Bard z Novej scény Ivan Letko: Mal som skvelý život

Ivan Letko bol dlhoročným členom hereckého súboru Divadla Nová scéna a jeho umeleckým šéfom. Správa o jeho smrti kolegov silno zasiahla. „Odišiel ďalší z pilierov a bardov nášho divadla. Postupne strácame mimoriadne silnú hereckú generáciu, s ktorou sme rástli, generáciu, ktorá vytvorila nezabudnuteľné inscenácie a herecké kreácie,“ uviedla riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová.

22.01.2024 11:39 , aktualizované: 11:59
ivan letk,o Limonadovy Joe Foto:
Herec Ivan Letko.
debata (1)

Pri príležitosti svojich 85. narodenín Ivan Letko vyhlásil, že na svojom živote by nemenil nič. „Mal som skvelý život, naplnený radosťou z práce, zahral som si množstvo krásnych postáv, jednu mám ešte ako tajnú túžbu. Zahrať si vo Višňovom sade sluhu Firsa, pokojne aj mimo Bratislavy… Keď ma prijali na VŠMU a povedal som to otcovi, iba si vzdychol – to si si vybral zle, chlapče, budeš sa musieť celý život učiť. A to je presne to, čo ma na herectve najviac bavilo. Posúvať sa dopredu, stvárňovať osudy iných, učiť sa,“ povedal vtedy Ivan Letko.

Ivan Letko vo svojich divadelných premenách

Významný slovenský herec a pedagóg Ivan Letko zomrel v nedeľu 21. januára 2024.

Fotogaléria
Ivan Letko bol divadelným aj televíznym hercom,...
Ivan Letko ako Mrázik s Andreou Somorovskou v...
+6Ivan Letko v hre Limonádový Joe.

Významný slovenský herec a pedagóg Ivan Letko sa narodil 9. 12. 1934 vo Farnej pri Leviciach. Jeho cesta k divadlu sa začala v Hlohovci, kde vyrastal, študoval na gymnáziu a účinkoval v rôznych ochotníckych súboroch. V roku 1956 absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave pod vedením Andreja Bagara, neskôr desať rokov pôsobil v Divadle SNP Martin, kde si zahral množstvo krásnych úloh, napríklad Haimona v Antigone (1956), Trepleva v Čajke (1963) či Marca Antonia v Juliusovi Ceasarovi (1964).

V roku 1967 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil 57 sezón a niekoľko rokov aj ako umelecký šéf činohry. Z množstva úloh tragikomického i komického žánru spomeňme Emila Magica v hre Vajce (1966), Valéra v Tartuffovi (1966), Kuligina v Troch sestrách (1972), Helmera v Nore (1975), Trigorina v Čajke (1976).

Stvárnil množstvo postáv v televíznych inscenáciách a seriáloch ako napr. Polnočný vlak, Hedda Gablerová, Žiarlivé ženy, Povstalecká história, no v neposlednom rade aj v rozhlase či dabingu. Nezabudnuteľná je aj kultová ruská rozprávka Mrázik, kde prepožičal svoj hlas Babe Jage a účinkoval ako Mrázik aj v rovnomennom muzikáli v Divadle Nová scéna. V posledných rokoch potešil divákov seriálu Búrlivé víno.

Ivan Letko pôsobil vyše 30 rokov ako pedagóg herectva na VŠMU, kde vychoval množstvo známych hereckých osobností. Medzi jeho študentov patrili takí herci ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová, ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší. Svoje bohaté skúsenosti potom odovzdával na Konzervatóriu v Bratislave, neskôr na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a Súkromnom konzervatóriu v Topoľčanoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #Nová scéna #Ivan Letko