Klimaktérium ako ošiaľ je hra nielen o ženách

Štyri ženy, štyri rôzne životy a predsa majú spoločné problémy. Všetky sú už v zrelom veku a skúsenosť ich naučila brať veci s humorom a nadhľadom. V divadelnej komédii Klimaktérium sa v podaní skvelých herečiek rozvíja záplava veselých situácií, no niektoré až také veselé nie sú. Taký je život. A hoci v hľadisku stretnete jednoznačne viac žien, je to hra, ktorú pokojne znesú aj muži.

26.11.2023 10:00
Klimakterium 2  Divadlo komedie K.Brychtova... Foto: ,
Katarína Brychtová, Zuzana Vačková a Ľudmila Lukačíková v Divadla komédie hre Klimaktérium 2.
debata

Divadelná inscenácia Kliamaktérium, ktorú v réžii Svetozára Sprušanského uvádza Divadlo komédie, má po piatich rokoch už pokračovanie: prvá hra má názov Klimaktérium… a čo? a druhá Klimaktérium 2 alebo ošiaľ menopauzy. Poľská autorka Elžbieta Jodlowská si za hrdinky vybrala ženy, ktoré už nie sú najmladšie, ale stále majú dosť energie, aby sa nebrali príliš vážne. Lenivý manžel, otravné vnúčatá, nevďačné či rozmaznané deti ale aj podvodníci v zoznamkách – to všetko sprevádza ich dni. Okrem pár kíl a pár diagnóz navyše, čo im za roky pribudli.

Premiéra komédie Klimaktérium  2 alebo ošiaľ...
Daniela Kuffelová, Gizela Oňová, Jeanette...
+3Premiéra komédie Klimaktérium  2 alebo ošiaľ...

Pamela je stále aktívna žena a stále bojuje s nadváhou. Žofia je vzorná gazdiná a starostlivá manželka. Marika je schopná podnikateľka, po rozvode má svoje plány a práve dnes oslavuje s priateľkami narodeniny. Predstaví im novú kamarátku Andreu, ktorá so svojou bláznivou dušou v nespútanom tele do partie okamžite zapadne. Všetky si majú čo povedať a vytvoria okolo seba priateľskú prajnú atmosféru, ktorá sa prenáša aj na divákov.

Herečky Zuzana Tlučková, Gizela Oňová, Zuzana Vačková, Katarína Brychtová, Dagmar Sanitrová, Jeanette Švoňavská, Ľudmila Lukačíková, Daniela Kuffelová a Jana Valocká sa vo svojich postavách alternujú a chvíľu neposedia. Divákov z javiska zaplavia svojou nespútanou energiou, prispejú k tomu aj úsmevné choreografie (Ján Ševčík).

Na scéne sa rozložia v príjemnej kaviarni dámy v uletených kostýmoch (Alexandra Grusková) a v tejto komédii s pesničkami (texty Martin Sarvaš) divákom predvedú okrem svojich hereckých skúseností aj skúsenosti životné. " My to predstavenie nehráme, mi ho naozaj žijeme," hovorí Zuzana Vačková, predstaviteľka jednej z postáv. Klimaktérium je podľa nej úspešné vďaka láskavému humoru a nadhľadu, ktorý sa snúbi s ozajstnou skúsenosťou z obdobím prechodu.

Daniela Kuffelová, Gizela Oňová, Jeanette... Foto: TASR, Dalibor Krupka
Klimakterium 2 D.Kuffelova G.Onova J.Svonavska Z.Tluc kova Daniela Kuffelová, Gizela Oňová, Jeanette Švoňavská a Zuzana Tlučková v hudobnej komédii Klimaktérium 2. v réžii Svetozára Sprušanského.

„Možno práve preto, že ešte aj dnes je táto téma dosť tabuizovaná a my o nej hovoríme na plné ústa, má toto predstavenie taký úspech,“ myslí si Zuzana Tlučková, predstaviteľka Pamely. „Každá diváčka, ktorá týmto obdobím prešla, alebo ho práve zažíva, tam nájde niečo, čo jej nie je cudzie. Naviac, o týchto problémoch sa snažíme hovoriť láskavo, s humorom a nadhľadom. A neváhame ani urobiť si srandu aj samé zo seba,“ dodáva. "Nielen ženám, ale často aj pánom dodáme odvahu otvorene hovoriť o klimaktériu,“ povedala o novej hudobnej komédii jedna z herečiek Gizela Oňová.

Klimaktérium je hra, pri ktorej sa uvoľníte, oddýchnete si a vďaka tej nákazlivej energii sa viete preniesť aj cez veci, čo vám inak nie sú celkom pochuti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo komédie