Groteska v Astorke je ako cunami. Čo mrzí herca Mateja Landla?

Rodinná návšteva môže dopadnúť všelijako, najmä ak sa pri jednom stole stretnú ľudia s celkom odlišným pohľadom na svet. To, čo sa na začiatku zdá ako nevinný rodinný obed, sa postupne mení na hotové cunami. Nová groteska z Divadla Astorka s názvom Kartónový otecko je zábavná, s prvkami čierneho humoru, plná nečakaných zvratov aj otázok.

29.11.2023 06:00
Astorka Kartonovy otecko Foto:
Karol (Matej Landl) je muž v strednom veku a spolu s manželkou Juditou (Anna Jakab Rakovská) a dcérou Helkou (Viktória Šuplatová ako hosť) čakajú návštevu. Príde Karolova sestra Eva (Anna Šišková) so synom Lacim (Tomáš Turek).
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.
Groteska v Astorke je ako cunami

Nová groteska z Divadla Astorka s názvom Kartónový otecko je zábavná, s prvkami čierneho humoru a plná nečakaných zvratov.

Fotogaléria
Karol (Matej Landl) je muž v strednom veku a...
Anna Jakab Rakovská ako živelná Judita v...
+6Evin nebohý manžel Mikuláš sa stane metaforou,...

Na čej strane stojíš?

Karol (Matej Landl) je muž v strednom veku a spolu s manželkou Juditou (Anna Jakab Rakovská) a dcérou Helkou (Viktória Šuplatová ako hosť) čakajú návštevu. Príde Karolova sestra Eva (Anna Šišková) so synom Lacim (Tomáš Turek).

Eva nedávno ovdovela, lenže sa s tým nevie zmieriť a na prekvapenie domácich prídu k rodinnému obedu traja: ona, syn aj zosnulý manžel – vystrihnutý z kartónového papiera. Karolovým cieľom, či skôr cieľom jeho manželky, je po švagrovej smrti vyrovnať si s rodinou dedičstvo. Lenže v takej situácii je háklivé hovoriť vlastne o čomkoľvek.

Na čom sa dá zasmiať aj zamyslieť, o čom je dnešný svet?
Video
Matej Landl o novej hre v Divadle Astorka Korzo '90. / Zdroj: TV Pravda

Spočiatku sa všetci hrajú na chápajúcich, empatických a tolerantných. Absurdná situácia však graduje a naberá na sile ako rozbiehajúci sa vlak. Eva prihadzuje ako polienka do ohňa svoje konzervatívne názory ako jediné správne. Prísna výchova, jasné pravidlá a predovšetkým poriadok!

Liberálna Karolova rodina to so svojou empatiou voči vdove dlho nevydrží. Ešte sú len pri polievke a už to v rodine vrie. Búri sa tínedžerka Hela aj manželka Judita, mladý Laci a napokon aj hostiteľ Karol. Postavy odhaľujú svoje skryté ja, otvárajú trináste komnaty a na povrch vychádzajú rodinné tajomstvá, ktoré všetkých poriadne prekvapia. Aj divákov.

Keď sa čo-to popije a veľa povie, rozhádaný je... Foto: Robert Tappert/Divadlo ASTORKA Korzo ´90
Astorka Kartónový otecko Keď sa čo-to popije a veľa povie, rozhádaný je vlastne už každý s každým a navyše je v byte stále prítomná tá absurdná postava z papiera, kartónový otecko!

Prvotné delenie na konzervatívcov a liberálov zrazu už neplatí, nedržia ani generačné spojenia, karty sa premiešajú inak. Až sa divák pýta: na čej strane stojíš? Otázok z tejto grotesky vyplynie viacero a celkom zaujímavých. Odpoveď si musí dať každý sám. Hoci v tejto hre nepadne o politike hádam ani slovo, predsa z nej preráža každou replikou obraz dnešnej doby, plnej falošných zásad, neskrývanej intolerancie aj falošnej tolerancie.

Živelná Anna Jakab Rakovská v Astorke
Video
Nová hra Kartónový otecko je plná humoru, nečakaných zvratov aj otázok, hovorí herečka Divadla Astorka Korzo '90.. / Zdroj: TV Pravda

Kto je kartónový otecko?

Keď sa čo-to popije a veľa povie, rozhádaný je vlastne už každý s každým a navyše je v byte stále prítomná tá absurdná postava z papiera, kartónový otecko! Evin nebohý manžel Mikuláš sa stane metaforou, ktorá niekomu symbolizuje skryté zlo, pre iného znamená strach a manipuláciu, a pre ďalších možno cestu k poriadku. Zvládneme slobodný život podľa svojich predstáv alebo potrebujeme niekoho, kto rozhodne za nás? Aj to sú otázky, ktoré táto hra nastolí.

„Som tu vždy a som medzi vami. Som v každom vašom slove, v každej vašej myšlienke, v každej vašej voľbe, v každom zaváhaní, v každom anonymnom komentári, vo vašich gestách, keď jete, keď sa milujete, keď po niečom túžite, keď sa desíte, keď sa poddávate, keď nenávidíte, a keď ma vzývate – a beda tomu, kto spochybní moju bezbrehú moc!“ To povie o sebe sám kartónový otecko (vo videu ho stvárňuje Vlado Černý).

Nech už jeho slová prijmete tak či onak, táto hra vás nenechá na pokoji. S úsmevom, ale aj s napätím sledujete počínanie (a vyčíňanie) Anny Šiškovej aj Anny Jakab Rakovskej, keď si ako dve švagriné skočia do vlasov. Nálada sa rýchlo mení, s vypitým vínom a slovami, čo už nikto nevezme späť, sa distingvované dámy menia na dračice a chrlia oheň na všetky strany.

reziser, Ondrej Spisak Čítajte viac Kartónový otecko pri obede. Groteska o tom, čo nás vie v rodine najviac rozvadiť

Aj dve smutno-smiešne mužské postavy Karol (Matej Landl) a Laci (Tomáš Turek), ktoré pôsobia skôr utiahnuto, zo seba vydolujú nečakanú energiu – vášnivú, ničivú aj sebazničujúcu. Najstálejšou postavou v hre je Helka (šikovná Viktória Šuplatová), tínedžerka, čo má v ušiach slúchadlá, no počuje a chápe až pridobre a v závere hry prekvapí, ako napokon všetky postavy.

Výnimočná predloha maďarského spisovateľa a dramatika Istvána Tasnádiho v kombinácii s vynikajúcimi hercami Divadla Astorka Korzo '90 v réžii Ondreja Spišáka je zážitkom pre všetky generácie. Groteska Kartónový otecko je plná humoru a skvelých hereckých výkonov. Pritom vás nenápadne vtiahne až do oka hurikánu, kde zatiaľ v pokoji môžeme sledovať všetko to besnenie navôkol. Je však tu a vychádza z nás.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Kartónový otecko / Divadlo Astorka Korzo '90 / autor István Tasnádi / réžia: Ondrej Spišák / hrajú: Anna Šišková, Matej Landl, Anna Jakab Rakovská, Viktória Šuplatová, Tomáš Turek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90