Fest Anča láka: viac filmov, viac zábavy

To najlepšie zo svetovej produkcie v slovenskej premiére sľubuje Fest Anča. Brány do sveta animácie otvorí medzinárodný festival v Žiline 18. júna.

05.06.2014 16:00
31 Chlapec a svet1 Foto:
Rodinný animovaný film Chlapec sa svet bude patriť k diváckym bonbónikom festivalu.
debata

V priebehu piatich dní uvedie až 502 filmov, z nich 88 bude súťažiť o päť festivalových cien. Vybrať súťažné kolekcie, ktorým dominuje medzinárodná súťaž animovaných filmov, nebolo jednoduché. Tento rok sa prihlásilo až 1 076 snímok zo 70 krajín. „Prišli nám oceňované filmy z animátorských veľmocí, akými sú Nemecko, Francúzsko, USA či Veľká Británia. No potešil nás aj záujem z krajín s veľmi nízkou produkciou animákov ako napríklad Ekvádor, Nigéria či Kamerun,“ povedal programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Z najhoršieho sa už slovenský animovaný film dostal. Vzniká stále viac a viac titulov, o čom svedčí 44 snímok, ktoré do súťaže prihlásili slovenskí tvorcovia. Najlepšie z nich budú súperiť o Anča Slovak Award, spojenú s finančnou odmenou 600 eur, v samostatnej súťaži slovenských filmov. Medzi uchádzačmi o vavríny víťaza je aj krehký príbeh lásky Ivany Šebestovej Sneh, ktorý minulý rok Fest Anču slávnostne otváral, či jeden z cyklu Večerníčkov Kataríny Kerekesovej Mimi a Líza. Viac o festivale Fest Anča.

Závan vetra otvorí uprostred noci okná na Cucovej izbe a vezme ho na dobrodružný výlet naprieč Brazíliou. Farebný, zábavný a dobrodružný je celovečerný rodinný animovaný film Chlapec a svet režiséra Aleho Abreu. „Na jednej strane je nesmierne hravý a farebný, a tým si ho obľúbia mladší diváci. Na druhej strane v ňom dospelý človek popri bezprostrednej nálade rozozná aj veľmi otvorené posolstvo, reagujúce na realitu súčasnej spoločnosti,“ pokračoval Maroš Brojo.

Bonbónikom bude aj maďarský 3D celovečerný animovaný film Cyklus, v ktorom zmätený astronaut uniká pred smrtiacou čiernou hmlou. Podľa režiséra Zoltána Sostaia je to kombinácia Kubrickovej Vesmírnej odysey a Kafkových románov. Tvorbu kráľa americkej nezávislej animácie Billyho Plymptona, ktorý má na svojom konte dve oscarové nominácie, predstaví jeho najnovší film Podvádzanie. Zdanlivo jednoduchý, no pútavý a vášnivý príbeh lásky, ktorú naštrbí žiarlivosť a nenávisť. „Je nesmierne originálnou paródiou romantických filmov, na jednej strane dojímavý, no zároveň aj plný zábavnej irónie,“ spomenula riaditeľka festivalu Fest Anča Jana Slezáková.

Nielen fajnšmekrom je určený film Michela Gondryho Je vysoký muž šťastný? s podtitulom Animovaný rozhovor s Noamom Chomským. „Pomocou animácie a 16 mm kamery Gondry premietol Chomského vízie do archaických nevedeckých obrázkov, z ktorých poskladal hravú surrealistickú báseň. Snovou optikou sa pokúsil zobraziť, ako vnímame svet prostredníctvom jazyka,“ uviedol Maroš Brojo.

„Fest Anča chce nielen prezentovať animovanú tvorbu formou projekcií, ale o nej aj hovoriť a poskytnúť ľuďom možnosť nahliadnuť do zákulisia jej tvorby. Preto sú súčasťou programu aj prednášky tvorcov, na ktorých zrozumiteľným jazykom rozprávajú príbeh a spôsoby vzniku svojich diel,“ dodala Jana Slezáková.

„Anička“ sa rozrastá. Tento rok je dvojnásobne väčšia ako ten minulý. Za päť festivalových dní ponúka nielen viac projekcií, ale aj workshopov, diskusií, výstav, koncertov – a hlavne viac zábavy. Podrobné informácie o 7. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov sú na www.festanca.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #animovaný film #Fest Anča