Anasoft litera fest ukáže, že príbeh knihy sa autorom len začína

Porota prestížnej literárnej ceny Anasoft litera v marci rozhodla o tom najlepšom, čo sa minulý rok dostalo na pulty slovenských kníhkupectiev a ako býva zvykom, svojich finalistov plánuje verejnosti predstaviť aj počas sprievodného festivalu.

19.04.2017 07:00
Anasoft litera fest Foto:
Desať finálových kníh, ktoré spolu s ich autormi predstaví festival Anasoft litera fest 2017.
debata

Anasoft litera fest 2017, ktorý sa bude v Bratislave konať od 19. do 25. apríla, však nebude patriť len dielam spisovateľov ako Zuzana Cigánová, Silvester Lavrík, Víťo Staviarsky či Michal Havran. Vybrané tituly má festival v pláne predstaviť v kontexte širšej diskusie, ktorá si okrem autorov posvieti aj na ďalšie dôležité osobnosti v živote knižky.

„Literárna cena Anasoft litera je o knihách a ich autoroch. Jeden z nich napokon získa aj finančnú odmenu vo výške 10-tisíc eur. Málokto však vníma to, že za knihou je aj iná, hlavne redaktorská práca. Veľmi veľa kníh, ktoré tento rok ašpirovali na finálovú desiatku, malo práve slabšiu redakciu. Nešlo o korektorské, ale skôr o sémantické a koncepčné chyby. To je niečo, čo by si mal redaktor všimnúť a dať autorovi spätnú väzbu. Nanešťastie, dokonca aj vo finálovej desiatke sa ocitli knihy s redakčnými chybičkami,“ hovorí o úlohe redaktora členka organizačného tímu Anasoft litera festu Simona Fochlerová.

Do akej miery je teda redaktor zodpovedný za finálnu podobu knihy? Kam až siahajú jeho kompetencie? Aj na tieto otázky bude hľadať odpovede diskusia s názvom Redaktor alebo ghostwriter?, ktorá sa v pondelok 24. apríla uskutoční v kníhkupectve Martinus. Spoločne s moderátorkou Janou Cvikovou sa do nej zapoja literárny vedec Radoslav Passia a riaditeľka vydavateľstva Tatran Eva Mládeková. Návštevníci Literárneho klubu v KC Dunaj budú môcť vo štvrtok 20. apríla zistiť viac aj o povolaní literárneho agenta, ktoré je v slovenskom kultúrnom prostredí prakticky neznáme.

Čo patrí do finálovej desiatky?

Výber finálovej desiatky ceny Anasoft litera tento rok vyvolal búrlivé diskusie, týkajúce sa kvality nominovaných titulov. Témy ako úloha redakcie textu či nedotiahnuté koncepty umeleckej literatúry preto organizátori festivalu do programu nezaradili náhodou. Častou otázkou, ktorá sa v súvislosti s týmto ročníkom ceny Anasoft litera skloňuje, je aj prítomnosť komerčne úspešného žánrového titulu, konkrétne mysteriózneho trileru Trhlina od Jozefa Kariku.

Podľa Fochlerovej však porota aj tento rok vyberala na základe hesla: to najlepšie, čo doma máme: „Fakt, že sa Jozef Karika ocitol vo finálovej desiatke, podľa môjho názoru ukázal, že porota číta naozaj všetky knihy. Urobila selekciu tých najlepších titulov za rok 2016, a tak si túto knižku možno prečíta aj čitateľ, ktorý by po nej bežne nesiahol. Aj žánrová literatúra, ku ktorej často chováme predsudky, môže byť napísaná beletristicky a kvalitne.“ Návštevníkov festivalu o tom môže prostredníctvom autorského čítania presvedčiť aj Jozef Karika, ktorý sa vo štvrtok 20. apríla predstaví v spoločnosti moderátora Juraja Malíčka v kníhkupectve Gorila.sk Urban Space.

Všetky cesty vedú na Hlavnú stanicu

Okrem autorských čítaní všetkých finalistov, rôznych diskusií či koncertov ponúkne Anasoft litera fest aj interaktívnu výstavu a diskusiu s názvom Mapy fikcie, ktorá skúma obľúbené miesta literárnych postáv všetkých finálových kníh. Ich rôznorodé cesty sa tentoraz pretnú v utorok 25. apríla v Salóniku na Hlavnej stanici. „Je to plošná mapa sveta, na ktorej budú zaznačené miesta, kde sa postavy všetkých 117 finálových kníh ocitli. Ide o reálne, ale aj fiktívne miesta. Osobne som bola prekvapená, kam všade sa až dostali. Je tam zastúpená Amerika, najmä západná a južná časť, Karibik, Dominikánska republika, najďalej boli asi v Magadane v Rusku. Ide takmer o celý svet okrem oblastí Nového Zélandu, Austráliu či Papuu-Novú Guineu. Najviac je, samozrejme, zastúpená Európa,“ priblížila Mapy fikcie Fochlerová.

Nenechajte si tiež ujsť

  • Otvorenie festivalu: Juraja Bindzára, autora knihy Mlčky a krátko, uvedie prekladateľ a diplomat Stanislav Vallo. Zuzanu Cigánovú, autorku knihy Aksál, predstaví Ivana Taranenková.

    Streda 19. 4. o 18.00

    Café Berlinka

  • Nikitin/Pospiš/Si­llay: Tribute to Ján Cikker / koncert

    Streda 19. 4. o 20.00

    Café Berlinka

  • Katarína Máliková & ansámbel / koncert

    Piatok 21. 4. o 21.00

    A4 – priestor súčasnej kultúry

  • Piata loď / kino a diskusia

    Sobota 22. 4. o 19.00

    A4 – priestor súčasnej kultúry

  • Michelle Gurevich (Chinawoman) / koncert

    Sobota 22. 4. o 20.00

    Majestic Music Club

  • Nové divadlo: Anna Franková / divadlo

    Nedeľa 23. 4. o 18.00

    Kultúrne centrum Modra

  • Eva Šušková – Martin Burlas: Lexikón chladu / koncert

    Utorok 25. 4. o 20.00

    Salónik (Hlavná stanica)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovateľ #Jozef Karika #Anasoft litera #Anasoft litera fest #Chinawoman