Žákovic láka na rodinnú atmosféru

Program postavený na domácich kapelách v konkurencii veľkých open-air podujatí na Slovensku nie vždy uspeje, ale dvanásťročná tradícia Žákovic Open dokazuje, že sa to dá.

26.07.2013 09:00
Lasky a Yxo Foto:
Lasky z kapely Para a Yxo z Hexu nemôžu na Žákovici chýbať.
debata

Festival sa začína už dnes a organizátori majú na úspech svoj recept. „Našou myšlienkou nie je s niekým súťažiť,“ vysvetľuje Tomáš „Yxo“ Dohňanský známy tiež z kapely Hex. „Neplánujeme robiť stále väčšie a väčšie koncerty. Máme radi priateľskú, rodinnú atmosféru a tou je Žákovic príznačný.“

Mnohí interpreti majú festival v Trenčianskych Bohuslaviciach už pomaly ako povinnú zastávku, patria medzi nich aj Vidiek, Para, Billy Barman či Puding Pani Elvisovej, ktorí nevynechajú ani tento ročník. Návštevníkov však čakajú aj premiéry. „Po prvý raz u nás vystúpi napríklad raper Vec,“ hovorí Dohňanský. S novinkami príde v sobotu večer na pódium aj jeho kapela Hex, ktorá predstaví naživo dva nové single.

Tradične na Žákovic Open dostanú priestor aj mladšie kapely, napríklad trio Walter Schnitzelsson alebo zaujímavý projekt gitaristu z Pary s názvom Bad Karma Boy. Nočné časy budú patriť Lavagance a Korben Dallas.

Po siedmich rokoch sa v Trenčianskych Bohuslaviciach na pódiu objavia aj Le Payaco, koncert s osvetlením a šou ako na nedávnom jarnom turné predstaví stálica festivalu – Para. Dohňanský v tradičnom zastúpení interpretov problém nevidí. „Program a zastúpenie kapiel sa u nás rokmi príliš nemenia, ale ideme si svojou vyšliapanou cestou.“ Podľa jeho slov návštevníci majú Žákovic Open radi aj pre prostredie, v akom sa festival nachádza. Malá dedinka v Bošáckej doline je totiž protikladom festivalov odohrávajúcich sa na letisku či štadióne.

Stabilná je aj návštevnosť. „Ročne tu mávame okolo dvoch až troch tisíc ľudí, čo je pri dedinke, ktorá má asi šesťsto obyvateľov, až-až,“ tvrdí organizátor. Pripomína tiež, že parkovanie aj stanové mestečko sú na festivale bez poplatku. Príjemnou aktivitou na sobotné doobedie je futbalový zápas, kde členovia kapiel hrajú proti súperom vybraným spomedzi návštevníkov.

Vstupenky na Žákovic Open sú dostupné aj na mieste, permanentka na dnešný a zajtrajší večer stojí pri bráne 25 eur, lístok len na sobotný deň 18 eur. Na festival premáva aj kyvadlová doprava zo železničnej stanice Nové Mesto nad Váhom.

debata chyba