Tri Zuzany ako Moje baby. Aké rodinné tajomstvá prezradili Kocúriková, Fialová a Porubjaková?

Do repertoáru bratislavského Štúdia L+S pribudli Moje baby - úspešná írska hra, ktorú už od roku 2016 uvádza aj Národné divadlo Košice a v Prahe dosiahla niekoľko stoviek repríz. Bratislavskú inscenáciu označuje občianske združenie LECA za koncert troch herečiek troch generácií žien. Ich vynikajúce vzájomne sa prelínajúce monológy bez sentimentu a s veľkou dávkou humoru vykresľujú ich pocity, ale aj každodenné starosti, radosti či rodinné vzťahy.

16.01.2024 07:00
MOJE BABY, Zuzana Kocúriková,. Zuzana... Foto:
Zuzana Kocúriková,. Zuzana Porubjaková, Zuzana Fialová, Anna Šišková, Viktória Šuplatová účinkujú v hre Moje baby írskej autorky Elaine Murphy.
debata

Kým v Košiciach tri hlavné ženské úlohy hrajú Alena Ďuránová, Dana Košická a Ľuba Blaškovičová, v Bratislave diváci uvidia v role starej mamy skvelú Zuzanu Kocúrikovú, mamu alternujú Zuzana Fialová a Anna Šišková a dcéru zasa Zuzana Porubjaková a Viktória Šuplatová. Dvojhodinovú inscenáciu v Bratislave rovnako ako v Košiciach režíruje Alena Weisel Lelková.

Šalát z Dublinu

Keď hru dramatičky Elaine Murphy v roku 2008 premiérovali na dublinskom divadelnom festivale Fringe, anglosaské médiá vyzdvihovali do nebies „úžasný debut“, čoskoro si dielo vyslúžilo titul najlepšia írska hra rokov 2008 a 2009. Britský Guardian v roku 2010 vo svojej recenzii napísal, že prelínanie monológov je írskym forte, teda silnou stránkou. Autorka Elaine Murphy je v ich používaní majsterkou a práve to je veľkou prednosťou jej hry o troch generáciách dublinskej rodiny. Akurát na konci je vraj Murphyová trošku manipulatívna, ako keby divákom chcela dať záver, po ktorom sa budú cítiť dobre.

Zuzana Fialová ako Lorraine v hre Moje baby... Foto: Desana Dudášová
zuzana fialová, Moje baby, divadlo Zuzana Fialová ako Lorraine v hre Moje baby írskej autorky Elaine Murphy.

Tvorcovia hry pripomenuli slová autorky hry, ktorá o svojom úspešnom debute povedala: „Pochádzam zo severného Dublinu a zistila som, že v divadelných hrách sa len minimálne objavujú jednoduché ženy z robotníckej vrstvy – ak nejde o prostitútky a kriminálničky. Ženy, o ktorých píšem, sú prototypom tých, ktoré som vo svojej práci stretávala. Tvrdo pracujú, nie sú ani chudobné, ani bohaté." Apropo, v origináli sa jej hra volá Little gem, čo má v preklade viacero významov – hlávkový šalát, oslovenie vzácneho človeka vo význame „môj poklad" či malý James.

Ako im zobák narástol

Na jednoduchej scéne, ktorej autorom je Juraj Poliak, ako prvú uvidíme mladú Amber (na prvej premiére v piatok ju hrala Zuzana Porubjaková). Oblečená v romantických pastelových šatách, na nohách má mohutné čierne bagandže rozpráva o tom, ako sa s kamoškou a frajerom chystá na stužkovú. Scénu tvoria len akési jednoduché kovové konštrukcie, ktoré raz vytvárajú dojem akéhosi ihriska, inokedy regály obchodu, kde pracuje Amberina mama Lorraine, aby sa vzápätí premenili na kulisy bytu, kde žijú so starou mamou Kay.

Zuzana Porubjaková ako Amber v hre Moje baby... Foto: Desana Dudášová
zuzana porubjaková, Moje baby, divadlo Zuzana Porubjaková ako Amber v hre Moje baby írskej autorky Elaine Murphy.

Len čo po svojom monológu odíde zo scény, zjaví sa Zuzana Fialová – Lorraine. Nešťastná rozpráva, ako ju do sĺz priviedla zákazníčka, čo všetok tovar len obzerala, skúšala a nikdy ho nevrátila na miesto. Nazýva ju demolátorkou a myslí si, že ju chcela len psychicky deptať. Dospelo to tak ďaleko, že si Lorraine v práci odporučili zájsť za doktorom. Vedia totiž, že Lorrainin otec je ťažko chorý a ona zrejme starostlivosť oňho nezvláda.

V ďalšom výstupe sa na scéne zjaví Kay, ktorá v podaní Zuzany Kocúrikovej baví od prvej chvíle. V monológu sa zdôverí, ako ju „svrbí tam dole“, vraj na to pomáha, len keď si vyloží nohu hore a „vetrá“, čo vzápätí komicky predvedie. Musela ísť so svojím problémom k doktorke a zdôveriť sa jej, že kvôli chorému manželovi už dlho nemala sex. Tu dostala dobrú radu – zohnať si sexuálnu pomôcku. Kay vtipne rozpráva, ako nikdy nebola v sexshope a keď jej tam s výberom vibrátora pomáhala elegantne oblečená predavačka, priviedla ju do rozpakov. Zato vôbec nie je v rozpakoch, keď celú epizódu rozpráva, názorne predvedie fialové čudo, ktoré napokon kúpila a diváci pri výstupe Kocúrikovej na premiére prepukajú do hlasného smiechu.

Zuzana Kocúriková ako stará mama Kay v hre Moje... Foto: Desana Dudášová
zuzana kocúriková, Moje baby, divadlo Zuzana Kocúriková ako stará mama Kay v hre Moje baby írskej autorky Elaine Murphy.

Nuž, tvorcovia vopred avizovali, že v hre budú všetky ženy rozprávať, ako im zobák narástol. Každá z trojice prežíva svoju emočnú krízu – mladá Amber neustále chodí po rôznych večierkoch, divoko tancuje, pije, až kým nezistí, že je tehotná. Ako to povedať frajerovi, ktorý chce zdrhnúť do Austrálie? Keď sa k tomu konečne odhodlá a začne habkať, jej drahý Paul ju predbehne a povie, že sa nemusí hanbiť, aj on sa s ňou chcel rozísť.

Nemenej ľahký život má jej mama Lorraine, od ktorej pred rokmi ušiel jej manžel notorik a nechal ju aj s malou Amber, nech si poradia, ako vedia. Na radu psychologičky sa životom vyčerpaná Lorraine – a to ešte nevie o dcérinom tehotenstve – snaží urobiť pre seba aspoň jednú peknú vec za deň a začne chodiť na hodiny salsy. Kým pre Amber nie sú vzťahy a sex žiadny problém, jej mama nikdy nebola na poriadnom rande. Zuzana Fialová vo svojom monológu fantasticky stvárňuje, aké to bolo na hodine salsy, ako ju začal baliť neuveriteľne chlpatý muž, neprekážalo mu ani, že mu ako nešikovná tanečnica stúpa na nohy… Tragikomicky zahrá scénu, ako sa jemne opitá – aj keď na lexaurin by nemala piť, dobre to vie – ocitne uňho doma. Zarazí ju posteľ v tvare autíčka aj na zemi rozhádzané lego, ako zodpovedná a poriadkumilovná matka má chuť pred sexom najskôr povysávať, kým ju jej nápadník z detskej odvedie do spálne a tam… Ach nie, nepamätám si, že by to malo byť také mľandravé, brilantne si zúfa Fialová.

Potlesk pre tri Zuzany

Murphyová krásne ukazuje rozdiely medzi ženami – kým mladá Amber tehotenstvo neplánovala, dlho sa netrápi, dokonca ani keď jej frajer zdúchne do Austrálie. Zato jej mama Lorraine odmieta ponuky na rande od vytrvalého nápadníka, všetko dvorenie ju nervuje, nevie, čo si má obliecť, musí sa radiť s mladou. S výletom do Paríža súhlasí až v momente, keď sa dcére narodí malý synček.

Zuzana Kocúriková,. Zuzana Porubjaková a Zuzana... Foto: Desana Dudášová
Zuzana Kocúriková, Zuzana Porubjaková, Zuzana Fialová, Moje baby, Štúdio L+S, divadlo Zuzana Kocúriková,. Zuzana Porubjaková a Zuzana Fialová účinkujú v hre Moje baby írskej autorky Elaine Murphy.

Medzitým stará mama Kay, ktorá nám odohrala zábavnú scénku s vibrátorom aj dojemné rozhovory s manželom, ktorého celý život ľúbi a odmieta ho odložiť do hospicu, rozpráva o vnúčatku. Veď práve jej sa vnučka zdôverila ako prvej, že je tehotná – a Lorraine žiarlila, že dcéra nešla najskôr za ňou. Teraz vysvetľuje, ako Amber každý mesiac zmení synovi meno, lebo so žiadnym nie je spokojná – prvé Tray babke pripomínalo poličku a omylom vnuka volala Shelf – až konečne príde na meno James, po dedovi, takže malému hovoria Gem – pokladík…

Keď už všetko vyzerá byť na dobrej ceste, stane sa nevyhnutné… Choďte si to pozrieť sami, výkon troch výborných herečiek stojí za to. Chvíľu sú ich trampoty vtipné, inokedy dojemné, veď nejde o nič viac a o nič menej ako hľadanie strateného otca, partnera aj zmyslu života. Piatková premiéra troch Zuzán v Štúdiu L+S sa skončila veľkými ováciami.

Moje baby/ Štúdio L+S/ r. Alena Weisel Lelková, scénografia Juraj Poliak/ h. Zuzana Kocúriková, Zuzana Fialová, Zuzana Porubjaková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Štúdio L+S #Zuzana Fialová #Zuzana Kocúriková #Zuzana Porubjaková #Moje baby