Mel Gibson vyvolal vo Varoch rozruch

V poradí 49.medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch sa začal výdatným dažďom na javisku Veľkej sály hotela Thermal. Usporiadatelia vymysleli veľkolepú dažďovú show hodnú hollywoodskych atrakcií.

06.07.2014 16:23
Czech Republic Film Festival Foto:
„Vždy som si prial dostať nahú ženu s guľou,“ uviedol Mel Gibson na ceremoniáli.
debata (5)

V prvých radoch sa ušlo zopár kvapiek aj hosťom, no nikomu to neprekážalo. Po tomto impozantnom začiatku okrem iného privítali najočakávanejšieho hosťa festivalu, amerického herca a režiséra Mela Gibsona, a to v sprievode niekoľkých bodygardov. Gibson si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Neodchádzajte ani po záverečných titulkoch

Festival sa začal premietaním mimosúťažného filmu v súčasnosti jedného z najzaujímavejších amerických nezávislých režisérov Mikea Cahilla s názvom I Origins. Ústrednou postavou je mladý molekulárny biológ Ian Gray, fanaticky sa zaoberajúci štúdiom ľudského oka. Láska s tajomnou kráskou sa končí tragicky, tak si za partnerku vyberie kolegyňu Karen. Po narodení ich syna racionálne uvažovanie mladého vedca dostane vážne trhliny. Zamýšľa sa nad reinkarnáciou a hoci výsledkom jeho práce nemusíte veriť, film má v sebe patričnú silu. Zaujímavosťou je, že pointa prichádza až po záverečných titulkoch, takže sa jej dočkali diváci, ktorí si snímku „odsedeli“ až do konca.

Herec Mel Gibson (vľavo) s Krištáľovým glóbusom...
Herec Mel Gibson mal v Česku početnú ochranku.
+27Herečka Astrid Bergés Frisbey (v šatách Chanel...

Film vyniká aj sympatickým hereckým obsadením. Iana hrá americký herec Michael Pitt známy z Hanekeho filmu Funny Game, snímky Gusa van Santa V posledných dňoch. Herec zdôraznil, že sa na úlohu starostlivo pripravoval a vzhľadom na to, že režisérov brat je výskumný pracovník, dovolil mu pripravovať sa v skutočnom laboratóriu. Vynikajúcimi partnerkami mu boli Àstrid Bergès-Frisbey a Brit Marlin.

Heroín – láska do hrobu

Podľa autobiografie Amy – Jo Albany, dcéry slávneho džezového klaviristu Joea Albanyho, nakrútil americký režisér Jeff Preiss snímku Až na dno (Low Down). Amy sa posťažovala, že veľké štúdiá sa nechceli projektu ujať, lebo vraj džez a heroín nie sú lákadlom a mali preto s projektom finančné problémy. Nakoniec sa réžie ujal kameraman Jeff Preiss, ktorý už mal skúsenosti s nakrúcaním videoklipov.

Film je skľučujúci, kruto ukazujúci smutný koniec jedného talentu, ale aj to, ako to poznačilo jeho najbližších. Úlohy nenapraviteľného narkomana sa výborne zhostil Joh Hawkes, zažiarila vždy vynikajúca Glen Close v úlohe jeho matky a postavy dcéry Amy sa so cťou zhostila Elle Fanning. Je síce pravda, že film miestami stráca tempo, ale atmosféru beznádeje zachytil hodnoverne. Druhý súťažný príspevok Som tvoj (Je suis à toi) belgického tvorcu Davida Lamberta presne analyzuje problémy spolužitia dvoch národnosťou i mentalitou rozdielnych ľudí. Konfrontácia životných postojov, vzájomné rešpektovanie sa a úporná snaha nájsť spoločnú reč vyzneli veľmi sympaticky.

Gibson verí, že Boh odpúšťa

Najväčšiu pozornosť na seba strhla hlavná hviezda festivalu, herec a režisér Mel Gibson. Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii, ktorý si v piatok prevzal, vyvolal rozruch. Negatívna reakcia na pozvanie Mela Gibsona prišla vo štvrtok aj od Českých židovských obcí. Ako informoval web iDNES.cz, podľa nich Gibsonov film Umučenie Krista z roku 2004 predstavuje Židov ako zlé a krvilačné bytosti. Udelením ceny podľa nich dáva festival priestor antisemitským názorom.

Gibson si vyslúžil vlnu kritiky aj pre fyzické násilie, ktoré údajne páchal voči svojej niekdajšej priateľke Oksane. To, že ho festival na podujatie pozval a ocenil, sa stalo tŕňom v oku aj niekoľkým českým médiám.

Priamo na festivale sa o Melovi Gibsonovi mohli viac dozvedieť aj návštevníci. V sobotu večer sa totiž stal hosťom relácie na Plovárně, ktorú moderuje Marek Eben. V rozhovore pre festivalový denník priznal, že keď si pripravoval rešerše, zistil, že rozhovory s Gibsonom do roku 2006 boli o umení a filme, ale odvtedy sa už len ospravedlňuje a nikto mu neodpúšťa. Dvojnásobný držiteľ Oscara, Zlatého glóbusu a asi 30 ďalších cien na túto tému povedal: "Niektorí, dúfam, odpúšťajú, aspoň v to dúfam. Aj Boh odpúšťa, aj v to dúfam, lebo keď nie, tak by sme boli vo veľkých problémoch.“

Herec, režisér, scenárista, producent priznal aj to, že nikdy nechcel byť hercom, túžil byť zahraničným korešpondentom. "Sestra ma poslala na skúšky do hereckej školy a keďže mi na tom nezáležalo, nesnažil som sa, tak ma vzali,“ zaspomínal si. Mel Gibson, ktorý sa preslávil ako policajt Martin Riggs zo série filmových komédií Smrtonosná zbraň, prišiel do Karlových Varov na dva dni, už včera Českú republiku opustil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Pitt #Mel Gibson #MFF Karlovy Vary