Filip Tůma bude kráľ. Zaspieva Verdiho pod holým nebom

Na Bratislavský hrad sa už tretí raz vráti unikátny operný festival pod holým nebom. Opera Fest na hrade po tri večery prinesie neopakovateľnú atmosféru vždy s iným programom. Festival otvorí 23. júna Verdiho opera Nabucco. Titulnú postavu kráľa Nabuchodonozora bude spievať Filip Tůma.

15.06.2023 07:00
Filip Túma Foto: ,
Filip Tůma je divadelný a televízny herec, ale aj známy operný spevák.
debata
Filip Tůma bude kráľ
Video
Zaspieva Verdiho na hrade, pod holým nebom / Zdroj: TZV Pravda

Ste známy nielen ako herec, ale aj ako operný spevák. Ako sa divákom predstavíte na Bratislavskom hra­de?

Tento rok mám veľkú česť, že budem spievať v opere Nabucco titulnú postavu kráľa Nabuchodonozora. Bude to môj debut, nemám ju ešte „odspievanú“, preto je to pre mňa spojené s pocitom zodpovednosti. Je to krásna opera a krásna postava, veľmi sa na ňu teším. Zbor Židov z Nabucca pozná asi každý, podobne ako hity populárnej hudby, a teraz to všetko zaznie pod holým nebom s kulisou Bratislavského hradu, bude to krásne.

Operné postavy Filipa Tůmu

Pozrite si fotografie z niektorých opier, v ktorých účinkoval Filip Tůma.

Fotogaléria
Daniel Čapkovič (Simon Boccanegra) a Filip Tůma...
Filip Tůma
+11Filip Tůma v opernej Rozprávke o šťastnom konci...

Diváci budú mať iste neopakovateľný zážitok, ale v čom je takého predstavenie iné pre účinkujúcich?

Veľkú úlohu hrá počasie – v predstavení tvorí akoby ďalšiu kulisu. Začíname o ôsmej večer, keď sa bude nebo postupne „zhasínať“, zostane svietiť len nádvorie. Dopredu nikdy neviete, či nepríde búrka, alebo vietor. Existuje množstvo nahrávok klasickej hudby, ktoré sa stali kultové práve vďaka tomu, že sa odohrávali vonku. Keď Montserrat Caballé spievala Normu, počas árie fúkal vietor a jej začali viať šaty aj vlasy… Mne to nehrozí, ale v každom prípade počasie a vôbec „open air“ priestor spoluvytvára nezabudnuteľný zážitok.

Filip Túma Čítajte viac Filip Tůma vraví: Vezmite na operu deti! Vedia si ju užiť

Už ste si to vyskúšali vlani na Opera Feste na hrade. Aké ste mali ohlasy?

Veľmi pozitívne, bol som až dojatý. Pred rokom som na Opera Feste spieval Toreadora v Carmen a veľa ľudí nevedelo, že takto spievam. Rád si to zopakujem, tentoraz v Nabuccovi. Tretí festivalový večer bude znova venovaný filmovej hudbe, predtým ho ľudia odmenili „standing ovation“, takže sa bude na čo pozerať.

Jedným z ťahákov vlaňajšieho festivalu bola... Foto: Opera Fest
carmen opera fest Jedným z ťahákov vlaňajšieho festivalu bola slávna opera Carmen.

Zdá sa, že sa vám páčia historické témy, nielen v opere, ale aj v televíznom seriáli Dunaj, k vašim službám. Rád si takto odskočíte z televízie k opere?

Zmena je vždy zaujímavá, či smerom z televízie do opery, ale aj naopak. Historické témy sú naša minulosť, v seriáli je to minulosť celkom nedávna, niektorí si ju možno ešte pamätajú. V Nabuccovi ideme do veľmi dávnej histórie a veľmi nám pri tom pomáhajú kostýmy a dobová štylizácia. V Nabuccovi je pre mňa zaujímavý tiež jeho vývoj – kráľ Nabuchodonozor je známy ako dobyvateľ, vo Verdiho opere sa však stáva človekom, ktorý miluje svoje dcéry a chce ich chrániť a usiluje sa zmieriť s bohom. Jeho postava sa vyvíja a tým je pre mňa zaujímavá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Tůma