Tanečník Mário Radačovský: Pred rokmi prekonal rakovinu a presvedčil sa, že umenie lieči. Pomáha viac klasický či súčasný balet?

Ako 27-ročný prekonal tanečník a choreograf Mário Radačovský onkologické ochorenie. Odvtedy vraj každý rok berie ako bonus, takže má na konte už 22 bonusov. Preto neváhal, a hoci dnes pôsobí ako umelecký šéf v Národnom divadle Brno, prišiel do Bratislavy podporiť galavečer Umenie pre život.

05.10.2023 06:00
Mario Radacovsky SR SND galavečer Umenie pre... Foto: ,
Na snímke choreograf Mário Radačovský počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla na tému – Pripravovaný galavečer Umenie pre život.
debata

Umelecká šéfka Baletu SND Nina Poláková pokračuje v galapodujatí, ktoré Radačovský v roku 2008 zakladal. Aj vďaka jej kontaktom tak na tohtoročnom galavečere, ktorý sa bude v SND konať 13. a 14. októbra, uvidíme to najlepšie z európskeho baletu.

Baletné hviezdy Umenia pre život

Prestížne gala sľubuje príležitosť vidieť to najlepšie z európskeho baletu.

Fotogaléria
Najväčšou superstar spomedzi všetkých baletných...
Primabalerína Liudmila Konovalova s partnerom...
+8Baletný tanečník Davide Dato.

Najväčšou superstar bude španielska primabalerína Lucia Lacarra, ktorá je vo veku 48 rokov ešte stále v top forme a ako tanečnica je ustavične žiadaná na javiskách po celom svete. V galaprograme sa tiež predstavia európske baletné hviezdy z Brna, Viedne, Berlína, Madridu, Londýna, ale aj tanečníci domáceho súboru Baletu SND a Národného divadla Košice. Tvorcovia lákajú nielen na éterické duetá Lucie Lacarra a jej partnera Matthewa Goldinga, ale aj technicky náročné pas de deux z Nurejevovho baletu Don Quijote v podaní primabaleríny Liudmily Konovalovej s partnerom Davidom Datom. Virtuózne Grand pas classique zasa zatancujú Ksenia Ovsyanick z Berlínskeho štátneho baletu a Alejandro Virelles, ktorého tanec vraj akoby popieral zákony fyziky.

Ste jedným zo zakladateľov podujatia Umenia pre život. Pripomeniete, ako vzniklo?

Áno, druhým iniciátorom bol lekár z Národného onkologického ústavu Juraj Pechan, skvelý človek a vynikajúci chirurg. Je dôležité snažiť sa pomôcť druhým, hlavne ak s onkologickým ochorením máte osobnú skúsenosť ako ja. Samozrejme, mohli sme vyzbierať peniaze, bolo by to pekné a dôležité, ale lepšie bolo, že na pôde Slovenského národného divadla vzniklo podujatie, čo pripomína dôležitosť prevencie. Veď ročne vraj pribudne 3000 žien s ochorením na rakovinu prsníka. Cieľ bol, aby sa ľudia nebáli onkológie, lebo keď vám oznámia, že máte takéto ochorenie, zrúti sa vám svet. Musíte si ho prebudovať. Zároveň by asi malo byť povinnosťou inštitúcie ako je SND, aby sa tu hovorilo o takýchto veciach. Veľmi sa teším, že sa v tradícii baletných galavečerov proti rakovine pokračuje.

Tanečník Mário Radačovský: Pred rokmi prekonal rakovinu a presvedčil sa, že umenie lieči. Pomáha viac klasický či súčasný balet?
Video
Pozrite si, čo hovorí Mário Radačovský / Zdroj: TV Pravda

Spomenuli ste, že dve hodiny krásy počas baletného večera môžu veľmi pomôcť. Ako?

Mentálny svet je dôležitý, viem to z vlastnej skúsenosti. Samozrejme, absolvujete liečbu, operácie, chemoterapie, rádioterapie a podobne, ale keď zažijete niečo krásne, zabudnete na chorobu. Aj ja, keď som bojoval s rakovinou, medzi niekoľkými chemoterapiami som odletel na baletné predstavenia do Prahy. Keď som sa vrátil, naplnilo ma to pozitívnou energiou, dodalo mi to chuť a dôvod žiť. To potom uľahčuje prácu aj doktorom, obdivujem ich, sú v dennodennom kontakte s chorými ľuďmi, tiež sú potrebujú dobiť baterky, aby mohli ďalej pomáhať. Hlava je v procese liečby veľmi dôležitá.

Pomáha viac klasický či súčasný balet?

Dobrá otázka, nuž, hlavne pomáha kvalitný tanec. Dnešní tanečníci majú takú úroveň, že by im nestačil už ani slávny Baryšnikov. Vyžaduje sa od nich mimoriadna kvalita, či už ide o súčasný, moderný, neoklasický tanec či hip hop. Podstatné je, aby v tom pacient ako divák našiel zaľúbenie, potom sme vyhrali všetci.

Aj vás osobne budeme môcť ešte vidieť ako tanečníka v SND?

V Brne áno, tam začíname tiež s podobným podujatím, v Bratislave sa síce osobne na Umení pre život zúčastním, ale tancovať budú moji tanečníci – budú interpretovať jednu z mojich choreografií. V Bratislave tancovať nebudem, nie že by som nechcel, ale dospel som do určitého veku a Brno je výnimočné, lebo tam s týmto projektom len začíname, zatiaľ čo v Bratislave už je Umenie pre život rozbehnuté a už sa necítim v takej kondícii, aby som vystúpil doma v tej najlepšej forme, ako si ma ľudia pamätali.

Čo teda ukážu vaši tanečníci z Národného divadla Brno Martin Svobodník a Thoriso Magongwa?

Martin je z Českej Republiky, Thoriso je tanečník z Juhoafrickej republiky a spoločne zatancujú úryvok z mojej choreografie nazvanej Nezodpovedané otázky. Bude to duet dvoch mužov na krásnu hudbu Clauda Debussyho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Mário Radačovský #Umenie pre život