Klasická hudba zaznie na festivaloch v Žiline a Košiciach

Ministerstvo kultúry z iniciatívy Hudobného centra vyhlásilo rok 2016 za Rok slovenskej hudby. Medzi podujatiami, ktoré budú príspevkom k Roku slovenskej hudby sú aj medzinárodné festivaly Allegretto Žilina a Košická hudobná jar. Žilinský festival sa začal už v pondelok a od štvrtka zas priaznivcov klasickej hudby privíta Košická hudobná jar.

19.04.2016 05:00
Ľubica Vargicová Foto:
Na Košickú hudobnú jar príde aj Ľubica Vargicová.
debata

Medzinárodný festival klasickej hudby Allegretto Žilina ponúkne od pondelka 18. apríla do soboty 23. apríla v Dome umenia Fatra Žilina. Medzi účinkujúcimi sú napríklad Slovenská filharmónia, Štátny komorný orchester Žilina, ale aj Janáčkova filharmónia Ostrava, ktorá festival otvorí v pondelok o 19:00. Vystúpi aj rad sólistov a na programe je i koncert študentov konzervatórií na Slovensku, ktorí sú víťazmi hudobných súťaží. Allegretto Žilina je medzinárodný festival klasickej hudby, ktorý bol do roku 2013 známy pod názvom Stredoeurópsky festival koncertného umenia. Jeho hlavným poslaním je prezentovať umelcov z rôznych krajín Európy vrátane Slovenska, ktorí sú laureátmi najrenomovanejších svetových súťaží.

Medzinárodný hudobný festival Košická hudobná jar patrí medzi najstaršie hudobné festivaly na Slovensku. Tento rok prinesie vystúpenia domácich aj zahraničných sólistov a komorných súborov od štvrtka 21. apríla až do 12. mája. Festival doplnia výstavy v košickom Dome umenia. Hlavným organizátorom podujatia je od roku 1991 Štátna filharmónia Košice, na obohatení festivalu sa tento rok podieľa svojim predstavením aj Opera Štátneho divadla v Košiciach. Ako informuje Štátna filharmónia Košice na svojej webstránke, festival aj tento rok ponúkne "originálne projekty, zaujímavé osobnosti a neopakovateľné zážitky.

Priaznivá atmosféra mesta a priateľské vzťahy privedú do metropoly východu renomovaných umelcov" ako je sopranistka Ľubica Vargicová, ktorá otvorí 61. ročník Košickej hudobnej jari. Vystúpi tu aj violončelistka Michaela Fukačová, huslista Jan Mráček, tiež dirigenti Leoš Svárovský a Ondrej Lenárd, český súbor Musica Florea, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala a ďalší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rok slovenskej hudby #Allegretto Žilina #Košická hudobná jar