Pred 50 rokmi mala premiéru filmová verzia muzikálu o Ježišovi

Filmová podoba rockovej opery Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar, ktorá mala premiéru 15. augusta 1973, musela podobne ako jej divadelný predobraz vo svojej dobe zápasiť s nepochopením časti verejnosti. Preniesť sa cez to nemohli najmä niektoré americké kresťanské skupiny, na druhú stranu ale existuje množstvo ľudí, ktorým rockový Ježiš - či už filmový alebo divadelný - otvoril cestu k viere. Navyše patrí k dodnes najuznávanejším dielam svojho žánru.

15.08.2023 10:00
Ježiš Kristus Superstar Foto:
Záber z filmu Ježiš Kristus Superstar.
debata

Kanadský režisér Norman Jewison mal predtým, ako sa pustil do biblickej témy, na konte už úspešnú adaptáciu Fidlikanta na streche. Než súhlasil s natáčaním, počúvol si ale album s nahrávkou – a bol razom presvedčený.

Jewisonov Jesus Christ Superstar tiež do značnej miery vychádzal z pôvodnej broadwayskej inscenácie, ktorá mala premiéru v roku 1971, a to vrátane obsadenia. Rovnaká bola predstaviteľka Márie Magdalény Yvonne Ellimanová, na javisku aj pred kamerou si Kaifáša zahral Bob Bingham. Aj predstavitelia Ježiša a Judáša (Ted Neeley a Carl Anderson) mali skúsenosti so svojimi rolami z javiska. Aj keď Neeley na Broadwayi Ježiša pôvodne iba alternoval, rovnako ako Anderson.

Okrem osvedčených hercov sa Norman Jewison rozhodol využiť aj verné lokácie, a tak sa film natáčal neďaleko miest, kde Ježiš takmer pred dvoma tisícmi rokov údajne kázal. Značná časť filmu, ktorý získal nomináciu na Oscara za hudbu, vznikla napríklad v ruinách mesta Avdat v Negevskej púšti.

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Ježiš Kristus #Andrew Lloyd Webber #Jesus Christ Superstar