Divadlo Astorka oslavuje festivalom, privedie skvelých hostí

Už v sobotu 1. apríla sa začína bohatý program 17. ročníka divadelného festivalu, ktorý otvára nadčasové témy a ľudské príbehy, konfrontuje minulosť s dneškom, životné a umelecké skúsenosti vo viacerých krajinách.

01.04.2023 11:24
svandovo divadlo srpnove svetlo plagat Foto:
Festival Astorka v jeho 17. ročníku otvorí predstavenie Švandovho divadla Srpnové světlo.
debata

Divadelný sviatok v Astorke sa začína 1. apríla, v deň, keď bolo pred viac ako tridsiatimi rokmi, v roku 1990, divadlo založené. „Festival Astorka nás sprevádza polovicu tohto času a tento rok je to narodeninový darček pre našich verných divákov a aj pre nás, pretože festival je už roky miestom príjemných a výnimočných stretnutí so zahraničnými divadelníkmi,“ pozýva divadlo.

V sobotu 1. apríla vystúpi pražský hosť Švandovo divadlo na Smíchově s hrou Martina Františáka Srpnové světlo. Predstavenie je inšpirované rovnomenným románom Williama Faulknera. Autor sa venuje hrdinom na okraji spoločnosti a dáva do kontrastu poetický jazyk s až grotesknou prostotou každodenného života. Karel a Ondrej žijú na opustenom statku po svojich rodičov. Karel si privedie dievča Eli, s ktorou sa chce oženiť. Príbeh sa začína radostne, ale nadšenie budúcej nevesty sa postupne rozplýva v atmosfére bratského vzťahu.

Švandovo divadlo - Srpnové světlo • trailer

V pondelok 3. apríla divadlo Vígszínház z Budapešti uvedie hru Kataríny Ďurica A RENDES LÁNYOK CSENDBEN SÍRNAK (Slušné dievčatá plačú potichu). Hra vznikla podľa úspešného románu autorky zo Slovenska, ktorá v ňom na osudoch troch žien mapuje obdobie mafiánskej krutovlády v Dunajskej Strede v 90. rokoch. Hru uvedú so simultánnym tlmočením a po predstavení nasleduje stretnutie s autorkou.

A rendes lányok csendben sírnak (Slušné dievčatá plačú potichu, v maďarskom jazyku)

V utorok 4. apríla festival pokračuje v priestoroch Štúdia A2 (Mickiewiczova ulica 2) komorným predstavením Červený balón, v ktorom vystúpia Matej Landl, Miroslav Noga a Martin Geišberg. Jediné a jedinečné stretnutie s textami Mariána Geišberga sa udeje pod heslom vino versus teatrum, ale treba si ho preložiť správne ako Víno, verše, divadlo.

astorka Nevesta svadba Čítajte viac Oscarový Obchod na korze vystriedala Nevesta. Divadlo Astorka dnes premiéruje

V stredu 5. apríla je na programe predstavenie hostiteľského Divadla Astorka Korzo'90 Nevesta. Autorom tejto úspešnej inscenácie o netradičnej svadbe v réžii Juraja Nvotu je Ladislav Grosman, spoluautor predlohy k oscarovému slovenskému filmu Obchod na korze.

Zuzana Konečná Čítajte viac VIDEO Nevesta, čo pláva proti prúdu a konvencie trhá z koreňov. Aká je nová hra v Divade Astorka?

Vo štvrtok 6. apríla uvedie Divadlo Bolka Polívky a La Fabrica pohybový one woman stand-up Anny Polívkovej s názvom Proslov.

Festival bude otvárať svoj 17. ročník, počas dlhého obdobia svojho trvania sa v Bratislave predstavili zahraničné divadelné súbory z Európy, najčastejšie z krajín V4, a z USA. „Charakter festivalu je od svojho vzniku daný. Ako hlavná idea pri zrode festivalu stál úmysel vytvoriť platformu pre umeleckú komunikáciu súborov, ktorých komorné divadelné inscenácie majú príbuzné znaky poetiky, postupov, hereckého nasadenia,“ uvádza divadlo. Vo väčšine prípadov sú divadlá v partnerskom vzťahu cez tvorcov, vzájomné hosťovania či celkové umelecké smerovanie.

Juraj Nvota Čítajte viac Juraj Nvota o Neveste Ladislava Grosmana, autora oscarového Obchodu na korze

„Inováciou posledných ročníkov bolo tematizovanie festivalu: vďaka uvádzaniu súčasných hier českých, maďarských či poľských sa FESTIVAL ASTORKA už viac ako 10 rokov adresne a kriticky vyjadruje k súčasnému dianiu v Európe (korupcia, obava z vojny, imigrantská kríza). Témy ročníkov od roku 2018 vyplývali z výročí historických udalostí našich krajín so spoločnými dejinami (Československo, Rakúsko- Uhorsko) alebo s vývojom v podobných súvislostiach (tzv. východného bloku),“ informuje Divadlo Astorka Korzo '90.

Vďaka mnohým titulom mohli diváci spoznať súčasný stav danej krajiny. „Často prostredníctvom diel významných autorov (klasikov i súčasných) a mnohokrát s presahom na minulosť v konfrontácii s dneškom,“ dodávajú divadelníci. Nadčasové témy a ľudské príbehy, ktorými divadlá pomenovávali problémy vidia ako všeobecne platné a zároveň aktuálne aj v našich pomeroch.

Krása interkontinentálna Čítajte viac Klaunky v sukniach bavia aj seba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90