Festival Biela noc si posvieti na mladé umenie aj v Bratislave

Festival súčasného umenia Biela noc rozžiaril počas uplynulej soboty Košice, tento víkend zmení päťdesiatdva umeleckých projektov širšie centrum hlavného mesta.

07.10.2016 12:00
debata
Z búrkového mraku vytvoreného kanadským duom... Foto: Biela noc
Biela noc Caitling & Wayne Z búrkového mraku vytvoreného kanadským duom Caitling & Wayne „zaprší“ na Kapitulskej ulici. 

Vlani vylákalo podujatie do bratislavských ulíc viac ako stotisíc ľudí, ktorí zažili umenie v meste na vlastnej koži. Bratislava bude 8. októbra od 19. h. pulzovať mladým umením vďaka slovenským aj zahraničným tvorcom už po druhý raz.

Rozbúrené mračno aj UFO

Šesťtisíc žiaroviek tvorí ikonický svetelný objekt v tvare búrkového mraku vytvorený kanadským duom Caitling & Wayne. Dvojica pristupuje k umeniu experimentálne, so sviežim optimizmom a ich interaktívne diela nabádajú ľudí ku kolektívnej hre. Tá umelcov obzvlášť zaujíma. „Ľudia budú môcť zhasínať a zažínať jednotlivé svetelné sekcie, čím sa vytvorí fiktívna búrka. Dážď znázorňujú špagáty pripevnené pod mrakom. Ide o silný vizuálno-estetický zážitok,“ hovorí riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková. Kultový umelecký objekt svetelného dizajnu precestoval celý svet a v sobotu z neho „zaprší“ aj na bratislavskej Kapitulskej ulici.

Unikátna budova Slovenského rozhlasu padla do oka dvojici uznávaných architektov zo Švajčiarska Sabine Langovej a Danielovi Baumannovi. „Špecializujú sa na autentické konceptuálne zásahy do architektúry, ich práce sledujem niekoľko rokov,“ vysvetľuje Pacáková. „Svojimi inštaláciami už zmenili budovy po celom svete, minulý týždeň aj v Košiciach a v Bratislave ich oslovila atypická stavba Slovenského rozhlasu. Na jej fasáde ,pristane‘ pomyselný objekt z vesmíru.“ Pacáková dodáva, že architektúru stavby narušia nafukovacie rúry pripevnené na roh budovy.

Zmeňte pohľad na realitu

Zaujímavá je aj videoprojekcia Timmé od flámskeho umelca Guillauma Marmina v kostole klarisiek. „Vytvoril ju na základe Platónovej astronomicko-fyzikálno-filozofickej teórie o tom, že každé vesmírne súhvezdie má priradený istý tón. Podľa toho urobil Guillaume Marmin svoju kompozíciu sfér,“ vysvetľuje Pacáková. Každý lúč svetla bude mať priradený vlastný tón a spolu tak vytvoria špeciálny zvukovo-svetelný vesmír.

V Starej tržnici bude levitovať nadrozmerný... Foto: Biela noc
Biela noc Vincent Leroy V Starej tržnici bude levitovať nadrozmerný prstenec Francúza Vincenta Leroya.

V Starej tržnici bude levitovať nadrozmerný prstenec Francúza Vincenta Leroya, ktorý mohli vidieť aj návštevníci v Košiciach. Jeho špecifická kinetická socha nabáda, aby sa divák zastavil a sústredene splynul s jej časom. V neďalekom Kunsthalle LABe na Námestí SNP sa prenesiete do sci-fi filmu, stačí, ak vkročíte do čiernobielej priestorovej inštalácie umelkyne Esther Stockerovej.

Pocit nekonečna či „pohyby vesmíru“ zas zažijete v Divadle Lab vďaka japonsko-francúzskej umeleckej dvojici Nonotak, ktorá sa v diele Daydream pohráva s vnímaním reality a sna.

Kvety z vody a zo svetla

Umelec Peter Vrábeľ vlani rozžiaril „pozemné“ hviezdne nebo na Ondrejskom cintoríne a tento rok vytvoril spolu s Braňom Bernárom Udalosť krízovej situácie. Ich zvukovo-svetelná inštalácia by mala v návštevníkoch vyvolať stav úzkosti a čeliť jej môžete na Hlavnom námestí. Okrem toho si Bernár vezme pod palec Sad Janka Kráľa, kde vyrastú magické vodné kvety.

O Bratislavský hrad sa postará francúzsky umelec Maotik. „Interaktívny mapping bude kopírovať tlkot srdca a premení sa na pulzujúci vizuál projektovaný naživo na fasádu Hradu,“ prezrádza riaditeľka akcie. Vizualizácia sa naladí na tlkot srdca tých návštevníkov, ktorí budú mať pripnutý špeciálny senzor.

Minuloročnému dopravnému kolapsu sa organizátori rozhodli predchádzať posilnením medzimestskej dopravy a nasadením špeciálnych cyklobusov. Tie vás do centra mesta pod Starý most dovezú z Karlovej Vsi, Rače, Ružinova a Petržalky. Pre lepšiu orientáciu medzi inštaláciami poslúži špeciálna mapa a stiahnuť si môžete aj mobilnú aplikáciu. Okrem mapy v nej nájdete aj nápovede k jednotlivým dielam a ich tvorcom. Novinkou oproti vlaňajšku je aj to, že za pozretie diel vystavených vo vnútorných alebo v uzavretých priestoroch zaplatia diváci 8 eur. Deti do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia majú vstup zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #socha #Biela noc #inštalácia #súčasné umenie #Zuzana Pacáková