BBC: V divadlách sa od pandémie covidu-19 oveľa častejšie tlieska postojačky

Divadlá, kritici a experti z branže tvrdia, že na divadelných predstaveniach výrazne pribudlo ovácií postojačky. Trend urýchlila koronavírusová pandémia, ktorá zatvorila divadlá a diváci tak začali cítiť oveľa väčšiu vďačnosť za to, že môžu vidieť živých hercov.

02.01.2024 09:00
Britain Harry Potter Foto: ,
Jedno z londýnskych divadiel.
debata

Návštevníci tiež vstávajú zo sedadiel už počas predstavenia, a nie až na konci, všimol si spravodajský server britskej verejnoprávnej vysielacej spoločnosti BBC.

„Určite je viacej ovácií postojačky,“ potvrdila divadelná kritička Lyn Gardnerová. Súhlasí s tým aj Suba Das z britského divadelného združenia Theatres Trust. Podľa neho možno aj druh predstavení ponúkaných po lockdownoch trend posilňuje. „Brandža ako celok stavila na naozaj zábavné, pohodové diela,“ povedal Das BBC.

Na muzikáli The Choir of Man v londýnskom Umeleckom divadle práve dospievali vo svojej úprave tradičnú pieseň The Parting Glass, ktorej predstavenie končí. Všetci diváci vyskočia. Predstavenie vyvoláva ovácie postojačky väčšinu večerov v týždni a ľudia zo svojich sedadiel vyskakujú aj pri niektorých piesňach, opisuje BBC.

Jeden divák na otázku, prečo sa k ováciám, odpovedal: „Pretože to bola skvelá šou a myslím, že to je len prejav uznania. "Ďalší divák pripustil, že v tom je aj prvok skupinového tlaku. Jeho kamarát podotkol: "Strhli ťa so sebou, však? “

Producent Brian Hook, ktorý stojí za hudobným predstavením The Choir of Man i ďalšími kusmi, povedal, že od pandémie pozoruje oveľa viac ovácií postojačky. Podľa neho je to preto, že publikum je „jednoducho naozaj nadšené tým, že je späť v divadlách“ po dlhých uzávierkach a období sociálneho dištancovania. „A to je skvelé,“ dodal.

O niekoľko ulíc ďalej na predstavení Sunset Boulevard v Savoy Theatre s americkou speváčkou Nicole Scherzingerovou obecenstvo tiež už v priebehu promptne povstalo.

A netýka sa to len londýnskeho West Endu. Trend zaznamenali divadlá v celej krajine. V divadle Curve v Leicestere dvíha ľudí zo sedadiel každý večer Evita. V divadle Royal Exchange v Manchestri rovnako mávajú od pandémie viac ovácií postojačky.

Divadlo Birmingham Rep tvrdí, že trend pozoruje tiež a týka sa to aj jeho poslednej produkcie, muzikálu Sinatra. Deje sa to aj v liverpoolskom Everyman and Playhouse, kde je obzvlášť kladne prijímaná pantomimická Popoluška.

Gardnerová sa domnieva, že trend pribúdajúcich „standing ovations“ prišiel z USA, kde publikum ochotnejšie prejavuje svoju podporu. A tým, že vstupenky sú často drahé, povstanie a povzbudzovanie na konci predstavenia môže byť pre ľudí spôsobom, ako „presviedčajú sami seba“, že sa dobre bavili, dodala kritička.

Britská asociácia divadelných manažérov potvrdila, že častejšie ovácie postojačky tiež zaznamenala. Ale varovala pred možnosťou, že nie sú spontánni a že sa stanú normou. „Ak sa budú diať zakaždým, mohlo by gesto devalvovať,“ upozornilo združenie.

Expertka na etiketu Liz Wyseová vyjadrila rovnakú obavu z epidémie ovácií postojačky. „Ako každé bujaré správanie vás aj toto vyvádza z primeranosti, takže ak ste uchvátení, neostáva vám nič iné ako to ešte pretiahnuť,“ uzavrela Wyseová.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadlá #ovácie