Aká je slovenská DNA?

Divadlo Astorka Korzo '90 v novej sezóne uvedie hru podľa knižnej predlohy Martina M. Šimečku Tulák po Slovensku. Ako bude vyzerať reportáž na divadelných doskách hovorí režisér Juraj Nvota.

10.09.2023 07:00
Juraj Nvota Foto: ,
Režisér Juraj Nvota.
debata (1)

Režisér Juraj Nvota bude v inscenácii Príhody tuláka po Slovensku skúmať s autorom knižnej predlohy Martinom M. Šimečkom slovenskú DNA.

Aké je slovenská DNA?
Video
Režisér Juraj Nvota o novej divadelnej hre . / Zdroj: TV Pravda

„Dlhodobo sa venujem symbióze prózy a divadla a v tomto cykle po Slobodovi, Vilikovskom a Cígerovi-Hronskom teraz prinesieme na javisko Astorky reportáž Martina Šimečku z putovania po Slovensku. Autor v reakcii na vypuknutie vojny na Ukrajine sa z pocitu bezmocnosti potrebuje "rozchodiť“ v prírode, kde všetko rastie. Vyberie sa známou turistickou trasou Cestou hrdinov SNP od Devína po Duklu a počas svojho putovania stretáva rozmanitú plejádu ľudí, ktorí tvoria túto krajinu, a zažíva s nimi rôzne príhody.

Ľudia sú názorovo rozdelení a celá hra je experiment, ktorý skúša, či sa ešte vieme dohovoriť, alebo už sme taká rozhádaná krajina, že to nejde. Je to hľadanie slovenskej DNA," vysvetľuje režisér Juraj Nvota. Ako dodáva, reportáž býva aktuálna iba chvíľu, ale tvorcovia hry chcú ísť do hĺbky problému tak, aby bola aktuálna večne. Hru Príhody tuláka po Slovensku podľa Šimečkovej predlohy napísal Jakub Nvota a v titulnej postave sa predstaví Ady Hajdu.

HALPERN A JOHNSON Astorka Vlado Černý Čítajte viac Malér v Astorke. Čo na to Vlado Černý? Mali by ste ho vidieť

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Nvota #Divadlo Astorka Korzo '90