosťou. Zomiera sám v svojej genialite, a zanechal veľký odkaz tanečnému umeniu,“ poznamenal Šoth.

Roman Lazík. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Roman Lazík Roman Lazík.

„Inscenácia je postavená na postave starého umierajúceho tanečníka, ktorý si spomína na najdôležitejšie okamihy života a na najdôležitejších ľudí, ktorí v jeho živote zohrali dôležitú rolu,“ priblížila Zuzana Mistríková, dramaturgička a spoluautorka diela, ktoré „reflektuje nielen kariéru, ale odhaľuje aj dušu umelca“.

Postavu Nurejeva špeciálne pre SND naštudoval Lazík, dlhoročný prvý sólista Viedenského štátneho baletu. „Stále sa nachádzam v procese učenia tohto baletu, prvýkrát som ho videl v decembri. Celý baletný príbeh prebiehal ako film, bolo ťažké pre mňa ho aj zastaviť a učiť sa kroky, pretože to naozaj nie je o pohybe, ale o pocitoch, je to veľmi hlboká téma, ktorá ma zaujala,“ priznal Lazík, ktorý chcel vlani ukončiť aktívnu kariéru. Oslovila ho však ponuka stvárniť Nureyeva v baletnej freske, ktorú označil za veľmi hlboké dielo.

Upútavka na predstavenie Nureyev.

Nureyev Štátneho divadla Košice v SND otvára výmennú spoluprácu baletných predstavení medzi divadlami. Ako informovala riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, baletný súbor našej prvej scény sa v apríli predstaví v Košiciach.

„V jeden večer uvedie tri balety premiérované v minulom roku, balet TWO od Lukáša Timuľaka, ktorý bol uvedený vo veľmi úspešnom večere Fashion Ballet '22, ďalej to bude balet Murmuration od Edwaarda Lianga a Entropy od Craiga Davidsona,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Štátne divadlo Košice #Nureyev