Romantická Wagnerova opera v Košiciach: Tannhäuser, ktorý medzi dvoma svetmi zlyháva

Prvou opernou premiérou aktuálnej sezóny Národného divadla Košice (NDKE) bude Tannhäuser. Na javisko košického divadla sa táto romantická opera Richarda Wagnera vráti v novej inscenácii takmer po 65 rokoch.

29.11.2023 10:00
NDKE Košice Wagner opera Tannhäuser Foto: ,
Titusz Tóbisz (Tannhäuser) a Beáta Drotárová (Cosima Wagner) počas generálky opery Richarda Wagnera Tannhäuser v Národnom divadle v Košiciach.
debata

Tannhäuser je jedinou Wagnerovou operou, ktorá vznikla vo viacerých verziách. „Podoba našej inscenácie bude takzvaný Mischfassung – zmiešaná verzia z viacerých, kde bude dominovať na začiatku veľká baletná hudba bakchanálií a jej témou bude takzvaný wagnerovský kult po smrti skladateľa, ako i život a osud jeho jediného syna Siegfrieda,“ uviedlo divadlo.

Réžiu mal na starosti tandem Ondrej Šoth a Roland Khern Tóth, hudobné naštudovanie šéfdirigent opery Peter Valentovič. Nová inscenácia má aj medzinárodné obsadenie. Spoluúčinkovať bude tiež Slovenský filharmonický zbor.

Témou opery je rozpor medzi zmyselnou a duchovnou láskou, ale i rozpoltenosť moderného človeka, ktorý je zmietaný protikladmi a nevie sa medzi nimi rozhodnúť. „Tannhäuser je v spoločnosti outsiderom, snaží sa objaviť skutočnú lásku a city, no medzi dvoma svetmi, žiaľ, zlyháva. Tannhäuser je v našej produkcii Siegfried Wagner, myslím si, že je to veľmi vzrušujúci a skvelý nápad,“ povedal hosťujúci nemecký tenorista gruzínskeho pôvodu Zurab Zurabishvili.

V opere tiež vystupujú historické postavy. Medzi nimi aj sv. Alžbeta Durínska (Uhorská). „Najmä jej postava je zviazaná so Slovenskom, keďže podľa niektorých prameňov sa narodila v Bratislave, kde prežila prvé štyri roky svojho života a v Košiciach je jej zasvätený Dóm sv. Alžbety,“ dodáva divadlo.

Prvá premiéra je naplánovaná na piatok (1. 12.) v historickej budove divadla o 18.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #Národné divadlo Košice