Moderná dráma Svätopluk otvára novú sezónu SND

Opera Slovenského národného divadla vstupuje do novej, 104. divadelnej sezóny impozantnou historickou freskou – operou Eugena Suchoňa Svätopluk, ktorú uvádza 1. a 3. septembra 2023 k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky a Dňa ústavy.

28.08.2023 08:00
Opera Svatopluk  Peter Mikulas v hlavnej ulohe Foto:
Peter Mikuláš v hlavnej postave Svätopluka v opere Eugena Suchoňa na javisku SND.
debata

Opera Svätopluk má národný rozmer a autentický patriotizmus, je drámou panovníka na pozadí mocenských zápasov na Veľkej Morave. Libreto, ktoré napísal skladateľ na námet drámy Ivana Stodolu spolu s dramaturgičkou Jelou Krčméry-Vrteľovou, je strhujúce. Zachytáva posledné dni kráľa Svätopluka, rozorvanej bytosti, kedysi mocného bojovníka a vladára, ktorý sa snažil zabezpečiť budúcnosť pre svoju ríšu.

Trápil sa však aj výčitkami svedomia a len krátko pred smrťou si uvedomil svoje pochybenia a odovzdal vládu do rúk synom vyzývajúc ich, aby držali spolu. Vtedy nik ríšu nepokorí ako tie tri prúty, ktoré keď sú spojené, nik nezlomí… Stačí, aby sme si uvedomili a vnímali dnes len toto posolstvo?

Podľa režiséra Romana Poláka „je to dráma shakespearovských rozmerov, príbeh o zhubnom mechanizme moci, a aj keď je to historický námet, je veľmi živý aj v súčasnom svete“. Polák kladie zásadné otázky o nepoučiteľnosti človeka v boji o moc kráčajúceho dejinami aj po spálenej zemi.

Jolana Fogasova 001 Čítajte viac V opere Svätopluk sa Jolana Fogašová mení na intrigánku, ktorej ide o moc

Súčasnú inscenáciu opery Svätopluk hudobne naštudoval a diriguje Martin Leginus. Hudbu k tomuto dielu považuje za geniálnu a dodáva: „Eugen Suchoň patrí medzi ikony, ktoré by sme si mali vážiť. Svätopluk je najkvalitnejšia operná architektúra z pera slovenského skladateľa a môže hrdo stáť medzi titulmi, ako je Salome Richarda Straussa alebo Jenůfa Leoša Janáčka.“

Je to opera náročná z interpretačnej stránky pre orchester aj pre sólistov; na tlačovej besede ich výkon prirovnal k bežcom na ultramaratóne či k výstupu na Mont Everest. Poslucháči a diváci určite ocenia aj efektné zbory, temperamentné pohanské tance či intímne emocionálne scény.

Historická téma z našich dejín sa na scénu Opery SND vracia v novej, vizuálne silnej filozofickej koncepcii blízkej súčasnému vnímaniu so snahou realizátorov podnietiť na zamyslenie. Peter Mikuláš interpretuje Svätopluka vo skvelej forme, je to jedna z jeho životných postáv vytvorených na scéne Opery SND. Po prvý raz sa k jej stvárneniu dostal ako tridsiatnik, aktuálne je to jeho účinkovanie v tretej inscenácii tejto opery (réžie Branislav Kriška, Juraj Jakubisko, Roman Polák).

Dizajnér Pavol Dendis. Čítajte viac Módny dizajnér Pavol Dendis obliekol Svätopluka moderne

Na otázku, v čom Svätopluka s odstupom času chápe ináč, povedal, že s režisérom Romanom Polákom odhalil novú logiku konania Svätopluka, ktorú doposiaľ v tejto postave nehľadal, čo sa odzrkadľuje v mnohých detailoch, v silnom, ale civilnom herectve s pointami, ktoré majú niekde dôraznejšiu, inde tichšiu pointu, jednoducho inú ako doteraz. Peter Mikuláš podčiarkol, že „Polákovi nešlo iba o známe a symbolické tri prúty, ale najmä o to, kam až sa môže dostať ľudská zloba“.

Aj preto je dej aktuálnej inscenácie Suchoňovej opery Svätopluk situovaný do „bezčasia“, so strhujúcimi efektmi využívajúc videoprojekcie a moderný svetelný dizajn (svetelné objekty Ján Šicko, svetelný dizajn Ján Ptačin) s otvoreným ohňom na scéne s certifikáciou pražských Barrandovských štúdií. Autorkou scény je Barbora Šajgalíková.

Tomáš Juhás Čítajte viac Tenorista Tomáš Juhás: Keby niekto ochorel, Svätopluk by sa nekonal

Vyše 150 kostýmov navrhol úspešný mladý kostýmový dizajnér Pavol Dendis. Zbor Opery SND pripravila Zuzana Kadlčíková, choreografiu má na starosti Ladislav Cmorej. „Farby partitúry Svätopluka som nanášal na papier širokým štetcom,“ hovoril o svojej hudbe skladateľ Eugen Suchoň. Naplno im dáva zaznieť Martin Leginus vo výnimočnom hudobnom naštudovaní.

V hlavných postavách sa popri Svätoplukovi v podaní Petra Mikuláša predstavia Daniel Čapkovič, Ondrej Šaling, Peter Račko, Pavol Remenár, Jolana Fogašová, Tomáš Juhás, Monika Fabianová, Michaela Kušteková, Michal Onufer, Róbert Remeselník, Filip Tůma a ďalší.

Svätopluka si môžete prísť pozrieť v piatok 1. 9. a v nedeľu 3. 9. 2023 vždy o 18.00 hod. v novej budove SND. Následne bude inscenácia na programe až v apríli 2024. Operu uvádza SND v slovenskom jazyku s anglickými titulkami, a tak dáva príležitosť aj pre cudzincov žijúcich na Slovensku spoznať zásadné dielo slovenskej hudobno-dramatickej tvorby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #opera #Svätopluk