Žákovic Open – rodinný festival bez manierov

„Náhoda chcela, že sa z jedného dávneho koncertu Hexu v Krčme pod orechom v Trenčianskych Bohuslaviciach po rokoch stal regulárny festival,“ spomína si Tomáš „Yxo“ Dohňanský na neoficiálny nultý ročník festivalu Žákovic Open, na ktorom vystúpili tri kapely a prišlo asi 400 ľudí. Z náhody sa stala tradícia a z jednodňového festivalu dvojdňový. V piatok sa v malebnom prostredí Bošáckej doliny začína už jeho 16. ročník.

22.07.2016 07:00
Dan Bárta Foto: ,
Headlinerom festivalu bude tento rok Dan Bárta so skupinou Illustratosphere.
debata

Basgitaristovi kapely Hex a jednému z organizátorov festivalu bolo od začiatku jasné, že pôjde skôr o stretnutie spriatelených kapiel a kamarátov. Rozširovať ho preto do budúcnosti neplánuje. „Možno pred desiatimi rokmi sme mali ambíciu urobiť z toho trošku väčší festival, ale veľkých festivalov na Slovensku bolo dosť, a my sme sa nechceli medzi nimi pretláčať. Nechali sme to teda v tejto komornej, rodinnej atmosfére s tým, že to bude taká ,dvojdňovka' s jedným pódiom,“ pokračoval.

Festival si časom získal stálu základňu nielen medzi kapelami, ktoré na ňom pravidelne koncertujú, ale aj medzi ľuďmi, ktorí si tam každý rok nájdu svojich obľúbených hudobníkov a idú takpovediac „na istotu“. Cieľom nikdy nebolo stavať na mainstreamových novinkách či sezónnych kapelách, ktoré práve rezonujú na scéne. „Je to trochu iné ako veľké festivaly na letiskách alebo pri vodných nádržiach, ktoré reagujú na to, čo sa práve hrá,“ hovorí Dohňanský, podľa ktorého je možno práve to dôvod, prečo sa na Žákovic Open ľudia aj kapely radi vracajú.

Festivalové premiéry

Gro Žákovic Open tvorí najmä slovenská scéna, ktorá dokáže festivalové publikum zabaviť každý rok. Okrem domácej kapely Hex, ktorá nevynechala ani jeden ročník, je stálicou aj skupina Para. V sobotu plánuje na festivale predviesť takú horúcu novinku, že ešte nemá ani názov. „Pomaly sme začali chystať nový, siedmy album, a tak toho roku v Trenčianskych Bohuslaviciach zahráme aj dve-tri nové pesničky. Na jeseň vydávame dvojsingel, ktorý tiež určite odpálime,“ prezradil frontman kapely Para Tomáš „Lasky“ Šedivý.

Skupina Korben Dallas takisto nezaháľala a ponúkne celkom nové verzie niektorých skladieb, ktoré doteraz hrávali ako duetá. Asi najväčšou výzvou bola pre kapelu pieseň Sen, ktorú nahrali spoločne s Anetou Langerovou a so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. O tom, či sa im to podarilo, sa môžu návštevníci Žákovic Open presvedčiť už piatok o 23.30 h. Skladby z nového albumu v piatok večer zahrá aj kapela Vidiek. „Nebojte sa však, nebudú chýbať ani hity ako Fajčenie škodí zdraviu alebo Nechajte si ju. Sme si vedomí, že keby sme to nezahrali, ľudia by nás vypískali,“ sľubuje líder formácie Ján Kuric.

Aj keď festival dáva priestor domácim formáciám, väčšie zastúpenie slovenskej elektroniky či hip-hopu by ste tu hľadali márne. „Vyplýva to hlavne z toho, že dramaturgiu zostavujem ja. A ja mám radšej klasickú gitarovo-bubnovú hudbu, taký ten pop-rock,“ dodal Dohňanský. Podľa neho program osviežia najmä mladé kapely, ktorým dávajú pravidelne šancu zviditeľniť sa.

Poteší aj český hosť

Geograficky presahuje Bošácka dolina aj na územie Českej republiky, no nielen pre tento symbolický význam majú na festivale miesto aj české kapely. „Snažíme sa to vždy doplniť niekým z Čiech, kto je známy aj na Slovensku, vie zahrať pekný koncert a potešiť ľudí. To sa nám posledné roky aj darí, či už je to MIG 21, alebo v minulosti Čechomor či Monkey Business. Tento rok sa nám podarilo dostať na festival Dana Bártu,“ teší sa z headlinera organizátor.

Zdá sa, že radosť je na oboch stranách. Na stretnutie so slovenskými fanúšikmi sa teší aj český spevák, ktorý piatok do Trenčianskych Bohuslavíc príde spoločne s kapelou Illustratosphere. „Pre nás to tiež bude sviatok. Na Slovensku totiž úplne bežne na festivaloch nehráme. Som rád, že to nakoniec padlo na Illustratosphere. Už sme na pár slovenských festivaloch hrali, no na Žákovic Open je to po prvý raz,“ povedal Bárta.

Nielen hudbou je Žákovic Open živý. Tradíciou sa stal aj sobotňajší futbalový zápas v areáli pred pódiom, kde to môžu tímu hudobníkov „natrieť“ ich fanúšikovia. Zostava „hviezdneho tímu“ ešte nie je definitívna, no objavia sa tam zrejme členovia skupiny Para či Bez ladu a skladu, pričom nebude chýbať ani zostava z Hexu. „Uvidíme, koho ešte nahovoríme. Možno Dana Bártu,“ vtipkuje basgitarista. Novinkou tento rok bude pozorovanie nočnej oblohy prostredníctvom astronomického ďalekohľadu spolu s výkladom odborníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Hex #Para #Korben Dallas #Žákovic Open #Trenčianske Bohuslavice #Dan Bárta a Illustratosphere #Tomáš „Yxo“ Dohňanský