V inscenácii o Jarovi Filipovi trnavského divadla si zahrá aj jeho pianíno

Poctou hudobníkovi, spevákovi, skladateľovi, hercovi, režisérovi a humoristovi Jarovi Filipovi je nová inscenácia trnavského Divadla Jána Palárika (DJP). S názvom Filip ju v premiére uvedie v piatok 13. októbra, réžie sa ujal Ján Luterán. Divadlo ju zaradilo do svojej jubilejnej 50. sezóny, umelec v trnavskom súbore pôsobil 12 rokov. Informovala o tom PR divadla Katarína Čučková.

09.10.2023 14:00
Jaroslav Filip Foto: ,
Jaroslav Filip na archívnom zábere.
debata

„Stopa, ktorú zanechal v trnavskom divadle a divákoch, prežíva dodnes,“ uviedla umelecká šéfka DJP Lucia Mihálová. Filip bol súčasťou zlatej éry divadla, keď v ňom pôsobili režiséri Blaho Uhlár a Juraj Nvota a účinkovali napríklad Peter Šimun, Anna Šišková, Marián Zednikovič, Štefan Kožka, Ľudovít Moravčík či Vladimír Jedľovský, Vladimír Oktavec a ďalší.

Text inscenácie zostavil z autentických spomienok, dokumentov, rozhovorov a korešpondencie dramatik a dramaturg inscenácie Miro Dacho. „Snažili sme sa s celým tímom sprostredkovať divákom Filipovu autenticitu, spontánnosť, hravosť a humor. Inscenácia je plná jeho hudby, vtipu a variácií na situácie z jeho života. Je to kolektívne dielo, v postave Filipa sa vystriedajú ôsmi herci, no ním nie je zároveň nikto, pretože bol naozaj jedinečný a nenapodobiteľný,“ uviedol Luterán. Nebude chýbať živá hudba, zahrá si aj pianíno, na ktorom Filip hrával a dodnes je na ňom vypálený kláves od jeho cigarety.

Dorota Nvotová Čítajte viac Dorota Nvotová venovala otcovi novú pieseň Tabak

Scénu navrhol Juraj Kuchárek. Výtvarníčka Alžbeta Kutliaková sa pri tvorbe kostýmov inšpirovala priamo Filipovým šatníkom. Pohybovej spolupráce sa ujal tanečník a choreograf Ladislav Cmorej. Účinkujú Vladimír Jedľovský, Michal Jánoš, Dana Droppová, Silvia Soldanová, Tomáš Vravník, Miroslav Beňuš a ako hosť herec a klavirista Daniel Žulčák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaro Filip #Ján Luterán #Trnavské divadlo Jána Palárika