Poznáme headlinerov Divadelnej Nitry z Ukrajiny aj Slovenska

Tridsiaty druhý ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 22. do 27. septembra v Nitre ponúkne vrámci hlavného programu 12 inscenácií, 4 zahraničné produkcie z Belgicka a Ukrajiny, 4 produkcie nezávislých slovenských divadiel a 4 produkcie slovenských zriaďovaných divadiel. Festival predstavuje svojich dvoch headlinerov.

21.08.2023 10:30
danse macabre Foto:
Danse Macabre predstaví ukrajinská hudobná a performatívna skupina Dakh Daughters.
debata

Tohtoročnou témou festivalu sú Odozvy/Responses. „Odozva znamená záujem o veci naokolo, vedomosť o stave najbližších i sveta, upevňovanie vzťahov, rozvoj empatie a schopnosti pomáhať. Odozva je vzájomná interakcia, ktorá nám pomáha prežiť a nachádzať zmysel života. Je to reakcia na apatiu spoločnosti spôsobenú kritickými udalosťami posledného obdobia, predovšetkým agresiou na Ukrajine, ekologickou a ekonomickou krízou či pandémiou. Odozvu chceme vyvolať aj u návštevníkov festivalu ako nástroj proti celosvetovo pozorovanej diváckej kríze,“ hovorí riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Zahraničným headlinerom je titul Danse Macabre alebo Tanec smrti, unikátny kabaret ukrajinskej hudobnej a performatívnej skupiny Dakh Daughters, ktorá je divákom Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra známa z roku 2016, keď tu hosťovala s kabaretom Ruže. Šesť herečiek a režisér Vlad Trojickyj vytvorili Danse Macabre krátko po nútenej emigrácii do Francúzska. Obvyklé pripomínanie si konečnosti je v tomto prípade rozhovorom so smrťou, ktorá striehne v krajine napadnutej ruskými agresormi, ako aj rozhovorom na diaľku s tými, ktorí zostali. Inscenácia je svedectvom o vojne a exile, nostalgickou spomienkou na rodnú krajinu, obžalobou, show, reportážou a revue v jednom.

Maroš Kramár, Čítajte viac Z Maroša Kramára sa stal na Jadrane alkoholik. Medzitým lietal za Láskou v Istanbule

Dielo Danse Macabre sa predstavilo na viacerých európskych festivaloch, členky súboru s veľkým úspechom účinkovali aj na festivale Pohoda (2015, 2023). Zaujímavo inštrumentované a predvedené piesne sú zmesou rôznych žánrov od postpanku po ukrajinský folklór. Okrem piesní zaznejú z javiska príbehy žien z Ukrajiny zasiahnutej vojnou. Príbehy z vojny sú v inscenácii popretkávané citáciami z Knihy Jób. Performerky, žijúce v exile, prepožičiavajú hlas cudzím príbehom, ale podelia sa s divákmi aj o svoje vlastné. Ponúkajú im veľmi intímny zážitok, zostúpia s nimi do hlbín vojny, aby ukázali nekonečnú silu človeka vzdorujúceho nepriazni osudu. Katarzne pôsobiace javiskové dielo je originálnou výzvou k solidarite a vášnivou obranou mieru.

Hra Mariny Carr Hekuba predstavuje vrchol... Foto: Braňo Konečný
Hekuba foto brano konecny Hra Mariny Carr Hekuba predstavuje vrchol programu uplynulej divadelnej sezóny na Slovensku.

Na Slovensku nenájdeme veľa divadiel, ktoré by kontinuálne dokázali držať umeleckú kvalitu svojej tvorby na takej úrovni a tak dlhodobo ako Slovenské komorné divadlo Martin. Jeho diela sú pravidelnou súčasťou slovenského programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Aj tento rok predstavuje ich inscenácia hry Mariny Carr Hekuba vrchol programu uplynulej divadelnej sezóny na Slovensku.

Osud trójskej kráľovnej Hekuby je ukotvený v antickom Grécku, v období, ktoré predstavuje kultúrne a politické korene našej civilizácie. Súčasná írska dramatička Marina Carr však nerozpráva príbeh slávneho víťazstva Mykénčanov s Odyseom na čele. Naopak, reflektuje utrpenie, ktoré so sebou vždy prináša vojenská agresia. Hekuba v hereckej interpretácii Lucie Jaškovej zosobňuje osudy všetkých žien, ktoré sa museli a aj v tejto chvíli musia prizerať násilnej smrti svojich detí a manželov, žien vystavených sexuálnemu násiliu, fyzickému i psychickému týraniu. To všetko sa deje vo svete, v ktorom prestali platiť nielen spoločenské a morálne pravidlá, ale aj pravidlá vedenia vojny. V kontexte súčasných udalostí sa, prirodzene, nemožno ubrániť paralele so zverstvami, s ktorými sú aktuálne konfrontovaní obyvatelia ukrajinských území okupovaných Ruskom. V širšom kontexte je však text aj výčitkou dejinám, ktoré písal biely Európan.

divadelna nitra Čítajte viac Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkne dvanásť inscenácií

„Výber inscenácie martinského divadla nie je pre mňa len ocenením kvalít konkrétneho diela, ale aj dlhodobej práce vedenia súboru. Prínos v tomto smere vidím najmä v dvoch rovinách. Jednou je celková kvalita repertoáru, ktorý dáva zmysel ako celok, nie je len sledom vybraných titulov. Vizitkou vedenia divadla je však aj kvalita a rôznorodosť hereckého súboru. V Hekube preto platí, že či už hovoríme o ústrednej dvojici Marek Geišberg a Lucia Jašková, alebo o ostatnom obsadení, všetci účinkujúci emocionálne naplneným prejavom dokazujú, že martinské herectvo predstavuje na Slovensku špičku. Dokonale tak funguje pomyselný trojuholník kvalitný súčasný text – inšpiratívna dramaturgia a réžia – presné a podmanivé herectvo,“ zdôvodňuje výber slovenského headlinera kurátor Miro Zwiefelhofer.

Vojna na Ukrajine, ktorá trvá už rok a päť mesiacov (v septembri to bude sedem mesiacov), zmenila naše životy. Vojna na Ukrajine sa dotýka nás všetkých. Sprievodný program festivalu nazvaný Malá Ukrajina nám priblíži Ukrajinu so všetkými vojnovými peripetiami. „Počas Divadelnej Nitry vybudujeme, vytvoríme jej portrét v zmenšenej podobe – zmenšenú Ukrajinu. Jej obrazy, zvuky, chute. Ako ju vidíme, ako ju vnímame dnes. Predstavíme akúsi esenciu hrdinstva, odvahy, statočnosti, ale aj bolestí, strát, vojnových zážitkov, humanitárnej pomoci, solidarity a ľudskosti,“ uvádza vo svojej koncepcii spoluautorka projektu a neúnavná aktivistka Viera Dubačová, ktorá má na konte neuveriteľný počet výjazdov na Ukrajinu s humanitárnou pomocou a so svojimi spolupracovníkmi niekoľko dokumentárnych filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelná Nitra