Festival Waves je hudobným dobrodružstvom

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry. Dnes si priblížime, ako sa robí showcasový festival.

23.09.2015 08:58
Bokka Foto:
Poľská skupina Bokka sa predstaví na Waves Bratislava v tajomných maskách v piatok 2. októbra.
debata

Snaha pomôcť slovenskej hudbe a pozdvihnúť profesionálnu úroveň scény boli hlavnými dôvodmi, prečo sa Tibor Holoda so svojím tímom rozhodol usporiadať showcasový festival Waves Bratislava. Nápad si držal v hlave už dlhšie, no aj samotná Bratislava potrebovala dozrieť, preto nasledoval bratský festival Waves Vienna až o päť rokov neskôr. „Myšlienka existovala skôr, ako mala Bratislava k dispozícii všetky tie priestory, kde sa festival vie odohrať. To bol vývoj posledných rokov a sme iba radi, že všetky kluby a podniky, ktoré povznikali, sú tak blízko seba a umožňujú nám festival robiť v tejto podobe,“ vysvetľuje organizátor.

Biznis a hudba

Na prvý pohľad pôsobí Waves ako klubový festival, je za tým však oveľa viac. Má za cieľ do Bratislavy priviesť hudobných delegátov, organizátorov festivalov a profesionálov z celej Európy. Vymieňať si názory a diskutovať o tom, ako plávať v zahraničných vodách, ako si zabezpečiť zahraničného agenta či ako si vedia navzájom pomôcť mesto a hudobná scéna, budú odborníci na konferencii, ktorá sa koná v piatok 2.¤októbra. „Chceli sme spraviť podujatie slúžiace ako networkingové miesto, kde sa ľudia z domácej scény môžu stretávať a nadväzovať kontakty, partnerstvá s ľuďmi z európskeho hudobného biznisu, čo veciam len pomáha,“ hovorí Holoda. Témy konferencie im pomohol zvoliť prieskum, ktorý spravili s viac ako sto profesionálmi z hudobného prostredia.

Waves predstavuje tiež príležitosť prezentovať hudbu aj pre domácich hudobníkov, ktorí tam môžu spraviť prvý krok, aby sa ukázali svetu. K tomuto zámeru slúžia stretnutia s počúvaním. Kapely prinesú svoje nahrávky a môžu sa k nim dostať zahraniční novinári či organizátori festivalov. Stretnutia s počúvaním sú dve. Jedno sa sústredí na rock, pop a druhé na elektronickú hudbu a hiphop. Minulý rok na Waves Bratislava vystúpil aj ruský elektronický hudobník Anton Maskeliade, čo mu pomohlo naštartovať kariéru. „Hral tu, videlo ho dosť dôležitých ľudí aj z The Great Escape Festivalu či z Glastonbury a aj vďaka nám tam dostal festivalový slot,“ hovorí Holoda.

Blízko do Viedne aj do klubov

Festivaly Waves Bratislava a Waves Vienna sú spojené značkou Waves Central Europe, ktorá zastrešuje konferenciu, pričom jej časť sa koná vo Viedni a časť v Bratislave. Oba festivaly sú autonómne, no navzájom si pomáhajú. „Pozerajú sa na to práve interpreti, ale to už sa bavíme o etablovanejších hudobníkoch, ako je britská kapela Pins, ktorá hrala aj na Pohode. Povedali, že si môžu dovoliť prísť, len ak budú hrať v oboch mestách,“ objasňuje organizátor. Festival Waves sa bude konať v rôznych bratislavských kluboch a priestoroch 1. až 3. októbra a otvárací koncert bude patriť Mikeovi Skinnerovi, ktorý sa preslávil vďaka hiphopovému projektu The Streets, s ktorým vystúpil aj na Pohode v roku 2008.

Výhodou Bratislavy je najmä blízkosť jednotlivých klubov v okolí Námestia SNP. „Mám skúsenosti z iných podujatí, že úspešnosť showcasového festivalu do značnej miery ovplyvňuje aj to, v akej vzdialenosti od seba sú kluby, v ktorých sa festival koná,“ povedal Tibor Holoda. Bratislavským klubom sa myšlienka spoločného projektu okamžite zapáčila. „Pochopili to kluby, hudobná scéna a myslím, že to pochopili aj návštevníci. To posolstvo bolo, že keď prídu návštevníci v čo najväčšej možnej miere, tak kapely zo seba tiež odovzdajú maximum a potom ich delegáti uvidia v najlepšom svetle, a to je ideálna situácia, v akej sa môžu predať ďalej.“

Spoznávať svet hudbou

Festival má 128 dôvodov, hudobných vystúpení, pre ktoré sa ho oplatí navštíviť. Program vznikal postupným výberom. Organizátori oslovovali interpretov, ktorí by mohli byť vhodným vývozným materiálom, ale umelci sa tiež prihlasovali sami prostredníctvom formuláru. Tento rok prišlo viac ako 500 prihlášok.

Na začiatku si určili, že program bude tvoriť 60 percent svetovej a 40 percent domácej hudby. „V prvom rade nás musí zaujať hudba, to nie je žiaden kľúč, je to osobný pocit, ktorý z hudby máme,“ vraví organizátor, ktorý tiež hovorí, že pre nich je dôležité aj to, do akej miery je kapela etablovaná doma alebo v zahraničí, musí vykazovať istú profesionálnu úroveň, s čím súvisí tiež jej on-line aktivita a promo. „My nie sme talentová šou, ktorá vyhľadáva talenty v začiatkoch. To však nevylučuje, že sa niekedy také talenty vyskytnú a my urobíme výnimku, lebo je to niečo zaujímavé a sme presvedčení, že je to dobré,“ hovorí Holoda. Vytvorili dve programové sekcie V4music, čo predstavuje hudbu z krajín V4, a sekcia CEECRET zastrešuje hudobníkov zo strednej a z východnej Európy.

Waves predstavuje dobrodružnú cestu po bratislavských kluboch, keď majú návštevníci možnosť spoznávať hudbu z okolitých krajín, ale aj z Talianska, Holandska, Británie či Ruska. Jedným zo zaujímavých tipov v programe je poľská skupina Bokka, ktorá vystúpila tento rok na festivale Colours of Ostrava. Prechádza od podmanivého popu k zvukovým experimentom, a to všetko v mysterióznej atmosfére neznámej identity. „Bokka držia svoju identitu v utajení, aj rozhovory s novinármi riešia len cez e-mail a na koncerte komunikujú iba cez obrazovku. Poľské projekty sú všetky zaujímavé,“ povedal Alex Čerevka, PR manažér festivalu. Medzi jeho tipmi je aj Endy Yden, pesničkár Fismoll a aj slovenská kapela Buy Her Sugar.

Zo slovenských interpretov dostali možnosť prezentovať sa na showcasovom festivale Waves Bratislava aj Lavagance, Bad Karma Boy, Jimmy Pé, Fallgrapp či Swan Bride. Najväčší koncertný priestor na festivale – Stará tržnica – bude prístupný pre verejnosť za dobrovoľné vstupné. Výťažok bude venovaný organizácii Magna Deti v núdzi, ktorá zabezpečuje deťom a ich rodinám na úteku zdravotnú pomoc na hraniciach medzi Srbskom a Chorvátskom. Večery v Starej tržnici zavŕši Silent Disco a dídžejský súboj medzi organizátormi najznámejších slovenských hudobných festivalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Waves Bratislava #Ako sa robí #Mike Skinner #Tibor Holoda #Bokka