Smetanova opera Hubička sa 12. raz vracia do SND. V réžii Andrey Hlinkovej a kostýmoch Borisa Hanečku

Opera Bedřicha Smetanu Hubička zaznie v Roku českej hudby v Opere Slovenského národného divadla. Bude to k 104. výročiu vzniku SND a k 200. výročiu narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu (2. marca 1824 v Litomyšli). Navyše, práve operou Hubička sa 1. marca 1920 otváralo oficiálne SND a nové naštudovanie v réžii Andrey Hlinkovej bude mať tiež premiéru 1. marca.

01.03.2024 07:00
Hubička,  Mária Porubčinová,  Jozef Benci,... Foto:
Mária Porubčinová, Jozef Benci a Tomáš Juhás v opere Hubička v réžii Andrey Hlinkovej
debata

Samé milé príležitosti na spomínanie, ale veľa bude aj nových zážitkov. Tvorivý tím pripravil moderné naštudovanie klasiky, ktorá si zachováva pôvodnú krásu, sviežosť, ale prijme aj novú energiu.

Predstaveniu ju dodali dirigenti Jaroslav Kyzlink a Zuzana Kadlčíková, choreograf Lukáš Vilt, dramaturg Jozef Červenka, sólisti a ďalší tvorcovia. Hubička je prvé dielo, ktoré skomponoval Bedřich Smetana (libreto Eliška Krásnohorská) už ako hluchý. Keď ho písal, hudbu počul iba vnútorným hlasom, a to tak verne a detailne, že v partitúre zaznamenal aj všelijaké zvláštnosti a varoval, aby disonancie neupravovali, mysliac si, že ide o chybu. Hubičku v SND inscenovali už 12-krát a hrá sa aj na svetových javiskách.

Hubička podľa Andrey Hlinkovej a Borisa Hanečku

Pozrite si zábery z novej inscenácie opery Hubička, ktorú režíruje Andrea Hlinková. Kostýmy vytvoril Boris Hanečka

Fotogaléria
Jozef Benci, Terézia Kružliaková a Tomáš Juhás...
Gustáv Beláček,  Denisa Hamarová,  zbor Opery...
+5Gustáv Beláček a  Denisa Hamarová v opere...

Hubička nadchla množstvo umelcov, je veľmi inšpiratívna. Riaditeľ Opery SND Martin Leginus pripomenul, že aj päťročný Miloš Forman mal v detstve nezabudnuteľný zážitok. V čáslavskom kine Pokrok v roku 1937 videl nemý film, záznam tejto opery a obecenstvo začalo spievať s hercami. Vtedy si vraj povedal, že raz niečo také silné vytvorí aj on. Tvorcovia novej Hubičky vyslovili nádej, že možno aj teraz bude na Hubičke sedieť malý chlapec, budúci veľký umelec. S nadšením o príprave inscenácie hovorili aj kostymér Boris Hanečka a scénografka Miriam Struhárová.

Bolo to vraj veľmi radostné obdobie, plné súznenia. Hanečka a Struhárová sú už dávno zohraté duo a v Hubičke mohli uplatniť to najjemnejšie a najnežnejšie zo seba. Kostýmy a scéna sa dopĺňajú, nápady presahujú do priestoru, ako keby mali dušu. Patria k nim aj rôzne šatky, jemné tkaniny, ktoré sa vznášajú a hýbu, vyvolávajú pocit hravosti. Však to do príbehu o láske patrí. Mária Porubčinová, ktorá bude spievať Vendulku, povedala: „Teším sa, že na javisku konečne nezomieram.“ Pre jej kolegu Tomáša Juhása ide už o tretí smetanovský titul (po operách Dalibor a Predaná nevesta). Hoci má náročný tenorový part, už sa teší na ľúbivú muziku.

Aj diváci sa majú na čo tešiť – Hubička bude sladká a jedinečná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #opera #Bedřich Smetana #Hubička