Na Pohodu prídu Róisín Murphy a DJ Shadow

Zoznam festivalu Pohoda je opäť o čosi tučnejší. Na trenčianske letisko sa vráti írska hudobníčka Róisín Murphy, americký producent DJ Shadov, český hudobník David Koller aj slovenská diva Jana Kirschner.

18.05.2016 12:10 , aktualizované: 16:07
Roisin Murphy Foto:
Speváčka Roisin Murphy na archívnej snímke.
debata (9)

Róisín Murphy vystúpila na trenčianskom letisku v roku 2004 ako členka dnes už nefungujúcej kapely Moloko. Po jej rozpade vydala Murphy sólové albumy Ruby Blue (2005), Overpowered (2007) a posledný Hairless Toys jej vyšiel minulý rok. Práve počas Pohody by sa mala dostať do sveta jej ďalšia štúdiovka Take Her Up To Monto, môžeme sa teda začať tešiť na celkom čerstvú hudobnú nádielku. Podľa portálu Pitchfork je tvorba Róisín Murphy divoko nepredvídateľná – tvoria ju tanečné „pecky“, emotívne rytmické remixy, na ktoré sa vám jednoducho musí chcieť tancovať, ale aj artové talianske piesne inšpirované šansoniérkou Edith Piaf.

Američan DJ Shadow sa vracia na Pohodu s čerstvým albumom, ktorý by mal vyjsť 24. júna. „DJ Shadov je veľké meno elektronickej hudby, samplingu a hip-hopu a na Pohodu príde s veľkou audiovizuálnou šou,“ sľubuje organizátor festivalu Michal Kaščák. DJ Shadow je na scéne už od deväťdesiatych rokov, jeho album Endtroducing… (1996) bol prvým kompletne samplovaným albumom zapísaným v Guinnessovej knihe rekordov.

Tanečnú scénu na festivale obohatí Island. Severským technom zaleje letisko producent Bjarki, partner hudobníčky Niny Kraviz, ktorá na festivale vystúpi tiež. Minulé leto si možno spájate s melódiou jeho hitu I Wanna Go Bang, ktorý bol najhranejšou skladbou na tanečných párty. Ak stále neviete, o koho ide, podľa magazínu Rolling Stone by ste to mali napraviť. Bjarki totiž figuruje medzi desiatimi novými umelcami, ktorých sa rozhodne oplatí poznať.

Frontman legendárnej českej kapely Lucie David Koller dostal za album ČeskosLOVEnsko (2015) troch Andělov a na Pohode nielen zahrá. V novom festivalovom stane Živica bude diskutovať o fašizme. Na letisku tento rok vyrastie nový Red Bull Music Academy stage a nahradí tak legendárnu hudobnú karosu Red Bull Tour Bus. Počas prebiehajúcich workshopov sa tu budete môcť dozvedieť, ako vzniká súčasná hudba. Vystúpi napríklad r'n'b diva Sevdaliza a Katarzia s bubeníkom Martinom Valihorom predstavia spoločný „mysteriózny projekt“.

Visegrad club sľubuje intímnu klubovú atmosféru s „veľmi čudnou“ elektronickou hudbou. „Stage pracovne voláme plechovka – je to priestor pre najkrajšiu a najškaredšiu elektroniku, ale aj živé vystúpenia kapiel,“ prezrádzajú organizátori.

„Nechystáme žiadne veľkolepé oslavy 20. výročia festivalu s ohňostrojmi. Ako darček sme si darovali inštaláciu od výtvarníčky Ilony Németh,“ prezradil Michal Kaščák. Na festival pribudne aj vizual stage a po dvoch rokoch tu opäť rozkvitnú slnečnice. Sigur Rós, PJ Harvey, The Prodigy, Parov Stelar, Flying Lotus, Gogol Bordello, James Blake, Odesza a ďalší umelci zavítajú na trenčianske letisko od 7. do 9. júla.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Roisin Murphy #Pohoda 2016 #DJ Shadow