Nový Fashion Ballet prinesie čiernu, glamour aj záplavu farieb. Čo vymysleli Sršnová, Holubec, Cmorej a ďalší?

Už v piatok večer má v SND premiéru ďalší ročník exkluzívneho projektu Fashion Ballet, ktorý prepája tvorbu mladých slovenských choreografov so špičkou domácich módnych tvorcov. Podobne ako vlani, aj tentoraz ponúkne štyri pôvodné tanečné miniatúry, v ktorých účinkujú sólisti a zbor Baletu SND. Kto si chce vychutnať toto zaujímavé spojenie, nemal by váhať - Fashion Ballet '23 totiž uvedú len tento piatok a sobotu a reprízové predstavenia budú len dve - 21. a 26. novembra.

23.06.2023 07:00
CHIC NOIR  choreografia Lacko Cmorej  Monika... Foto:
Miniatúru Chic Noir vytvorili chorografi Lacko Cmorej a Monika Prikkelová a dizajnérka Terézia Feňovčíková.
debata

Vášeň a lesk

Prvá miniatúra, ktorú vytvorila módna dizajnérka Andrea Pojezdálová spolu s choreografkou Hanou Vidovou, čerstvou absolventkou VŠMU, sa volá Inside out. Témou ich diela je rozhovor medzi telom a dušou, kontrast spirituality, vášne a animálnosti. "Chcem hovoriť o tom, ako dokážeme tieto zložky prepájať, ako sa v určitých situáciách prederie na povrch práve to zviera v nás a ako s tým vieme narábať,“ hovorí choreografka Vidová. Tú pri tvorbe inšpirovala aj samotná tvorba dizajnérky Andrey Pojezdálovej, pre ktorú je typická obmedzená farebnosť, minimalizmus, jednoduché línie a experimentálnosť. V prvej miniatúre prináša na javisko sofistikované ženské siluety v odtieňoch čiernej a umocňuje magickú atmosféru diela.

Miniatúru Inside Out vytvorila chorografka Hana... Foto: Juraj Žilinčár
INSIDE OUT choreografia Hana Vidova kostymovy dizajn Andrea Pojezdalova na foto Ema Dobesova Jean-Michel Reuter autor foto Juraj Zilincar. Miniatúru Inside Out vytvorila chorografka Hana Vidová a dizajnérka Andrea Pojezdálová.

Nasleduje miniatúra nazvaná Chic Noir, na ktorej spolupracovali choreografi Ladislav Cmorej a Monika Prikkelová s dizajnérkou Teréziou Feňovčíkovou. Uvidíme v nej tancovať štyri ženy, ktoré sa chystanú na nablýskanú párty. Cmorej sám seba označil za milovníka organizovaného chaosu, a tak vytvoril zábavnú choreografiu čerpajúcu z komerčnejších a zábavnejších tanečných štýlov.

"Objaví sa tam štýl Vouge primiešaný do zmesi rôznych žánrov vrátane baletu,“ priblížil dielo Ladislav Cmorej. Dizajnérka Terézia Feňovčíková, ktorá tvorí pod značkou Freier, priznala, že to pre ňu bola absolútna výzva. Navrhuje skôr voľnejšie oversize modely, no teraz si choreografia vyžadovala viac odhaleného tela, návrhy mali byť sexi a v štýle glamour. "Takže som sa musela trochu prenastaviť a nájsť v tom aj trošku seba,“ povedala Terézia Feňovčíková.

Choreografia Hany Vidovej a kostýmy Andrey...
Choreografia Laca Cmoreja a Moniky Prikkelovej...
+4Choreografia Dominika White Slavkovského a...

Sršňovej farebný kód

Tretie dielo v poradí nesie názov Clique a podpísaná je pod ním dvojica Dominik White Slavkovský a Lenka Sršňová. Návrhárka je povestná svojimi výraznými vzormi a sýtymi farbami. Choreografovi Slavkovskému sa veľmi páčila jej staršia kolekcia Colorcode. "Dominikovi sa hodila do konceptu o digitalizácii súčasného sveta. Vychádzame z farebných štvorcov ako digitálnych pixelov, ale dávame im nový tvar a novú odevnú skladbu. Je tam celá škála farieb, každá má inú energiu a vystihuje inú osobnosť,“ priblížila Lenka Sršňová. Dielo Dominika White Slavkovského hovorí aj o vzťahu ľudí a módy, hľadá hranice medzi vášňou a posadnutosťou. Názov Clique je preňho zvuk fotoshootingu, cvakanie fotoaparátu, klikanie klávesnice počítača, pokladníc v obchodnom centre, platobných kariet. „Je opakujúci sa, rytmický, stereotypný a všadeprítomný,” dodáva Slavkovský.

Miniatúru Clique vytvoril choreograf Dominik... Foto: Juraj Žilinčár
CLIQUE choreografia Dominik White Slavkovsky kostymovy dizajn Lenka Srsnova na foto Mergim Veselaj Damian Simko Silvia Najdena foto Juraj Miniatúru Clique vytvoril choreograf Dominik White Slavkovský a dizajnérka Lenka Sršňová.

Holubcove vtáčie krídla

Posledná choreografia sa volá rafinovane: BezsLovE. Choreograf Martin Winter a dizajnér Marcel Holubec W ho poňali ako autorský manifest o význame slobody, potrebe tolerancie a rešpektu k individualite každého človeka. Podľa Holubca šlo o osem intenzívnych mesiacov práce, počas ktorých ich hlboko zasiahla smrť dvoch nevinných chlapcov v bratislavskej Teplárni.

Miniatúru BezsLovE  vytvoril choreograf Martin... Foto: Juraj Žilinčár
Bezs Lov E choreografia Martin Winter kostymovy dizajn Marcel Holubec W na foto Giorgio Perego Diana Spita Wisse Scheele autor foto Juraj Zi Miniatúru BezsLovE vytvoril choreograf Martin Winter a dizajnér Marcel Holubec.

"Cítime, ako sa v spoločnosti stupňuje nenávisť. Naše dielo reaguje práve na tento stav. Chceme ním vysloviť akýsi apel, aby sme sa navzájom viac rešpektovali a tolerovali slobodu druhých ľudí,“ objasňuje pozadie vzniku diela choreograf Martin Winter. Veľkou inšpiráciou obom bola aj hudba Maxa Richtera a Vivaldiho Štyri ročné obdobia. "Čo je to sloboda? Je to vták, ktorý môže letieť, kamkoľvek chce. A to je témou toho celého,“ dodal Marcel Holubec W. Kým jeho tri kolegyne návrhárky tanečníkov obliekali, Holubec ich skôr vyzliekal. Jeho kostýmy pre baletných tanečníkov sú veľmi minimalistické, no zároveň provokatívne. Tanečníkov obliekol do lesklých suspenzorov v podobe vtáčích krídel.

A kto si chce pripomenúť vlaňajší ročník, až do 29. júna si môže pozrieť vo foyer vystavené kostýmy z Fashion Balletu'22.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Marcel Holubec #Lenka Sršňová #Ladislav Cmorej #Fashion Ballet ´23