Spišské divadlo hrá na ulici

V posledný deň medzinárodného festivalu Divadelný Spiš, v nedeľu 8. októbra, uvedie Spišské divadlo prvú premiéru aktuálnej sezóny, ktorá sa odohrá priamo na ulici.

06.10.2023 12:02
spišské poulicne-divadlo Foto:
Spišské divadlo má aj svoju pouličnú scénu. aby oslovilo ľudí, ktorí bežne do kamenných divadiel nechodia.
debata

Spišské divadlo je prvým profesionálnym kamenným divadlom na Slovensku, ktoré verejnosti prináša Pouličné divadlo. Znamená rozšírenie o novú experimentálnu zložku divadla a nové možnosti. Divadelné produkcie sa dostanú aj do exteriéru a oslovia ľudí, ktorí bežne do kamenných divadiel nechodia.

spisske divadlo pernikova chalupka Čítajte viac Spišské divadlo sa zameria na lásku. Detským divákom rozdajú žiacke knižky

Pouličné divadlo prináša divákom exteriérové produkcie, ktoré v sebe nesú prvky talianskej ľudovej commedie dell’arte, nového cirkusu, pantomímy a moderných atrakcií. Spájajú sa v nich magické kostýmy, rozprávkové scénické prostredie, hudba, umelecký pohyb a tanec, ktoré vytvárajú jedinečný zážitok. Presne v takom duchu sa nesie historicky prvá premiéra Pouličného divadla s názvom Panoptikum, ktorú návštevníci uvidia v nedeľu popoludní o 16-tej hodine na Radničnom námestí v Spišskej Novej Vsi.

spišské divadlo Čítajte viac Rozprávky z krivého zrkadla prinášajú nádej, že dobro zvíťazí nad zlom

Zábavné Panoptikum kladie vážne otázky

Autor predstavenia, riaditeľ Spišského divadla Radovan Michalov vysvetľuje: „Naše Panoptikum je zbierkou rozličných vecí, ktoré môžeme stretnúť iba v našich snoch a na krídlach fantázie. Tie nás prenesú do sveta tradičnej talianskej ľudovej komédie, ale aj do sveta moderných atrakcií, nového cirkusu, pantomímy či pouličných umeleckých výstupov.“ Predstavenie ponúkne divákom okúzľujúce postavičky z rozprávok Tisíc a jednej noci, rozospievaného Luciana Pavarottiho, gombíkového Charlieho Chaplina, aj mágiu benátskeho karnevalu. „Naše Panoptikum zabáva, ale zároveň nastoľuje otázku: pomôžu nám naše sny pochopiť svet, v ktorom žijeme? Lebo divadlo je zrkadlom doby, ale divadlo je z takej látky, z akej sú naše sny,“ uzatvára Radovan Michalov.

Produkcie Pouličného divadla sú určené divákom všetkých vekových kategórií nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, keďže stierajú jazykovú bariéru a komunikujú neverbálnymi prvkami.

Predstavenie Panoptikum spolu s čiernou komédiou Lebka z Connemary a monodrámou Kontrabas uzavrie XIII. ročník prehliadky komorných inscenácií Divadelný Spiš, ktorý trvá od 28. septembra do 8. októbra. Počas 11 dní sa na štyroch scénach návštevníkom predstaví 13 divadiel a 14 inscenácií.

Lá-á-áska, Spišské divadlo Čítajte viac Bláznivá Lá-á-á-ska priviedla do Spišského divadla Mareka Majeského

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s 15-členným činoherným umeleckým súborom. V uplynulej sezóne uviedlo spolu sedem premiér, odohralo 189 predstavení, ktoré navštívilo viac ako 37 000 divákov. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne pripravuje spolu šesť premiér, ktoré sa odohrajú na troch scénach – Hlavná sála, Štúdio SD a Pouličné divadlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišské divadlo