Danu Droppovú, známu z filmu Slúžka, uvidíme v Trnave ako Maryšu

Poslednou premiérou jubilejnej 50. sezóny Divadla Jána Palárika bude v piatok 22. marca 2024 kultová divadelná hra Maryša v réžii Matúša Bachynca.

19.03.2024 07:00
Maryša, Dana Droppová Foto:
Dana Droppová ako Maryša v predstavení trnavského Divadla Jána Palárika.
debata (1)

Po boku profesionálnych domácich aj hosťujúcich hercov si zahrajú aj deti z Detskej divadelnej akadémie DJP. Jeden z najväčších klenotov českej divadelnej tvorby prichádza na trnavské dosky. Bratia Mrštíkovci napísali Maryšu v roku 1894 inšpirovaní skutočným príbehom Marie Horákové z Těšan, ktorá sa ako dvadsaťročná vydala za staršieho vdovca s deťmi a prežila s ním ťažký život. Táto hra sa v Čechách aj na Slovensku inscenovala mnohokrát, dočkala sa viacerých rozhlasových uvedení, filmových aj televíznych spracovaní, ale aj parodických odkazov. Na Slovensku inscenácia Maryša v réžii Viléma Táborského otvárala Slovenské národné divadlo v roku 1920.

Video

Hlavnú postavu Maryše stvárňuje talentovaná herečka Dana Droppová spolu s hereckými kolegami zo súboru: Martinom Hronským, Silviou Soldanovou, Martinom Kochanom, Matúšom Beniakom, Miroslavom Beňušom a novým členom súboru DJP Lukášom Hercom. V inscenácii účinkujú aj hosťujúci herci Branislav Matuščin, Vladena Škorvagová a Ľuba Dušaničová.

Výsledkom dlhoročnej práce vzdelávania detí a mládeže v divadle je aj účinkovanie šiestich detí z Detskej divadelnej akadémie. Výnimočné kostýmy odkazujúce na tradíciu moravskej dediny navrhla kostýmová výtvarníčka Marija Havran, návrhy scény pripravila Barbora Šajgalíková. Kostýmy aj scénu vyrobili umelecké dielne DJP pod vedením Zuzany Havranovej. Hudbu do inscenácie zložila Andrea Bučko.

Uvedenia prvej hry Maryša sa dožila aj Marie Horáková. Tá v skutočnosti svojho manžela neotrávila, ale prežila s ním dlhý a ťažký život. Na ich spoločnom hrobe v Těšanoch je napísané: „Napsáno drama, prožito větší.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo Jána Palárika #Dana Droppová #Maryša