Ako prepašovať milenca von z bytu, keď je prítomný manžel? Divadlo Zrakáč má novú inscenáciu

Divadlo Zrakáč je jediným divadlom v strednej Európe, ktoré tvoria nevidiaci a slabozrakí tvorcovia. Herecký kolektív, ktorý vznikol v roku 2010, odpremiéroval v Modrom salóne SND hry Ste medzi nami a Čaj u pána senátora. Ich najnovšiu komédiu Nie je to tak, ako to vyzerá, môžete vidieť v divadle La Komika.

16.11.2023 13:00
zrakáč Foto:
Snímka z predstavenia Nie je to tak, ako to vyzerá.
debata

Už počas vstupu do komorných priestorov divadla La Komika je divák v dobrej nálade – privíta ho príjemné útulné prostredie, ktorým sa vinú jemné hudobné melódie. Za klavírom totiž ešte pred začiatkom predstavenia sedí Peter Zbranek – známa tvár Divadla Zrakáč – ktorý k inscenácii zložil hudbu. Na pódiu je pripravená manželská posteľ, ktorá spolu s názvom inscenácie naznačuje, o čo pôjde.

Hra sa začína rozhovorom Judit (Zuzana Hrebičíková) a jej milenca Paula (Ján Mišľan), ktorý vedú po očividne uspokojujúcom sexe. Judith svojho manžela Ernesta (Marek Hlina), ktorý je vedúcim katedry, nemiluje, a románik s jeho kolegom Paulom je pre ňu príjemným vytrhnutím zo stereotypu. Rozhovor dvojice je vtipný, miestami ide aj do hĺbky, ktorú by človek nečakal. Atmosféru však náhle naruší nečakaný príchod Ernesta – keďže však ide o nevidiacich, situáciu je ešte možné zachrániť.

Predstavenie Divadla Zrakáč  Nie je to tak, ako... Foto: Ladislav Biznár
zrakáč Predstavenie Divadla Zrakáč Nie je to tak, ako to vyzerá inscenujú v divadle La Komika.

Inscenácia, ktorá je naozaj bohatá na dialógy, sleduje vtipné momenty, počas ktorých sa milenec pokúša nenápadne vykradnúť z bytu. Nie je to vôbec jednoduché a divák tak v niektorých chvíľach tŕpne, či sa Paul napokon neodhalí.

Hra prináša humor, napätie a ako to už pri tvorbe Divadla Zrakáč býva, aj osvetu a hlbší pohľad do života nevidiacich ľudí. Tempo je svieže a dynamické, celá inscenácia trvá zhruba 45 minút. Herci aj celý tvorivý tím urobili skvelú prácu, ktorej výsledkom sú rozosmiati diváci odchádzajúci z divadla.

Sympatickú komédiu reprízujú v prvej polovici... Foto: Ladislav Biznár
zrakáč Sympatickú komédiu reprízujú v prvej polovici decembra.

Inscenácia Nie je to tak, ako to vyzerá vraj vznikla na motívy už napísanej hry bližšie nešpecifikovaného autora a jeho demografických údajov. „Prosto a skrátka, nemáme práva. Ale ani takáto ošemetná vec neodradila bezočivých tvorcov z Divadla Zrakáč od inscenovania tejto nádhernej komédie,“ píšu s humorom.

Réžiu si vzal na starosť Matej Feldbauer, dramaturgiu vysoko vážený Dr. Mat Urgia, scénu a kostýmy Linda Lukáčová a hudbu, ako sme už spomenuli, vynikajúci Peter Zbranek.

Najbližšie predstavenie inscenácie Nie je to tak, ako to vyzerá sa uskutoční 11. decembra o 19.30 h v divadle La Komika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo Zrakáč