Výkaly na tvári. Ako sa riaditeľ baletu pomstil kritičke

Asi každý kritik počíta s tým, že niekoho naštve. Vedela to aj nemecká novinárka Wiebke Hüsterová, ktorá už 23 rokov hodnotí divadelné predstavenia pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Na to, ako sa jej za recenziu odplatí riaditeľ baletu Štátnej opery v Hannoveri, však pripravená nebola. Priamo v divadle pred návštevníkmi jej po tvári rozotrel psie výkaly.

14.02.2023 12:00
Marco Goecke Foto: ,
Riaditeľ baletu Štátnej opery v Hannoveri Marco Goecke na snímke z roku 2019, keď nastúpil do funkcie.
debata (1)

Škandál, aký Nemecko ešte nezažilo, sa odohral v sobotu na premiére baletu Viera – láska – nádej v Hannoveri. Cez prestávku pristúpil k Hüsterovej vo foyeri 50-ročný šéf baletu a oceňovaný choreograf Marco Goecke, ktorý mal na vôdzke jazvečíka. Hoci sa dovtedy nepoznali, osopil sa na ňu pre jej kritické články. Pýtal sa, čo tam robí, a pohrozil jej zákazom vstupu.

Podľa novinárky ho zrejme podráždila jej kritika baletného predstavenia V holandských horách, ktoré Goecke naštudoval v Haagu. „Pri sledovaní človek striedavo šalie a zomiera od nudy… Je to blamáž a bezočivosť, a oboje treba dať za vinu choreografovi,“ napísala v článku.

Budova Štátnej opery v Hannoveri. Foto: SITA/AP
hanoves štátna opera Budova Štátnej opery v Hannoveri.

Jej ostré slová ho tak zranili, že pripravil chladnokrvnú – a nanajvýš smradľavú – pomstu. Obvinil ju, že pre jej kritiku divadlo stratilo veľa divákov s abonentkami, načo vytiahol papierové vrecko s exkrementmi svojho jazvečíka a jeho obsah rozmazal po jej tvári.

„Keď som cítila, čo spravil, kričala som,“ opísala desivé chvíle Hüsterová. Po útoku utrpela šok, a zatiaľ čo páchateľ zmizol kdesi v dave, hovorkyňa divadla ju odviedla do kúpeľne pre zamestnancov, kde jej pomohla s očistou.

Obeť potom zamierila na políciu, aby podala trestné oznámenie. Je presvedčená, že riaditeľ si celú vec naplánoval. „Bol to zámer,“ zdôraznila 57-ročná kritička, ktorá kedysi tancovala balet a študovala divadelnú vedu.

Beyoncé, Chris Martin, Superbowl Čítajte viac Odhalená bradavka aj vztýčený prostredník. Toto sú najväčšie škandály Super Bowlu

Vedenie opery zakročilo rýchlo. Už v nedeľu sa Hüsterovej ospravedlnilo a o deň neskôr Goeckeho odvolalo. Dokonca mu zakázali vstúpiť do divadla, lebo vraj urazil nielen novinárku a publikum, ale zneistil aj zamestnancov, čím celej inštitúcii spôsobil obrovské škody.

Zarážajúce je, že Goecke svoje správanie nijako zvlášť neoľutoval. V rozhovore pre nemecký rozhlas NDR iba priznal, že je zo seba trochu šokovaný a prostriedok, ktorý zvolil, určite nebol vhodný, no pošpinená bola údajne i jeho osoba a dielo.

Incident už odsúdili viacerí žurnalisti. Podľa FAZ ide o perfídny „útok na slobodné, kritické pozorovanie umenia“ a dolnosaská organizácia Nemeckého zväzu novinárov to označila za „útok na slobodu tlače“.

burlive vysiny Čítajte viac Recenzia: V Búrlivých výšinách sa na scéne aj blýska. Skvelá inscenácia v Trnave

Ako však médiá pripomínajú, tvrdé výstupy proti kritikom nie sú v Nemecku až také výnimočné. K násiliu síce nedochádza, ale s vulgárnymi nadávkami či vyhrážaním sa už stretli. Belgický herec Benny Claessens napríklad vlani nemeckej novinárke vykričal, že je psychicky narušená, a potom jej pohrozil: „Your time is over, darling!“ (Tvoj čas vypršal, miláčik!)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #balet #divadlo #kritika #škandál #kritici #Hannover #kritik umenia