Príbeh šľachtického rodu Andrássyovcov sa odohrá v kaštieli Betliar

V kaštieli Betliar odohrajú v nedeľa 3. septembra o 17,30 hodine poslednú reprízu putovného divadelného predstavenia VIVAT ANDRÁSSY!, ktorá odhaľuje príbeh šľachtického rodu Andrássyovcov. Diváci si túto nedeľu môžu poslednýkrát pozrieť putovnú divadelnú performanciu VIVAT ANDRÁSSY!

03.09.2023 12:00
OZ Art Inn Vivat Andrássy Foto:
V kaštieli Betliar divadelníci z OZ Art Inn rozhohrajú neľahké osudy šľachtickej rodiny Andrássiovcov.
debata

Združenie ART Inn odohralo počas leta niekoľko úspešných repríz. Aj takýmto spôsobom mohli nazrieť na dôležité historické míľniky druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia a stretnúť sa s významnými postavami šľachtickej rodiny Andrássyovcov i poslednými majiteľmi a obyvateľmi kaštieľa.

Občianske združenie ART Inn počas leta odohralo niekoľko úspešných repríz netradičnej putovnej divadelnej performancie VIVAT ANDRÁSSY! Diváci mohli prostredníctvom rozohranej hry rôznych postáv v parku i priestoroch kaštieľa Betliar bližšie pochopiť osudy známeho šľachtického rodu Andrássyovcov, ktorí pôsobili na Gemeri. Pád monarchie, vznik Československého štátu, dve svetové vojny, zoštátňovanie majetkov v komunistickom zriadení – všetky tieto historické udalosti ovplyvňovali neraz neľahký osud Andrássyovcov.

Putovné divadelné predstavenie Vivat Andrássy!... Foto: Oz Art Inn
OZ Art Inn Vivat Andrássy Putovné divadelné predstavenie Vivat Andrássy! sa pohybuje na hranici viacerých žánrov.

„Pohybujeme sa na hranici mnohých žánrov vo veľmi špecifických priestoroch. Kaštieľ je nádherný a tajomný priestor, ale uniesť to všetko, čo ponúka a spracovať to, je neľahká úloha. Pri každej repríze nám vstupuje do hry neistá konštanta. A teda čosi, čo nemôžete predpokladať, ani ovplyvniť. Vstupuje do toho život sám. Naše predstavenia ovplyvňuje počasie, keďže ho hráme aj vonku v parku, ale aj typ diváka, počet ľudí, svetlo, komáre, mokrá tráva, vrtkavá technika,“ hovorí Michala Hadušovská, autorka a režisérka divadelnej inscenácie, ktorá je zároveň spoluzakladateľka združenia ART Inn.

betliar, snm Čítajte viac V kaštieli Betliar a priľahlom parku uvedú inscenáciu o rode Andrássyovcov

Na rodinu Andrássyovcov sa rozhodla pozrieť inak – cez postavy Júliusa Andrássyho a posledných majiteľov a obyvateľov kaštieľa, ktorí na Gemeri pôsobili ako filantropi, priekopníci umenia, kultúry a vzdelania. Mnohí jej členovia boli nútení vzdať sa svojho postavenia a opustiť miesto, s ktorým bola prepojená veľká časť ich spoločnej identity. To malo dopad aj na životy ďalších jednoduchých ľudí, ktorí v kaštieli žili spolu s jeho poslednými obyvateľmi.

Divadelná inscenácia využíva prvky imerzívneho a participatívneho divadla, v rámci ktorého diváci spolupracujú v nedivadelnom priestore, čím sa im ponúka nevšedný divadelný zážitok. V rámci divadla doslova putujú v prostredí betliarskeho parku i v priestoroch kaštieľa. Od hercov si to podľa režisérky vyžaduje fyzické i psychické nasadenie. Musia byť schopní vnímať a spracovať mnoho podnetov, s divákmi sú často doslova na dotyk, striedajú sa veselé scény s intímnymi.

Kniha hodiniek Čítajte viac Kniha hodiniek z Betliara. Klenot, čo u nás nemá obdobu

„Je to veľmi náročný kokteil, s ktorým sa pasujú poctivo a odvážne. Veľmi ma teší, že tento typ divadla zarezonoval aj u ľudí. Naša téma skúmania vlastnej histórie, ale aj núteného odchodu a vykorenenia je aktuálna i v súčasnosti. Posledná generácia Andrássyovcov bola podobne ako dnes utečenci nielen z Ukrajiny nútená hľadať si nový domov, životné uplatnenie, priateľstvá, nové putá i lásky. Mať bezpečný domov je dnes doslova výsadou,“ hovorí Michala Hadušovská.

Ako dodáva, poznanie osobnej, ale aj regionálnej a národnej histórie je kľúčové v nachádzaní rovnováhy v súčasnom svete, ktorému vládnu mnohé dezinformácie. Poznanie dejín a ich prijatie je kľúčom k budúcnosti, v ktorej sa môžeme vyhnúť zásadným chybám.

Každý divák si z predstavenia úplne iný zážitok v závislosti na tom ako sa sám pohybuje, čo počuje, čo vidí a z akého uhlu a ako si príbeh spojí. Divák naozaj vystupuje zo zóny komfortu a sám si určuje ako veľmi chce byť príbehu blízko. „Je neuveriteľné ako nás to, čo robíme ovplyvňuje a mení. Mám úprimnú radosť, keď mi ľudia povedia, že teraz sme to pochopili alebo Andrássyovcov konečne pochopili. Čo iné je poslaním umenia ako meniť, ako premieňať a transformovať či ukazovať nové cesty?,“ pýta sa.

POSLEDNA BARONKA Marta Sládečková Čítajte viac Do Astorky prišla Posledná barónka

Diváci ešte túto nedeľu môžu poslednýkrát nahliadnuť na dôležité historické míľniky druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia cez osudy Andrássyovcov. Združenie ART Inn odohrá poslednú reprízu tohto leta, po ktorej bude nasledovať už len októbrová derniéra.

Divadelnú performanciu pripravilo v spolupráci s hercami z Divadla Theatrum, pričom tvorcovia zapojili do inscenácie aj ďalších slovenských hercov a dvoch hercov z Ukrajiny. Myšlienke netradičného predstavenia o Andrássyovcoch bolo od začiatku naklonené aj Slovenské národné múzeum, pod ktorého správu spadá aj Kaštieľ Betliar a Hrad Krásna Hôrka, a za čo sú divadelníci vďační.

OZ ART Inn

Občianske združenie ART Inn v Rožňave sa zameriava predovšetkým na divadelnú produkciu a iné formy umenia. V rámci divadla využíva najmä prvky imerzívneho a participatívneho divadla, pričom svoje inscenácie vsádza do nedivadelných priestorov. Združenie spolupracuje aj s ďalšími umelcami a umeleckými subjektmi, čím vytvára platformu pre vznik rôznorodých projektov naprieč Slovenskom. Do tvorby zapája aj umelcov a tvorcov so zdravotnými prekážkami, z minoritných skupín i zo zahraničia. ART Inn sa v roku 2022 predstavilo aj úspešnou inscenáciou Šípy času na motívy románu Sándora Máraia Sviece zhoria do tla, ktorá sa odohrávala v nedivadelnom priestore KKC Kláštor v Rožňave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ Betliar