Konvergencie aj s piesňami Leonarda Cohena či Deža Ursinyho

Začiatok jesene bude opäť patriť komornej hudbe. V rámci 14. ročníka festivalu Konvergencie sa od 15. do 22. septembra návštevníci môžu tešiť na osem koncertov v bratislavskej Design Factory a na dve podujatia v Dóme sv. Martina v Bratislave, na ktorých sa predstavia renomovaní domáci i zahraniční umelci.

13.08.2013 14:00
debata

Konvergencie, ktorých zakladateľom a umeleckým riaditeľom je popredný slovenský violončelista Jozef Lupták, otvorí 15. septembra v bratislavskom Dóme sv. Martina koncert s názvom Svjati. Zaznejú na ňom sakrálne diela zahraničných i domácich skladateľov súčasnej hudby, ako sú napríklad John Tavener, Vladimír Godár či Peter Zagar, spolu s duchovnou hudbou starých anglických majstrov Williama Byrda a Henryho Purcella.

Vyvrcholením večera bude uvedenie kompozície Gavina Bryarsa Cadman Requiem. Je hudobnou pamiatkou na zvukového inžiniera Billa Cadmana, ktorý zahynul pri teroristickom útoku nad škótskym mestom Lockerbie. Na koncerte v Bratislave bude s poprednými slovenskými inštrumentalistami – Igorom Karškom, Simonom Tandreeom a Jozefom Luptákom účinkovať renomovaný švajčiarsky zbor Ensemble Corund. Úpravy diel Bryarsa, Godára a Zagara vznikli na objednávku festivalu Konvergencie.

K exkluzívnym hosťom festivalu Konvergencie bude tento rok patriť svetoznámy violista Garth Knox. V Bratislave sa 19. septembra predstaví ako hráč na viole a viole d'amore v dielach súčasných skladateľov, ktoré spojí s hudbou barokových skladateľov. Jeho komornou partnerkou bude známa francúzska violončelistka Agnes Vestermanová. Vestermanová a Knox budú so slovenskými hudobníkmi účinkovať aj počas Bratislavskej noci komornej hudby (20. septembra), keď pri príležitosti 100. výročia narodenia anglického skladateľa Benjamina Brittena uvedú s klaviristkou Jordanou Palovičovou Sonátu pre violončelo a klavír op. 65 a Lachrymae pre violu a klavír.

Známy slovenský akordeonista Boris Lenko sa na Konvergenciách predstaví 19. septembra v Design Factory s hráčom na bicích nástrojoch Štefanom Bugalom v programe Reflective. Večer neobyčajných hudobných dialógov bude pokračovať vystúpením dvojice špičkových slovenských džezmenov Juraja Bartoša (trúbka) a Ľuboša Šrámka (klavír). Vykročením za hranice klasickej hudby bude i pocta Dežovi Ursinymu, na ktorej sa v rámci open-air koncertu v Design Factory 21. septembra predstavia Kubo Ursiny a Provisorium.

V poradí 14. ročník Konvergencií uzavrie 22. septembra v Dóme sv. Martina v Bratislave koncert If Grief Could Wait. Sľubuje hudobné spojenie piesní kanadského barda Leonarda Cohena, kultového britského pesničkára Nicka Drakea a hudby barokového génia Henryho Purcella.

debata chyba
Viac na túto tému: #konvergencie festival