Prečo milujeme aj storočného Kronera?

Mám pocit, že herca Jozefa Kronera (20. marec 1924 - 12. marec 1998) budeme spoznávať ešte dlho. Na prvý raz, kým žil, sa to ani nedalo, toľko toho urobil. Každá generácia ho miluje asi pre niečo iné. Postavy, ktoré vytvoril, sú veľmi rôznorodé a diela, v ktorých účinkoval, nesú punc rôznych období našej minulosti. Dá sa v ňom čítať ako v učebnici a nachádzať poznanie o tom, čo sme prežívali.

20.03.2024 08:00
Šašovská komédia Foto:
Šašovská komédia, 1976. Jozef Kroner.
debata (3)

Za života bol Jozef Kroner samozrejmosťou, bolo s ním veselo, ale chytal aj za srdce. Pútala aj jeho civilná tvár, hlas, zvláštna mimika a možno aj chôdza. Chodil po ulici tak obyčajne, chcel byť vlastne nenápadný, ale to si užil asi len na rybačke. Inak bol stále obletovaný.

Fešáci z filmového plátna

Niektoré úlohy, ktoré Kroner hral, ako keby patrili iba jemu. Bol pre ne stvorený a sú nezabudnuteľné. Nielen povestný Kubo, Jožko Púčik, Tovje z Fidlikanta na streche, Pichanda z Tisícročnej včely alebo dedko z Chytilovej filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág, ale aj množstvo postáv z prvých slovenských filmov, na ktoré sme chodili ako deti a myslím, že nám celkom dobre nastavili vkus.

Jozef Kroner na divadelných doskách

Pripomeňte si Jozefa Kronera v divadle

Fotogaléria
Biela nemoc, 1958. Jozef Kroner a Jozef Šándor.
Diplomati, 1958. Jozef Kroner a Ladislav Chudík.
+15Dobrý človek zo Secuanu, 1962. Jozef Kroner.

Keď si napríklad spomeniem, ako sme boli s kamarátkami vo vtedajšom kine Slovan na filme Katka, v ktorom excelovali traja fešáci – Pántik, Dibarbora, Kroner! Ako sa nám to páčilo! Dnes má Katka prívlastok budovateľský film, ale nás zaujímal príbeh, humor a pravdaže – ľúbostné vzťahy, ktoré tam boli dôležitejšie ako výstavba továrne na pančuchy. Ale veru ani na tie dramatické scény z výrobne (vyzerala ako sochársky ateliér so sochami dámskych nôh), kde chudera Katka spálila nejaké pančuchy, ale nápadníci ju podržali, som dodnes nezabudla.

Však režisérom tohto filmu z roku 1949 bol Ján Kadár, s ktorým sa po rokoch stretol Kroner pri filme Obchod na korze a scenár písali až štyria autori – Ivan Bukovčan, Vratislav Blažek, Ján Kadár a Maximilán Nitra. Dali si všetci na diele, hoci budovateľskom, veľmi záležať a tým ho povýšili. Kroner mal šťastie na ľudí, ktorí boli nadčasoví, zodpovední a dokázali vzdorovať ideologickým tendenciám.

Jozef Kroner hlavne foto Čítajte viac Leikert o detstve Jozefa Kronera: Prirovnávali ho k Chaplinovi, obaja sa pozerali na svet očami malého dieťaťa

Plebejský aj noblesný

Kroner bol výnimočný, ale zároveň jeden z nás. Človek by sa ho neostýchal, nebál, on vyvolával pocit, že pochopí každého. Sám mal v sebe všetko, formovali ho rôzne prostredia. Narodil sa v Staškove a ja sa neviem vynadívať na ten maličký domček pri trati. Koľajnice, výhybka a diaľky. Odtiaľ v ňom bola možno istá nostalgia, ale dominovala vitalita, ktorú získal z prírody, z ochotníckeho divadla, z rodiny.

Úžasný pre kamerou, nezabudnuteľný aj v... Foto: TASR
Jozef Kroner a Ivan Rajniak Úžasný pre kamerou, nezabudnuteľný aj v divadle. Na fotografii z roku 1971 je Jozef Kroner spolu s hereckým kolegom Ivanom Rajniakom. Zahrali si v tragikomédii od Ivana Bukovčana s názvom Slučka pre dvoch.

A odkiaľ tá noblesa? Možno je to stopa z Martina, z tamojšieho divadla a umeleckého prostredia okolo herečky Nade Hejnej, ktorú všetci volali teta a ktorá kultivovala prostredie ako nejaká Gertruda Steinová v Paríži. Však aj ona doma organizovala salóny, kde sa schádzali umeniamilovné osobnosti a navzájom sa obohacovali na duchu. No a potom prišla Bratislava a intelektuálne injekcie pri práci s režisérom Jozefom Budským v SND, dávky elixíru ľudovej expresie od Karola L. Zachara a mnoho príležitostí rozvíjať sa.

Rodinné striebro

Pri postave Tóna Brtka, ktorého hral Kroner v oscarovom filme Obchod na korze z roku 1965, sa mi zasa vybavujú spomienky na šesťdesiate roky. Ten príbeh napísal najprv Ladislav Grosman ako poviedku pod názvom Pasca a uverejnil ju v českom časopise Plamen.

Plagát k slávnemu filmu Obchod na korze z roku... Foto: TASR
Obchod na korze, Kroner, Ida Kamyńska Plagát k slávnemu filmu Obchod na korze z roku 1965. Hlavné úlohy v ňom stvárnili Jozef Kroner a Ida Kamyńska.

Tento literárnoumelecký časopis bol v šesťdesiatych rokoch tribúnou československého obrodného procesu. Čítal sa aj na Slovensku a spájal ľudí, ktorí chceli zmeny vedúce k Pražskej jari. Tak sa stal Kroner cez film Obchod na korze aj emóciou tohto pokrokového prúdu. Z poviedky Pasca v Plameni vznikol potom širší text Obchod na korze a napokon scenár slávneho filmu, ktorý na divákov silno pôsobil a jeho úspech dodával revoltujúcej dobe energiu.

Veľa pre Jozefa Kronera znamenala jeho manželka Terézia Kronerová-Hurbanová. Keď prišiel ako mladík do Martina, ona už bola obletovaná a vážená hviezda. Pomohla mu pri prvých krokoch v profesionálnom divadle, zaľúbili sa. V Martine sa im narodila aj dcéra Zuzka, v ktorej niekedy vidím nielen otca, ale aj jej mamu. Je to krásny príbeh, na ktorom vidno, že kvalitný umelec pôsobí na svoju kultúru aj dlho po smrti. Sympatie a obdiv k Jozefovi Kronerovi nás vzácne zjednocujú.

A krajina, ktorá sa zjednotí na takomto milom lídrovi, nie je márna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Jozef Kroner