Premietnu výber z tvorby Juraja Jakubiska a Igora Luthera

Súčasťou druhého ročníka podujatia Týždeň slovenského filmu 2016 bude po novom odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti. Podujatiu, ktoré štartuje v pondelok 11. apríla v kine Lumiére, predchádza od piatka do nedele 10. apríla prehliadka filmov dvoch mimoriadnych filmárov- režiséra Juraja Jakubiska a kameramana Igora Luthera.

08.04.2016 09:00
Juraj Jakubisko Foto:
Režisér Juraj Jakubisko.
debata

Práve im sa Slovenská filmová a televízna akadémia rozhodla venovať Národnú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos. Spolu s ostatnými ocenenými filmármi si ju prevezmú počas slávnostného večera 16. apríla v novej budove Slovenského národného divadla Juraj Jakubisko a Igor Luther sú absolventmi pražskej FAMU, v 60. rokoch boli súčasťou československej novej vlny.

Divácky úspešným, výpravným snímkam Juraja Jakubiska Bathory, Perinbaba či Tisícročná včela predchádzali formálne odvážne diela Zbehovia a pútnici či Vtáčkovia, siroty a blázni, ktoré boli v čase normalizácie trezorové. Jakubisko debutoval v roku 1967 filmom Kristove roky, no húževnatý sedemdesiatnik ani dnes nestráca chuť tvoriť. Aj keď jeho nároky na produkciu sa od šesťdesiatych rokov zvýšili, veď Bathory bol v čase vzniku jedným z najdrahších filmov v strednej Európe.

„V mladosti sme robili filmy pre kamarátov, a tak sme ich aj obsadzovali. Tak vznikli napríklad Kristove roky a Zbehovia a pútnici. Vtedy som si neuvedomoval zodpovednosť voči divákom, bolo to spontánne. Točili sme ručnou kamerou a ja som si na ňu napísal: Premýšľať a neposkakovať! Dnes sa mladí nadchýnajú ručnou kamerou, lebo pôsobí dokumentárne. My sme však boli k realite omnoho bližšie,“ spomínal na svoje začiatky Jakubisko v rozhovore pre Pravdu v roku 2009.

Miloslav a Igor Lutherovci Foto: Archív Miloslava Luthera
38 krok do tmy 3x Miloslav a Igor Lutherovci Miloslav a Igor Lutherovci

Kameramanom filmu Kristove roky o mladom umelcovi v kríze ocenenom cenou FIPRESCI na mannheimskom festivale bol Jakubiskov spolupútnik Igor Luther. Ten koncom 60. rokov zaujal aj francúzskeho režiséra a zakladateľa nového románu Alaina Robbe-Grilleta. Luther sa ako kameraman podieľal na jeho filmoch Muž, ktorý luže a Eden a potom…, tie v dejinách svetovej kinematografie definovali formálne odvážnejšiu, experimentálnejšiu „odnož“ francúzskej novej vlny, legendárny „ľavý breh“. Ešte počas štúdia spolupracoval s Elom Havettom na snímke Predpoveď: nula, ktorá vypovedá o vtedajších pocitoch jeho generácie.

Igor Luther koncom šesťdesiatych rokov emigroval do Nemecka a v exile sa podieľal ako kameraman na oscarovom filme Plechový bubienok v réžii Volkera Schlöndorffa, spolupracoval s Michaelom Hanekem, ale aj s Andrzejom Wajdom na historickej dráme Danton v hlavnej úlohe s Gérardom Depardieuom. S bratom, režisérom Miloslavom Lutherom natočil snímky Tango s komármi a Krok do tmy.

Kino Lumiére už dnes o 16. h premietne spoločné krátke filmy Juraja Jakubiska a Igora Luthera Déšť, Svatá Jana, Mlčení a Čekají na Godota. Okrem ich filmov si môžete Jakubiska a Luthera pripomenúť prostredníctvom cyklu Zlatá šedesáta v réžii Martina Šulíka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Kino Lumiere #Slnko v sieti #Igor Luther