Počasie Grapeu atmosféru neskazilo

Búrky a silný vietor sú zlým snom snáď každého organizátora a návštevníka festivalu a po troch ročníkoch sa počasie obrátilo aj voči Grapeu.

11.08.2013 18:29
FESTIVALY: GRAPE festival Foto: ,
ŠŠvédska kapela Royal Republic počas festivalu Grape na Letisku Piešťšany.
debata (1)

Atmosféru piatkového večera na piešťanskom letisku naštrbil dvakrát prerušený program, ale pozitívna sobota premenila areál na festivalovú idylu.

Nero hrali aj napriek dažďu

Prvý deň mohli zostať sklamaní najmä fanúšikovia slovenskej scény, niekoľko ohlásených domácich kapiel ako Nvmeri alebo Purist sa totiž podvečer na pódiu neobjavilo. "Dostávali sme pravidelné informácie zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ale počasie sa menilo každú hodinu, takže bol problém odhadnúť, či program prerušiť, alebo pokračovať,“ vysvetľuje organizátor Ján Trstenský. Bezpečnosť návštevníkov však bola na prvom mieste a po zmene programu, ktorú ohlásili prostredníctvom internetu, mobilných aplikácií a tiež výzvou na jednotlivých pódiách, sa dav poslušne rozpustil.

Zo zahraničných skupín, ktoré sú predsa návštevníkom vzácnejšie, boli nútení neodohrať svoj set jedine Škóti Joy Formidable. Dôvodom bol ich let do Británie, kde mali ďalší koncert. Letnú náladu sa v zmenenom čase snažili navodiť na hlavnom pódiu Crystal Fighters a ich hoci to chvíľu vyzeralo, že ich hudba v disko rytme a vyslovene slnečný hit Plage je sľubným začiatkom zlepšujúceho sa večera, počasie opäť zasiahlo a koncerty pokračovali až po polnoci. "Som rád, že sa nakoniec podarilo našim návštevníkom vidieť hlavné hviezdy piatkového večera, ktorými boli Dub Fx a Nero,“ hodnotí Trstenský a dodáva, že za to vďačí najmä samotným kapelám, ktoré boli viac než ochotné. "Dlho sme sa dohadovali s manažmentom Nero, či vystúpiť alebo nie a oni nakoniec bez problémov prispôsobili svoj set na trištvrte hodinu a nevadilo im ani to, že nebudú môcť využiť celú svoju pripravenú svetelnú šou, ktorú si nachystali. Počas koncertu si dokonca utierali aparát od dažďa a hrali, pokiaľ počasie nebolo vážne neúnosné.“ Ľudí pod pódiom sa na oboch interpetov nazbieralo slušne najmä z neďalekého stanového mestečka a hoci s pršiplášťmi a v gumených čižmách, ale bavili sa. "Nie sme prví, ktorým počas festivalu počasie zmenilo plány, ale podarilo sa nám v programe zachovať takmer všetky väčšie mená. Bolo to však náročné,“ dodáva Trstenský.

Hlavná brána festivalu Grape na Letisku...
Britský DJ Fresh s kapelou počas koncertu na...
+2Baviaci sa návšštevníci festivalu Grape na...

Gitary aj tanec

Na rozdiel od hektického prvého večera, bola sobotná situácia na piešťanskom letisku na festival priam ideálna. Stánky, ktoré vydržali nápor vetra lákali návštevníkov, rovnako ako atrakcie a sprievodné aktivity, ktoré sa predošlý deň nedali využívať. K slovu sa poobede dostali primárne slovenské formácie, po úvodnom Sľuku, vystúpili napríklad Talkshow, Tomáš Sloboda a jeho Sounds Like This, Swan Bride, Korben Dallas, či Puding Pani Elvisovej. Zahraničnú časť programu na hlavnom pódiu odpálili britskí Citizens! ale najmä dynamický Royal Republic zo Švédska rozprúdili pravú Grapeovskú náladu, ktorá je už tradične postavená najmä na indie-rockovej a gitarovej scéne. Na hlavné hviezdy večera, Američanov z The Drums, dav poctivo pripravili Big Pink a ich hit Dominoes sa niesol festivalom spievajúcimi návštevníkmi ešte dlho po skončení koncertu.

Na The Drums už bolo o pol jedenástej pod pódiom plno a vychádzajúce hviezdy získali na Grape okrem štatútu talentov aj veľký potlesk. O niečo dynamickejšie roztancoval publikum DJ Fresh, ktorý sa vymykal z celkového konceptu gitarovej scény zastúpenej na festivale. Jeho šou však v nočných hodinách bola síce bodkou na záver programu na hlavnom pódiu, ale zábava pokračovala. Či už v Suzuki a Kozel stane, alebo pri tanečnom Red Bull Tourbuse, kde sa hralo až do ranných hodín.

Grape festival si tento rok prešiel ťažkou skúškou, ale zvládol ju na výbornú. Ani počasie prvého večera totiž nezabilo špecifickú a príjemnú atmosféru, ktorú festival ponúka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #festival Grape #Piešťany