Pred tridsiatimi rokmi prvýkrát zaznela v newyorskej Metropolitnej opere Rusalka

Rusalka, najslávnejšia opera Antonína Dvořáka, zaznela na scéne Metropolitnej opery v New Yorku prvýkrát pred 30 rokmi, 11. novembra 1993. Stalo sa tak dlhých 58 rokov po jej americkej premiére v sále chicagskej sokolovni. Rusalka bola vôbec prvou Dvořákovou spevohrou, ktorú tento popredný svetový operný tvorca uviedol. V inscenácii pôvodne vytvorenej pre viedenskú Štátnu operu a spievanej v češtine, excelovala v titulnej úlohe slovenská sopranistka Gabriela Beňačková.

12.11.2023 14:00
rusalka Foto:
Renné Flenningová ako Rusalka a Charles Edwin ako princ v druhom naštudovaní Rusalky uvedenom v Metropolitnej opere v roku 2017.
debata

Americká kritika označila jej výkon za klasický a zdôraznila, že „spievala v nádherne tvarovaných frázach s prirodzenou ľahkosťou, ktorá v sebe mala veľkú autoritu a zároveň dávala jej role nadpozemskú krehkosť“.

Dvořák patrí v USA k obľúbeným skladateľom. Americká premiéra Rusalky sa uskutočnila už v roku 1935 v sále chicagskej sokolovne. Lyrická opera Rusalka, ktorú Dvořák skomponoval na libreto Jaroslava Kvapila, je jednou z najobľúbenejších českých opier. S jej popularitou sa môže porovnávať snáď len Predaná nevesta Bedřicha Smetanu. Rusalka mala premiéru 31. marca 1901 v Národnom divadle. Najznámejšou áriou z tohto diela je spev Rusalky k Mesiacu: Nechtíka na nebi hlbokom.

Sydney, opera, Australia Čítajte viac Pred 50 rokmi otvorili ikonickú budovu Opery v Sydney

Ďalšie naštudovanie Rusalky uviedla Metropolitná opera v rokoch 2014 a 2017. V druhom naštudovaní stvárnila úlohu Rusalky pod vedením rakúskeho režiséra Otta Schenka svetoznáma americká sopranistka Renée Flemingová. Táto umelkyňa s českými predkami sa k úlohe, o ktorej povedala, že patrí medzi jej najobľúbenejšie, vrátila v tomto naštudovaní už po niekoľkýkrát. V poslednom naštudovaní Rusalky z roku 2017 sa v titulnej úlohe predstavila svetoznáma lotyšská sopranistka Kristine Opolaisová. Obe naštudovania sa z Metropolitnej opery naživo vysielali v kinách v USA aj v Českej republike. Rusalka je jednou z Dvořákových opier, ktoré sa pravidelne hrajú mimo jeho rodnej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusalka #Metropolitná opera v New Yorku